3 sfaturi pentru scaunele de gaming

Scaunele pentru gaming sunt deseori trecute cu vederea, fiind considerate o investiție mai puțin importantă. Cu toate acestea, după mai multe ore de stat în fata computerului, vei ajunge la concluzia ca ai nevoie de confortul suplimentar pe care acestea le oferă. 

Ce sunt scaunele de gaming și cine are nevoie de ele?

Scaunele de gaming sunt scaune special realizate pentru confortul și cerințele celor care petrec mult timp in fata computerelor, jucând diverse jocuri, dar nu numai. Datorită facilităților pe care le oferă, scaunele de gaming sunt apreciate nu numai de jucători, fiind utile în multe alte situații. Astfel, scaunele de gaming pot fi alegere ideală dacă:

  1. Se dorește creșterea productivității prin îmbunătățirea posturii în cazul muncii de birou;
  2. Se lucreaza de acasa și se petrece mult timp in fata calculatorului;
  3. Utilizatorul suferă de dureri de spate sau are probleme de mobilitate care creeaza necesitatea unui sprijin suplimentar pentru poziția șezut;
  4. Se dorește un confort sporit în poziția șezut;
  5. Se petrece mult timp jucand jocuri.

Tipuri de scaune de gaming

Primele scaune de gaming au fost proiectate pentru simulatoarele auto și aveau spatarul drept și înalt, tapiteria groasă și rezistență. De atunci, însă, scaunele de gaming au evoluat constant, ofertele devenind din ce în ce mai atractive și mai confortabile.

În prezent, pe piața exista doua tipuri de scaune de gaming:

Scaune pentru jocuri PC

Acestea sunt cele mai populare și sunt concepute pentru a fi folosite în spatele unui birou, motiv pentru care sunt ideale celor care joacă jocuri PC. Dispun de o baza mobila stelară cu 5 roti, scaunul fiind pozitionat pe un piedestal montat deasupra. Pentru a facilita deplasarea liberă în zona biroului, sunt prevăzute cu facilitatea de pivotare, cotiere înalte pentru sustinerea incheieturii mainii și un spatar adecvat pentru a sprijini gatul și a facilita poziția adecvată în fata calculatorului. Unele modele de scaune pentru jocuri PC au facilitatea de inclinare si blocare a spatarului in diverse pozitii. 

Scaune pentru jocuri de consola

Sunt mai versatile decât scaunele pentru jocurile PC și se găsesc într-o varietate mai mare de dimensiuni și forme. Spre deosebire de scaunele de PC, cele pentru console nu au roti și soclu. Au forma de L și se pozitioneaza direct pe podea, iar spatarul se poate misca inainte si inapoi. Sunt mai puțin ergonomice decât cele pentru PC și nu se pot utiliza în fața unui birou. Cu toate acestea, utilizatorii de console le considera mult mai confortabile. În plus, acestea oferă facilități suplimentare care permit integrarea cu consola – difuzoare surround, porturi USB, etc. 

La ce sa fii atent cand faci alegerea?

Înainte de a achizitiona un scaun de gaming, este bine sa știi care sunt caracteristicile la care ar trebui sa fii atent. Acest lucru este esențial pentru a evalua corect scaunul și a te asigura ca îți oferă facilitățile de care ai nevoie. Iată cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei în considerare:

Inaltime si greutate

Scaunele de gaming trebuie alese în concordanță cu înălțimea și greutatea utilizatorului. Acestea trebuie sa aiba spatarul suficient de înalt pentru a susține adecvat spatele și gâtul și, totodată, sa faca fata greutatii utilizatorului.

Ergonomie

Este cel mai important aspect de care trebuie sa ții cont și se referă la modul în care acesta se poate ajusta și optimiza pentru a se adapta cat mai bine necesităților utilizatorului. Ergonomia este cea care ajuta la menținerea adecvată a poziției, susține mișcările, reduce durerile de spate și crește timpul de reacție în timpul jocurilor. Pentru o ergonomie cat mai mare, scaunul de gaming trebuie sa ofere un nivel mare de ajustabilitate, permitand reglarea înălțimii, unghiul spatarului sau a cotierelor.

Compatibilitati Xbox, PS, PC 

Multe din scaunele de gaming se integrează cu consolele. Astfel, acestea sunt prevăzute cu porturi USB, sistem de sunet surround incorporat in tetiera, mișcare de balans sau vibratii, etc.

Tehnologie: ce tipuri de ajustări ai nevoie 

Cu cat sunt permise mai multe ajustări, cu atat scaunul de gaming va fi mai ergonomic înălțimea scaunului, poziționarea cotierelor, inclinarea si fixarea spatarului intr-o pozitie inclinata, reglarea suportului lombar, etc.

Suport Lombar

Cele mai bune scaune de gaming au suport lombar reglabil care permite ajustările necesare pentru a se potrivi cat mai bine cu curbura coloanei vertebrale. 

Calitatea materialelor

Majoritatea scaunelor de gaming sunt tapitate cu piele naturala sau piele ecologica. Exista însă și modele tapitate cu materiale sintetice sau microfibre. Respirabilitatea este un aspect esențial, pentru ca ajuta la disiparea caldurii și previne supraincalzirea utilizatorului. 

Cotiere

Oferă sprijinul necesar incheieturii mainii și brațelor, reduc timpul de reacție și cresc performanțele de joc. Cele mai bune cotiere sunt cele reglabile.

Branduri 

Cand cumperi un scaun de gaming vei avea de ales între mai multe branduri, precum DXRacer, Secret Lab, X Rocker, Herman Miller sau Maxnomic.  

- PUBLICITATE -