Invertor vs aparat de sudură: care sunt diferenţele?

Unul dintre cele mai aprinse subiecte discutate de experţii în domeniu o reprezintă comparaţia dintre invertor şi aparatul de sudură. Dezbaterea poate fi lungă şi se bazează pe numeroase argumente pro şi contra, circumstanţe, aplicabilitate, condiţii de lucru, etc. 

Transformatorul şi invertorul de sudură – mică istorie

Primele transformatoare au apărut la sfârşitul anilor 1800, atunci când electricitatea devenise foarte populară şi utilizată. La numai 100 de ani distanţă s-a descoperit că acestea puteau fi utilizate şi pentru lucrările de sudură cu arc, acesta fiind începutul aparatului de sudat. Desigur, au urmat alţi câţiva ani pentru a fi definitivat un model electric care să permită controlul arcului şi apariţia necesităţii realizării electrozilor de sudură cu arc acoperit. Procedeul era şi este cunoscut sub denumirea de sudare cu băţ sau cu arc metalic protejat. 

Urmează Primul Război Mondial când sudură este des utilizată în industria de armament, iar procedeul este mult îmbunătăţit, cunoscând o evoluţie puternică. Între anii 1930 şi 1980, aproape toate aparatele de sudură cu arc erau transformatoare, perioada oferind specialiştilor şi inginerilor timpul necesar pentru a realiza aparate de sudură cu arc foarte eficiente şi fiabile. 

Anul 1980, care coincide cu creşterea popularizării computerelor personale, a marcat o eră a tehnologiei bazată pe electronică. Astfel, pe măsură ce industria electronică şi software-ul s-a dezvoltat, specialiştii au realizat că ar putea folosi invertoarele controlate de software pentru a suda. Datorită versatilităţii şi capacităţii crescute de a controla arcul, începând cu anul 2000, aceste unităţi au câştigat popularitate. Totuşi, dezbaterile de genul invertoare versur aparate de sudură rămân la fel de aprinse. 

Cu toate că invertoarele sunt considerate un standard industrial al zilelor noastre, există sudori care preferă transformatoarele. 

Vom vedea imediat care sunt diferenţele dintre aparate şi invertoare de sudură şi prin ce excelează fiecare dintre acestea.

Fiabilitate

Dacă transformatoarele au avut la dispoziţie mai bine de 50 de ani pentru a evolua şi a ajunge la forma cea mai fiabilă, maşinile invertoare de sudură au beneficiat de numai 30 de ani şi nu sunt la fel de fiabile. În acest context trebuie remarcat că aparatele de sudură sunt cu mult mia fiabile decât invertoarele de sudură. 

Versatilitate

Evoluţia în domeniul software-ului şi a electronicii a deschis o nouă provocare în domeniul sudurii. În prezent se pot achiziţiona invertoare de sudură care, datorită software-ului evoluat, permit reglajul tuturor variabilelor electrice şi oferă o versatilitate greu de egalat. Totodată, invertoarele de sudură sunt mai uşoare şi mai facil de manevrat şi transportat decât aparatele de sudură transformatoare. Prin urmare, la capitolul versatilitate, invertoarele de sudură câştiga în faţa aparatelor de sudură.

Calitatea arcului de sudură

Într-o lume în care se doreşte perfecţiunea sudurii pe orice tip de material şi nu numai pe oţel, invertoarele câştigă din nou. Datorită faptului că se pot programa pentru a face absolut orice, sudurile evoluate cu gaz cu impulsuri metalice (GMAW), sau sudarea cu tungsten cu gaz de înaltă calitate(GTAW), acestea sunt greu de egalat de aparatele de sudură. Mai mult, convertoarele de sudură sunt atât de uşor de utilizat încât se pot folosi cu succes chiar şi de către cei mai experimentați utilizatori. 

Costuri

În urmă cu câţiva ani invertoarele de sudură erau greu accesibile din cauza costurilor foarte mari. Preţul acestora era justificat de componentele scumpe, dar şi de costurile de fabricaţie. Însă, în ultimii 15 ani lucrurile s-au schimbat radical, invertoarele de sudură fiind produse în număr mult mai mare şi devenind mult mai puţin costisitoare. Chiar dacă sunt mai complexe, invertoarele de sudură au ajuns să coste mai puţin decât aparatele de sudură. Cu toate acestea, întreţinerea unui invertor poate fi mai costisitoare decât a unui aparat de sudură.

Condiţii de funcţionare

Nu este niciun secret faptul că anumite medii de lucru şi aplicaţii pot fi problematice pentru invertoarele de sudură şi pot genera defecţiuni şi reparaţii costisitoare. Astfel, utilizarea acestora în medii murdare, pline de praf şi umiditate, poate duce la defectarea plăcii invertorului. Cu toate că există modele special proiectate pentru a face faţă condiţiilor mai vitrege, se poate afirma că invertoarele de sudură nu sunt încă la fel de fiabile ca aparatele de sudură, utilizarea lor fiind problematică în anumite medii. 

Calitatea sudurii

Sunt specialişti care susţin că pulsarea creşte productivitatea, dar şi specialişti care declară că aceasta generează lipsa fuziunii. În vreme ce unii susţin că GMAW poate înlocui GTAW pentru anumite aplicaţii, sudura TIG oferă calitate superioară. În multe cazuri, numărul de variabile şi software-ul care se pot modifica pe un invertor de sudură au depăşit cu mult sfera cunoştinţelor în domeniu şi posibilitatea de a implementa cel mai bine noile tehnologii. În concluzie, aparatele şi invertoarele de sudură îşi găsesc aplicabilitate cu randament maxim în zone variate de aplicaţii, fiecare dintre ele excelând într-o anumită direcţie. Astfel, alegerea utilajului adecvat pentru sudură depinde în mare măsură de aplicaţie, dar şi de preferinţele personale. 

- PUBLICITATE -