„When you feel like quitting, think about why you started! (Când vrei să renunți, amintește-ți motivele pentru care ai început).”
Tenisul, ca joc modern, a apărut în urmă cu mai bine de un secol, fiind considerat un joc relativ tânăr. Dar, originile lui datează din timpul secolului al 14-lea, când o formă rudimentară a jocul cunoscut de noi astăzi, a fost creată de către călugării europeni pentru a fi jucat în scopuri de divertisment.
La început, mingea era lovită cu mâna, ulterior fiind folosită o mânușă din piele. Mai târziu acesteia i-a fost aplicat un mâner adaptabil pentru a mări eficiența serviciului mingii. Astfel s-a născut racheta de tenis. Odată cu evoluția rachetei și mingile de tenis au suferit diverse modificări. Prima minge de tenis a fost din lemn, ea fiind înlocuită cu mingea din piele umplută cu material de celuloză.
El are la bază origini interesante. Între anii 1859 și 1865, Harry Gem și Augurio Perera au dezvoltat un joc care combină elemente de rackets (forma primitivă a jocului de squash) și jocul spaniol pelota. În decembrie 1873, Walter Clopton Wingfield a inventat un joc similar, pentru amuzamentul invitaților săi, la o petrecere desfăsurată în grădina de pe proprietatea sa din Llanelidan, Țara Galilor. Conform istoricilor moderni ai tenisului, terminologia tenisului modern derivă din această perioadă.
Cătălin Măgureanu este un tânăr slătinean care practică acest sport de mai bine de șapte ani.
,,La început parea complicat, mai ales ca nu luasem niciodată o lectie de tenis.În ultimii doi ani am participat la câteva turnee destinate acestui sport. Sunt turnee care se organizează în toată țara iar anul acesta s-au organizat și în Bulgaria, la care au putut participa toți pasionații de tenis.”, spune Cătălin.
De câte antrenamente este nevoie pe săptămână pentru a ajunge la performață?
Pentru performanță în acest sport este nevoie în primul rând de mult sacrificiu. Toți jucatorii profesionisti au început tenisul la varsta de 5-6 ani. Orele de antrenament în fiecare zi, pregatirea fizica, alimentația corectă. De exemplu Rafael Nadal a fost forțat de unchiul său să joace cu mâna stângă de mic deși el este dreptaci a ajuns unul dintre cei mai buni tenismeni din istorie.
Milos Raonic a imigrat cu familia în Canada. Nu-și permitea antrenor sau sa închirieze un teren, iar Raonic povestea că a obtinut acordul pentru a se antrena într-o sala noaptea când nu se faceau antrenamnte. “Veneam dimineața la ora trei-patru și serveam singur, într-o sală goală, iar când eu plecam acasă ceilalți copii veneau la antrenamente împreuna cu antrenorii.” mărturisea Milos Raonic. În prezent el a devenit unul dintre cei mai buni tenismeni din lume ocupând locul 4 mondial și una dintre frumoasele povesti ale acestui sport.
Ce trebuie să știe o persoană care vrea vrea să practice tenis?
În primul rând trebuie să învețe regulamentul jocului, să-și aleagă racheta și echipamentul potrivit. De asemeni să se aștepte că nu o să fie simplu de la început și mai ales să-i placă ceea ce face.
Cât de constisitor este să meții acest sport viu?
Este destul de costistor, având în vedere că un echipament profesional complet, de la racheta de tenis și racordaj până la îmbrăcaminte, încălțăminte și accesorii poate costa și peste 2000 lei. Închirierea unui teren variază între 15 si 25 lei/ora.
Cătălin mi-a mărturist că cel mai important într-o competiție este să nu te dai bătut indiferent de scor, până la ultima minge nimic nu este pierdut.