Slatina, la 30 de ani de la Revoluție – Industrie

Principala sursă de venit pentru o mare parte din slătineni, industria, a trecut cu bine peste perioada tranziției, dar au fost și câteva unități care au dispărut, sau și-au redus activitatea.

Alro

Cel mai important jucător din industria slătineană a trecut în anii 2000 printr-un proces de privatizare. Astfel, în 2002, Alro a fost achiziționat de rușii de la Vimetco, iar în 2005 a fost finalizat procesul de integrare pe verticală a industriei de aluminiu din România, prin formarea grupului constituit din Alro Slatina, Alprom Slatina, Alum Tulcea.

În 2006 s-a realizat fuziunea prin absorbţie a Alprom de către Alro. Astfel, fosta I.P.A s-a transformat în Vimetco Extrusion Slatina. Alro exportă peste 80% din produsele sale finite şi este cotată la Bursa de Metale Neferoase de la Londra şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Conform celor mai recente date de la Ministerul Finanțelor, la Alro erau angajate în 2018, 2.549 persoane, iar Vimetco Extrusion avea 242 angajați.

Pirelli

Pirelli este cel mai mare investitor din Slatina, de la inaugurarea noii fabrici, în 2006, investind constant în extinderea acesteia și crearea de noi locuri de muncă. Cea mai recentă investiție cu o valoare de 40 milioane de euro a fost realizată în acest an, într-o hală de peste 60.000 mp, construită de un dezvoltator de spații industriale și logistice belgian, WDP.

Fabrica de la Slatina produce anvelope premium pentru mărci auto precum BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Alfa Romeo şi Jaguar.

În 2018, Pirelli avea cel mai mare număr de angajați dintre toate companiile din oraș, 3.569 de persoane, cu peste 1000 mai mult ca Alro.

TMK Artrom

Producătorul de țevi Artrom a fost privatizat în 1999, fiind achiziționat de o companie austriacă, iar mai târziu s-a alăturat grupului industrial rusesc TMK, care deține și uzina din Reșița. Capacitatea de producție a uzinei slătinene este de 200.000 tone anual, datorită unor programe de investiţii şi modernizări.

În 2018 la TMK Artrom Slatina lucrau 1.457 angajați, fiind al treilea angajator de pe platforma industrială a orașului.

Prysmian

Fabrica de cabluri funcționează la Slatina de mai bine de 40 de ani și a trecut prin mai multe tranzacții, fiind deținută de Siemens și Pirelli, înainte să fie achiziționată de Prysmian, în 2005.

Compania a investit într-o nouă unitate de producție care a fost inaugurată în 13 iunie 2017 în Parcul Industrial Slatina din strada Milcov. În 2018, la Prysmian lucrau 1.132 angajați.

Bekaert

O altă investiție în industria slătineană, după Revoluție, a fost inaugurată în iulie 2005. Cord România a fost un joint venture Pirelli-Continental, italienii deţinând 80% din acţiuni.

Fabrica din Slatina a fost preluată în 2014 de Bekaert, iar în 2018 avea 729 de angajați.

Altur, Utalim, Electrocarbon

Din restul de companii simbol ale industriei slătinene în perioada comunistă, Altur este singura care încă funcționează la parametrii normali. Deși și-a redus capacitatea de producție, producătorul de piese auto mai avea, în 2018, 734 de angajați.

Utalim a trecut prin mai multe reorganizări și a vândut una dintre halele de producţie de 27.000 mp, cu terenul aferent, către retailerul băcăuan de bricolaj Dedeman care a deschis, în iulie 2012, un magazin.

Electrocarbon mai are doar 143 de angajați.

Platforma fabricii de Rulmenți

Fabrica de Rulmenți Slatina a falimentat în 2003. Totuși, platforma pe care funcționa aceasta poate fi un exemplu de transformare. Aici își desfășoară activitatea două companii, înființate de antreprenori locali și foarte apreciate la nivel national, fabrica de prăjituri Natural, cu 185 de angajați în 2018 și producătorul de remorci Pop Industry.

Tot pe platforma Rulmenți își desfășoară activitatea producătorul olandez de structuri ușoare din aluminiu, Prolyte și cel mai vechi magazin de bricolaj din Slatina, Decora Design. Mai mult, de anul viitor, pavilionul central al fabricii de rulmenți va trece printr-un proces de modernizare și extindere și va fi transformat într-un hotel de trei stele sub marca Hampton by Hilton.

Textila

O altă platformă industrială din Slatina, a fabricii de textile, a fost achiziționată pe bucăți de diverși investitori. Aici își desfășoară activitatea fabrica de textile Guraytex, cu 424 de angajați în 2018, Delta Aluminiu, care avea 242 de angajați în 2018, un supermarket Supeco, bazarul Milenium 2000 și centrul de evenimente Capitol.

- PUBLICITATE -