4 sfaturi de întreţinere şi mentenanță corectă a drujbelor

Drujba ta poate fi una dintre cele mai puternice modele, dar, dacă nu îi asiguri mentenanţa corespunzătoare, nu va funcţiona pentru mult timp la eficienţă maximă. Orice drujbă are nevoie de întreţinere pentru a fi menţinută în stare bună de funcţionare pentru o perioadă îndelungată. 

Întreţinerea unei drujbe profesionale nu este un lucru dificil şi poate asigura buna funcţionare pentru o lungă perioadă de timp. Dacă eşti începător în operaţiile de întreţinere şi mentenanţa corectă a unei drujbe, merită să parcurgi rândurile următoare pentru a beneficia de 4 dintre cele mai bune sfaturi, astfel încât să te poţi utiliza drujba pe care o ai la eficienţă maximă şi pentru mulţi ani.

Metode de întreţinere a drujbelor

Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci:

Menţine drujba curată

Cu cât foloseşti mai mult drujba, cu atât mai multe resturi şi reziduuri lemnoase se vor lipi de ea. Dacă îţi doreşti ca drujba să continue să funcţioneze la eficienţă maximă, este necesar să o cureţi cât mai des. Va fi necesar să cureţi separat fiecare componentă, acestea necesitând tehnici diferite. Astfel, dacă lanţul este murdar, va trebui scos şi înmuiat într-un amestec de amoniac şi apă timp de aproximativ o oră. Abia apoi se va curăţa cu o perie moale şi, în final, se va clăti cu apă curată şi se va usca foarte bine.


Următorul pas este să verifici carburatorul. Dacă există reziduuri care îl înfunda, se va ajunge la blocarea debitului de combustibil către motor şi vor apărea problemele la pornire. De aceea trebuie curăţată această parte pulverizând aer comprimat sau un aditiv de combustibil pe carburator. După aceea se scot supapele, diafragma şi placa de acoperire a drujbei şi se pun toate în amestecul de curăţare utilizat şi la lanţ. Apoi ar trebui curăţat filtrul de aer cu apă cu săpun, sau chiar se poate înlocui. 

Ascute periodic lamele lanţului

Întreţinerea obișnuită a unei drujbe implica ascuţirea periodică a lamelor lanţului. În cazul în care nu eşti sigur dacă acestea necesită sau nu ascuţire, urmărește modul de funcţionare a lanţului din ultima perioadă. În cazul în care observi tendinţa de a descărca rumeguş mai degrabă decât aşchii, este foarte probabil să fie necesară ascuţirea lamelor. De asemenea, dacă observi că lanţul sare atunci când foloseşti drujba, lamele sunt tocite şi trebuie ascuţite.


Pentru a le ascuţi, fixează drujba pe un vinci şi foloseşte o pilă. Va fi nevoie de mişcări orizontale de-a lungul lamelor lanţului. Odată ce ai ajuns la capătul lamei, ridică pila şi repetă mişcarea. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, asigură-te că realizezi mişcarea într-o singură direcţie. Totodată, utilizează acelaşi număr de mişcări pentru fiecare lamelă a lanţului, de la trei la șase.

Lubrifiaza lanţul 

Pentru a preveni frecarea dintre bară de ghidare şi lanţ este nevoie de ulei. Dacă nu există suficient ulei, din cauza frecării intense, drujba se va supraîncălzi. În cazul în care nu eşti sigur dacă există suficient ulei în lanţ, pune o bucată de hârtie peste el. Ar trebui să observi picături de ulei pe suprafaţa hârtiei. Dacă nu se întâmpla acest lucru, este foarte probabil să nu existe suficient ulei şi să fie necesar să mai adaugi. Verifică manualul de utilizare pentru a afla cum se adaugă uleiul, procesul fiind diferit de la o drujbă la alta, în funcţie de model.

Foloseşte combustibil nou

Dacă nu utilizezi drujba în mod regulat, există şansa ca benzina din interior să se fi deteriorat de la ultima utilizare. Aceasta poate începe să se descompună în mai puţin de o săptămână, ceea ce va genera reziduuri în carburator şi va scădea randamentul drujbei.


Ideal ar fi să alimentezi drujba numai cu cât este necesar pentru o săptămână. O altă soluţie ar fi să utilizezi un aditiv de combustibil sau un stabilizator de combustibil, care are rolul de a menţine prospeţimea combustibilului pentru mai multe luni. 

Dacă vei acorda atenţie întreţinerii drujbei, te vei putea folosi de ea la parametri buni de funcţionare pentru o lungă perioada de timp. De fapt, acest lucru ar trebui să devină o obişnuinţă nu numai pentru drujba, ci şi pentru alte ustensile şi echipamente pe care le utilizezi în gospodărie. 

- PUBLICITATE -