Dan Dicu, proprietarul centrului de echitație Epona din comuna Bobicești, încearcă să se afirme și să restabilească prestigiul Olteniei prin promovarea legăturii dintre cal și om „la nivel spiritual”.
Absolvent al facultății de management, fost șef-bucătar și fost director la Gazeta Oltului, „printr-un act de inconștiență, nebunie și iubire față de cai”, ajunge să-și transforme visul în realitate, investind sume extraordinare de bani pentru a amenaja un spațiu destinat creșterii și educației, atât a cailor, cât și a oamenilor care îi împărtășesc pasiunea, dar care nu dispun de „cultura calului” (cum o numea).
„Centrele se nasc din oameni care iubesc caii, îndrumând la un anumit stil de a percepe calul”, spunea Dan Dicu. Astfel, la lecțiile de călărie se învață mai întâi contactul afectiv, socializarea cu animalul, perceperea lui ca „ființă nobilă”, nu ca o jucărie. Ceea ce se observă la români este faptul că nu au o viziune prea dezvoltată cu privire la acest domeniu. Pentru ei, calul este un instrument de deplasare, spre deosebire de străini, ce dispun de cu totul altă „cultură”, punând accent mai mult pe „conexiunea de la același nivel”. Această cultură a calului deschide două opțiuni viabile de business, mănejul sau drumeția, de aceea Dan spunea cu o notă de regret că „dacă nu merge cu românii, pot să îmi extind serviciile în afară”.
În căutarea lui de a educa și de a găsi oameni care respectă calul, a întâmpinat și multe refuzuri din partea instituțiilor statului, trebuind să investescă proprii bani, afirmând chiar că „sunt într-o zonă virgină, mă zbat între a ceda sau a continua. Încep să-mi pun semne de întrebare”. Cu toate aceste aspecte descurajatoare din jurul său, nu consideră nicio faptă ca fiind una regretabilă, susținând că „așa mi s-a dat să fac lucrul acesta”.
Pe lângă bunătatea și afecțiunea oferite unui animal, părțile negative se țin ascunse, observându-se o părere de rău în discursul lui Dan. Acesta nu s-a ferit și ne-a spus părerea sa despre maltratarea animalului, mai concret a calului: „oamenii care lovesc caii sunt oameni fără cultură, cu o viață dezordonată”. Tot el este de părere că, odată cu evoluția mentalității românilor, o să dispară cât mai curând și acest fenomen.
Conservator al tradițiilor țării noastre și susținător al producției românești, prin capacitatea lui de acțiune, Dan Dicu încurajează comerțul cu produse locale („ce nu pot să fac eu, las pe alții să facă”).
Plecând de la premisa „mens sana in corpore sano”, componentele trup-minte-suflet, pe care centrul de echitație vrea să le restabilească în conștiința românilor Dan și familia lui consumă și oferă, celor care au norocul sa mănânce la masa lor, produse din producția proprie, suplimentate cu produse de pe plan local. Prin coexistența și împărțirea experiențelor, atât cu caii cât și cu oamenii se formează un câmp energetic individual, care ajută la dezvoltarea pozitivă din punct de vedere fizic, psihic și spiritual.
Pentru 50 lei pe oră puteți (re)trăi experiența unei descătușări spirituale, conectându-vă cu natura și, cel mai important, cu animalul, învățând să-l priviți ca pe o ființă nobilă.