Vă aduceţi aminte de ciclul primar? Vă aduceţi aminte de învăţătorii voştri? Nu cumva învăţătorii sunt cei ce v-au ajutat să ajungeţi ceea ce sunteţi astăzi?
Eu îmi aduc aminte foarte bine de învăţătoarea ce mi-a fost alături timp de 4 ani, ce mă întâmpina dimineaţa cu un zâmbet pe faţă şi cu ochi blânzi. Este omul care a avut atât de multa răbdare să mă înveţe să scriu şi să citesc, literă cu literă, care m-a ajutat să îmi formez bazele culturii mele generale, cu mici informaţii din fiecare domeniu.
Este omul ce avea încredere în mine, chiar şi în momentele în care eu nu aveam. Este omul răbdator, iar răbdarea reprezintă stăpânire de sine şi disciplină, calităţi pe care, odată ce le vede la învăţător, elevul va fi stimulat să le dezvolte în el însuşi. Omul care folosea cuvinte simple şi care nu dorea să impresioneze prin folosirea vastelor cunoştinţe pe care le deţinea. Omul care nu ar trebui să se simtă ofensat de către elevii ce pun la îndoială un anumit fapt. Omul care nu se simte ameninţat de întrebările profunde sau de aptitudinile remarcabile ale unui elev. Omul care învaţă zi de zi de la elevii săi şi care relaţionează cu aceştia şi în alte scopuri în afara celor şcolare, care încearcă să le cunoască vieţile şi să se împrietenească cu aceştia, formând o atmosferă primitoare în sala de clasă.
De câte ori ţi-ai vizitat învaţătorul după terminarea claselor primare? De câte ori i-ai mulţumit pentru încercările sale de a te face să înţelegi fiecare lucru nou?
Eforturile pe care le face un învăţător sunt imense în comparaţie cu răsplata ofertă de elevii săi, dar un cadru didactic bun este fericit în momentul în care îşi vede actualul sau fostul elev, acolo unde acesta şi-a propus. În ziua de astăzi, liceele pedagogice nu se mai află printre opţiunile elevilor, aceştia dorindu-şi să urmeze un liceu cu profil matematică-informatică, care probabil le oferă mai multe oportunităţi pentru viitor. Pe parcusul celor 4 ani de studiu în cadrul unui liceu pedagogic, pot spune că se învaţă „Alfabetul procesului de învăţământ”. Se învaţă tipuri de metode didactice folosite pentru realizarea orelor de curs, dar şi tipuri de personalităţi ale elevilor pe care îi poţi întâlni de-a lungul timpului, dar şi comportamentul pe care trebuie să îl ai faţă de aceştia. Doar materiile studiate în cadrul acestui liceu te ajută să intelegi şi să te pliezi pe nevoile fiecarui elev, fiind răbdător. Nevoile unui copil normal fiind diferite de nevoile numeroase ale unui copil cu dizabilităţi. Meseria aceasta nu este pentru oricine, dar liceul pedagogic este locul ideal în care îţi poţi da seama dacă acest lucru ţi se potriveste cu adevarat şi de asemenea, unde îţi poţi dezvolta aceasta latura a personalităţii tale.
Norocoşi sunt cei ce termină acest liceu şi au onoarea să lucreze cu diferiţi copii, copilărind din nou şi din nou, cu fiecare elev ce le trece prin faţa catedrei.