5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre lăcrimarea ochilor

Lăcrimarea ochilor poate fi un semn al unor afecțiuni complexe de sănătate sau o manifestare pe fondul expunerii la factori externi, vătămători. La prima vedere lăcrimarea ochilor nu este un motiv de îngrijorare, însă, atunci când se întâmplă frecvent acest lucru poate determina disconfort, probleme oculare, dar și dificultăți de vedere.

Pentru a preveni pierderea parțială sau temporară a vederii, controlul optometric este esențial. Prezentăm în cadrul acestui material ce ar trebui să știi despre lăcrimarea ochilor astfel încât să programezi un control de specialitate pentru a beneficia de tratament adecvat. 

1. Cauzele pentru lăcrimarea ochilor sunt variate

Lăcrimarea ochilor este un proces natural prin care ochii se mențin hidratați și umeziți corespunzător, o modalitate care contribuie la păstrarea sănătății vederii. În mod normal, lacrimile îți curăță ochii de particulele de praf și de corpurile străine fine care pot ajunge la nivelul globului ocular, pe parcursul zilei. Lăcrimarea ochilor face ca aceștia să fie umeziți, dar și protejați în fața infecțiilor. Expunerea excesivă la praf, vânt, soare, agenți iritanți, fum de țigară, precum și la părul animalelor de companie poate determina lăcrimarea ochilor. 

Practic, orice impuritate sau particule străine care ajung la ochi pot conduce la lăcrimarea acestora. În aceeași măsură, rănirea pleoapelor sau a suprafeței anterioare a globului ocular favorizează lăcrimarea ochilor. 

Mai sunt și alte cauze, alergiile la polen, praf, ambrozie sunt răspunzătoare de aceeași reacție. Infecțiile și inflamațiile ce apar la acest nivel, precum conjunctivita provoacă, de asemenea, lăcrimarea ochilor. 

2. Identificarea cauzei determină un diagnostic corect

Fie că vorbim de o infecție a ochilor, fie de o afecțiune mai gravă sau doar de un regim de viață dezechilibrat, lăcrimarea ochilor este un fenomen neplăcut care îți poate afecta activitățile zilnice și care îți poate agrava unele probleme cu vederea. Așadar este esențial să poți beneficia de un diagnostic corect pentru neplăcerea resimțită. Un control optometric va releva cauza apariției acestei situații, diagnosticul corect va duce la aplicarea unui tratament care să elimine simptomele neplăcute. 

3. Există soluții și tratamente eficiente pentru a stopa lăcrimarea ochilor

Odată identificată problema, optometristul va putea să îți recomande tratamentul necesar. Corpii străini care ajung accidental în ochi și care pot determina lăcrimarea ochilor sunt îndepărtați de specialist, în siguranță. Medicamentele administrate pentru calmarea alergiilor sau pentru tratarea altor deficiențe oculare identificate pot contribui și la eliminarea lăcrimării. Picăturile oftalmologice și lacrimile artificiale îți pot proteja ochii de uscăciunea excesivă, favorizând lubrifierea corespunzătoare și dispariția lăcrimării. 

Ochelarii de vedere pentru corectarea viciilor de refracție sunt importanți pentru a obține o vedere clară și corectă, dar și pentru a evita lăcrimarea ochilor pe fondul efortului depus de globul ocular pentru a obține imagini clare. 

În cazuri complexe, optometristul te poate îndruma către un consult oftalmologic chirurgical pentru decolmatarea canalelor lacrimale, când este cazul. 

4. Ochelarii de soare te scapă de lăcrimarea ochilor

Este posibil ca lăcrimarea ochilor să se manifeste preponderent când ești în aer liber. Purtarea ochelarilor de soare pe tot parcursul anului oferă protecție în fața radiației ultraviolete, menține sănătatea vederii indiferent de anotimp și te ajută să reduci lăcrimarea ochilor. Lumina puternică din exterior și numeroasele suprafețe lucioase care sporesc reflexiile deranjează și conduc la mijirea și lăcrimarea ochilor la fiecare pas realizat în afara locuinței. În timp, acest lucru poate determina afecțiuni oculare severe. 

5. Ochelarii de protecție la calculator contribuie la sporirea confortului vederii

Poate nu ai acordat importanță, până acum, purtării ochelarilor de protecție la computer, dar aceștia sunt deosebit de utili, te pot ajuta să nu mai ai probleme cu lăcrimarea ochilor și să îți sporești confortul vizual. Lumina albastră, emisă de dispozitive digitale moderne este un factor perturbator al vederii. În timp aceasta conduce la senzația de ochi uscați sau la lăcrimarea excesivă a ochilor. 

Sănătatea ochilor este importantă și nu trebuie neglijată. De la primele semne ale unor deficiențe oculare vizita la specialist este necesară pentru a preveni agravarea problemelor de vedere. 

Acest articol despre lăcrimarea ochilor este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic medical avizat. Dacă te confrunți cu afecțiuni de vedere sau cu lăcrimarea ochilor, consultă specialistul și urmează recomandările acestuia!

- PUBLICITATE -