Cula Galița din satul Câmpu Mare, comuna Dobroteasa, a fost inclusă în proiectul <Cule în lumină> al CEZ, primul program de promovare a rolului pe care aceste construcții le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a Olteniei.
10 cule alese prin vot
Proiectul lansat de Grupul CEZ cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului prezintă în format digital – pe www.culeinlumina.ro – toate informațiile disponibile cu privire la ultimele 27 de cule rămase în picioare din cele 200 construite de-a lungul timpului în Oltenia.
Publicul este invitat să contribuie la îmbogățirea informațiilor despre aceste monumente istorice și să voteze primele 10 construcții ce vor fi incluse în propunerile de conservare-restaurare ale studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
În plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenești și pentru includerea lor într-un circuit turistic regional.
Cum arată cula Galița
Cula Galița a fost construită în perioada 1790-1800 și se află într-o stare de conservare bună.
Cula a fost construită de aga Alexandru Vlangalis (Alecu Vlangăr). Avea inițial patru niveluri, dar în timpul răscoalelor țărănești din anul 1907, ultimul nivel, care era deschis, cu foișor, a ars și nu a mai fost refăcut.
După incendiu, culei i s-au adus modificări: s-au mărit gurile de tragere pentru a fi transformate în ferestre și spațiile interioare s-au recompartimentat.
În interior, la fiecare nivel se află încăperi de locuit, accesibile din casa scării.