Coroana dentară pe implant: cum și ce să aleg?

Pentru a reface un dinte pierdut, implantul dentar este considerat astăzi cea mai bună solutie. În acest caz, implantul în sine ține locul radacinii dintelui, iar coroana dentară naturală este restaurată cu o coroana artificială. În acest articol vă vom spune în detaliu cum să alegeți tipul de coroană cel mai potrivit pentru un implant, și cum sunt fixate coroanele artificiale pe implanturi.

Caracteristicile coroanelor pe implanturi

Coroana dentară este o lucrare protetică care se atașează de dintele stâlp și care restabilește complet funcția estetică și cea masticatorie. În cazul implantului dentar, coroana este instalată pe implant, prin urmare diferă oarecum în ceea ce privește proiectarea și metoda de fabricație.

Bontul protetic, care este înșurubat în implant și servește ca element de tranziție între acesta și coroană, servește ca suport pentru lucrările pe implanturi. Astfel, coroanele sunt realizate nu pe baza amprentelor propriilor dinți, ci pe amprenta bontului. Bonturile sunt realizate în principal din titan sau zirconiu, iar alegerea în favoarea uneia sau altei opțiuni depinde de materialul din care este realizată coroana dentară.

Tipuri de coroane pe implanturi

Coroanele dentare pe implanturi diferă în ceea ce privește materialul de fabricație. Cele mai populare coroane pe implanturi sunt coroanele metalo-ceramice, coroanele integral ceramice, și coroanele din zirconiu.

Coroanele din ceramică integrală sunt utilizate pentru restaurarea dinților frontali. Aceste tipuri de coroane sunt complet biocompatibile cu corpul și foarte estetice. Sunt practic indistincte de propriii dinți și au o transparență naturală.

Coroanele metalo-ceramice pe implanturi se disting printr-un raport optim dintre preț și calitate. Durabilitatea, fiabilitatea, estetica acceptabilă și prețul accesibil le-au făcut populare printre pacienții. Astfel de coroane sunt recomandate pentru restaurarea dinților laterali, care sunt supuși unor sarcini masticatorii mari.

Coroanele din zirconiu au o estetică foarte bună și sunt extrem de rezistente și durabile. Dioxidul de zirconiu este relativ recent utilizat în stomatologie și este la mare căutare în rândul specialiștilor. O coroană instalată corespunzător, cu o îngrijire adecvată, poate dura până la 20 de ani.

Ce coroane pe implanturi sunt mai bune?

Alegerea în favoarea unui anumit tip de coroană depinde de fiecare situație clinică în parte și de preferințele financiare ale pacientului. Pentru zona laterală se recomandă coroanele metalo-ceramice sau cele din zirconiu. Aceste tipuri de coroane sunt capabile să reziste la sarcini masticatorii semnificative. Coroanele din zirconiu au o durată de viață lungă, dar prețul său este mai mare.

Atunci când se protezează dinții anteriori, stomatologii recomandă cu siguranță să se opteze pentru coroanele integral ceramice. Astfel de coroane sunt mai estetice și arată natural în cavitatea bucală. Ceramica este selectată în conformitate cu nuanța smalțului din zona zâmbetului și are transparența propriilor dinți.

Cum se plasează o coroană pe un implant?

Implanturile dentare se „încarcă” cu coroane dentare permanente la finalul perioadei de osteointegrare, după plasarea bontului protetic. Pentru coroanele metaloceramice se aleg bonturi din titan, iar pentru restaurările ceramice foarte estetice se utilizează bonturi albe din dioxid de zirconiu.

Medicul va amprenta implantul si va trimite amprenta in laboatorul de tehnica dentara  pentru fabricarea viitoarei coroane. Procesul de fabricație durează în medie între 5 și 10 zile. La următoarea vizită, medicul fixează varianta finită în cavitatea bucală.

Variante de fixare a unei coroane pe implant

Pentru fixarea coroanei dentare definitive pe implant, există 2 variante: coroane fixate prin cimentare sau coroane fixate prin înșurubare.

Fixarea prin cimentare este similară cu cea a unei coroane convenționale. În acest caz, coroana este atașată la bont cu ciment dentar special. Coroana se fixează direct în gura pacientului.

Fixarea prin înșurubare a coroanelor pe implanturi presupune „lipirea definitivă” a coroanei de bont în afara gurii. Pentru ca coroana să poată fi apoi infiletată pe implant, în coroană se face un mic canal de trecere pentru șurubul de fixare al coroanei de implant. După fixarea coroanei în gură, canalul este „închis” cu un compozit special de culoarea coroanei. 

Coroana temporară pe implant

Există pacienți la care medicul poate alege încărcarea implantului la scurt timp după inserarea sa. Acest lucru este posibil în caz de volum suficient de țesut osos și dacă este nevoie urgentă de restabilirea esteticii.

În aceste cazuri, se folosesc bonturi provizorii pe care vor fi fixate coroane provizorii din acrilat (material plastic), care au o greutate foarte mică și o bună elasticitate.

- PUBLICITATE -