Cum să alegi liceul potrivit

0
liceu-militar
Colegiul Național Militar "Ştefan cel Mare"

Viitor absolvent de gimnaziu, nu ştii cum va decurge viața! Acum te gândeşti la o meserie pe care eşti convins că o vei urma, dar următorii ani te vor face ori să îți schimbi decizia ori să fii sigur de alegerea ta.

Liceul reprezintă patru ani în care te vei forma ca om, vei cunoaşte multe tipuri umane şi vei trece prin multe evenimente cu rol formator.

Am să îți spun ceva: nu contează notele, media de admitere deoarece toate sunt subiective. Ele nu reflectă cu adevărat ce ştii! Într-adevăr, o medie de admitere mare îți garantează şanse bune de reuşită la admitere, dar chiar dacă media nu e cea aşteptată, nu te panica! Când ți se închide o uşă, ți se deschide un geam şi câteodată pe acel geam ajungi unde trebuia să ajungi!

Mai vreau să iți spun că, dacă după primul semestru de clasa a IX-a nu iți convine clasa/profilul, mută-te! Primii doi ani sunt oarecum decisivi, vei vedea cu adevărat la ce materii te descurci şi la care nu, vei vedea ce iți place şi ce nu.

Gândeşte-te la toate liceele, nu te limita la oraşul/județul tău. Uită-te şi la alte licee din țară şi de ce nu, din afară.

Liceele teoretice: real vs uman. „This is the big question. Which one?”

Realul iți oferă Mate-Info unde o să înveți multă matematică, informatică şi celelalte materii de real.

Pentru a vedea materiile de la mate-info intensiv Click aici!

Științe ale naturii: un fel de mate-info sau mate-fizică, dar mai degrabă mate-fizică. Vei avea aceleaşi materii ca cei de la mate-info normal, diferența s-ar face din a XI-a. *M1 e mate info şi M2 sunt ştiintele. (M1, M2 se refară la gradul de dificultate la proba de matematică de la Bac, M1 fiind mai greu decât M2.) Click aici pentru a-ți face idee despre disciplinele profilului.

Uman: filologie (simplu).În toți aceşti ani vei face latină, dar vei scăpa de matematică din a XI-a. E un profil uşurel, dar istoria ţi-ar da câteva bătăi de cap şi (probabil) limba latină.

Filologie bilingv: dacă în mod normal faci 2 ore de engleză/franceză, la bilingv engleză/franceză/germană/spaniolă vei face 5 (3 ore de limbă-gramatică, scriere; 2 ore de literatură şi o oră de Geografia Marii Britanii şi a S.U.A. (doar în clasa a IX-a), Istoria M.B. şi a S.U.A. (doar în a X-a), Cultura şi Civilizație (în a XI-a şi a XII-a). Veți fi împărțiti pe grupe, de exemplu: dacă sunteți 30 în clasă, o grupă va fi alcătuită din 15 elevi. Este un profil perfect pentru cei care vor să termine liceul ştiind o limba straină foarte bine. P.S.: În a XII-a veți da un atestat prin care după liceu, ați putea preda limba studiată bilingv la gradiniță. Click aici!

Ştiințe sociale: dacă la filologie nu scapi de latină, aici situația se schimbă din a XI-a, unde scapi de ea. De matematică nu, nu vei scapa nici în a XII-a, dar nu dai Bacul la ea!

Pedagogic: după ce termini poți să devii educatoare/învățătoare. Vei face multă practică, te vei juca mult cu copii. E un profil destul de greuț pentru ca vei da Bacul la matematică şi pentru că vei face foarte multă practică.

Liceu militar: sunt cinci licee militare în țară ale MAPN-ului, la Breaza, Alba, Câmpulung, Craiova şi Constanța. Admiterea aici nu e simplă: vei face o vizită medicală complexă, o testare psihologică şi fizică şi vei mai da un examen la liceul respectiv din română şi matematică care se va calcula cu media de admitere. Aceste cinci licee sunt gratuite. Pe durata liceul vei sta la ei, în cămin sau în cazarmă, dacă ne luăm după termenii militari. Mai există un liceu de marină la Constanța, dar acolo trebuie să plăteşti, liceul aparținând de Marea Britanie.

Mai există licee cu profil sportiv, teologic, muzical, de coregrafie, de arte, de teatru,etc.

Liceu tehnologic: Nu contează şcoala la care eşti, contează ca tu să inveți şi să te pregăteşti. Să ştii că poți să fii medic chiar dacă termini la uman/tehnologic!

Voi fi subiectivă aici şi vă spun că liceul pe care îl recomand este cel MILITAR. Mulți nu îl recomandă deoarece îl consideră dur. Dacă stați să vă gândiți toate licee par dure la prima vedere. Depinde doar de voi să le transformați în uşoare! Încă ceva de adăugat: liceul militar este pentru persoanele care vor o carieră în domeniu. Dacă vă veți transfera de la un liceu militar la unul civil va trebui să plătiți şcolarizarea. Există doar profilul mate-info.

Câteva sfaturi:
– citiți foarte bine ghidul de admitere pe care o să îl primiți de la şcoală;
– nu vă lăsați influențați de ceilalți în privința liceului, este alegerea voastră;
– şi liceele economice, tehnice, sunt bune şi vă ajută mult de tot deoarece, spre deosebire de cele teoretice se face multă practică;
– dacă ştiți că nu vă descurcați la anumite materii, nu vă duceți la profilul unde accentul se pune pe ele;
– încercați să învățați logic pentru Capacitate (să nu vă treziți într-a IX-a că nu mai ştiti aria piramidei sau ce e romanul). Învățarea mecanică ajută pe moment, dar cea logică (gândită) va ramâne pe o perioadă îndelungată;
– ştiu că este greu, ştiu că celelalte materii cer mult de la voi, dar nu le acorda multă atenție, axează-te pe Capacitate!
– nu învăța în ultimul moment.

Link-uri utile:

www.cnpr.warpnet.ro/romana/filologie.htm

www.cnpr.warpnet.ro/romana/ss.htm

www.examenultau.ro/blog/calendarul-admiterii-la-liceu-2017

www.calificativ.ro/Licee_militare___avantaje_si_dezavantaje-a33147.html

Succes în alegerea liceului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.