5 sfaturi pentru a reduce nivelul de stres zilnic

Stresul este parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, dar și principalul factor de risc în apariția problemelor de sănătate. Un prim important efect negativ al stresului este faptul că duce la slăbirea sistemului imunitar al organismului, iar de aici până la apariția diverselor afecțiuni nu mai este decât un pas. Mai mult decât atât, stresul poate contribui la îmbătrânirea prematură a organismului. 

În tot acest context, stresul este un element aproape imposibil de evitat din stilul nostru de viață. Există, însă, o mulțime de metode eficiente care ne pot ajuta să ne eliberăm de stres. Descoperă în rândurile de mai jos cele mai utile sfaturi pentru reducerea nivelului zilnic de stres! 

  1. Fă sport și mișcare în aer liber 

În timpul exercițiilor fizice, organismul uman eliberează în organism endorfine, cunoscute și sub denumirea de molecule ale fericirii. Acești hormoni sunt capabili să elimine stresul și să inducă starea de bine și de relaxare. Mai mult decât atât, sportul este un principiu de bază al unei vieți sănătoase, motiv pentru care ar trebui practicat de cel puțin trei ori pe săptămână. Încearcă să faci și cât mai multe exerciții fizice în aer liber. De pildă, plimbările zilnice în natură, de minim 30 de minute, reprezintă un remediu excelent pentru reducerea nivelului de stres. 

  1. Oferă organismului aportul ideal de vitamine și minerale 

Deficitul de vitamine și minerale din organism creează un mediu propice apariției stresului, în special dacă vorbim despre deficitul de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. De asemenea, vitaminele B au un rol important în menținerea funcțiilor cerebrale, pe când magneziul este un mineral necesar în sinteza serotoninei, numită și hormonul fericirii. 

Din nefericire, din alimentație este destul de dificil să obținem doza zilnică necesară, iar cea mai bună variantă este administrarea suplimentelor alimentare naturale cu vitamine și minerale. Acestea se numără printre principalele produse care pot ajuta la combaterea stresului, menținerea sănătății sistemului nervos și creșterea nivelului de energie al organismului. 

  1. Apelează la tehnici de respirație și meditație 

Stresul are tendința de a produce schimbări majore în organism și tindem să respirăm rapid și sacadat, ceea ce poate afecta tensiunea și ritmul cardiac. Tocmai de aceea, este important ca în momentele de stres să folosim respirația abdominală. Prin urmare, te sfătuim să apelezi la diverse tehnici de respirație, eficiente în reducerea stresului. Trage aerul încet pe nas, timp de câteva secunde, apoi eliberează aerul în același ritm, pe gură. Acțiunea va trebui repetată până atunci când simți că starea de calm își intră în drepturi. 

De asemenea, tehnicile de meditație și yoga sunt două dintre cele mai bune modalități de reducere a stresului și de obținere a echilibrului. 

  1. Optează pentru masaj de relaxare și aromaterapie

O tehnică eficientă de reducere a nivelului de stres este și masajul, acesta ajutând la detensionarea mușchilor și la activarea circulației sângelui, ceea ce duce la o mai bună oxigenare a creierului. Pentru efecte și mai puternice, este recomandat ca masajul de relaxare să fie combinat cu aromaterapia pe bază de uleiuri esențiale cu efect calmant, așa cum este uleiul de levănțică. 

Chiar și reflexoterapia poate avea efecte remarcabile în eliminarea stresului, căci în tălpi se găsesc o mulțime de centri nervoși, care pot fi stimulați prin masaj. 

  1. Fă băi calde și ascultă muzică liniștitoare 

După o zi stresantă și solicitantă, cel mai bun remediu împotriva stresului este o baie caldă cu uleiuri aromatice. Sunt recomandate uleiurile esențiale de lavandă, valeriană sau eucalipt, deoarece aburii emanați de acestea la impactul cu apa fierbinte vor ajuta creierul să se detensioneze, pregătind organismul pentru somn. În tot acest timp, poți alege să asculți o muzică liniștitoare în surdină. Poți opta, de exemplu, pentru melodii însoțire de sunete din natura, precum sunetul de valuri sau de ploaie. 

Ține cont de toate aceste sfaturi, iar stresul cu siguranță va fi eliminat ca prin minune. În acest mod, nu doar că nu vei mai experimenta stresul și anxietatea, dar vei reuși să-ți și eliberezi mintea și corpul de tot ceea ce te neliniștește!

- PUBLICITATE -