Campionii din Casa de Cultură a Tineretului

Casa de Cultură a Tineretului din Slatina este o clădire impozantă, la intersecția a două străzi importante din oraș. Slatina Buzz! a stat de vorbă cu Doru Popa, unul dintre oamenii care se ocupă de Fundația Județeană pentru Tineret Olt și administrează Casa de Cultură.

Ce face Fundația Județeană pentru Tineret Olt? „Fundația Județeană pentru Tineret Olt este o instituție de utilitate publică care are în administrare un patrimoniu, fiind constituită din reprezentanți ai organizațiilor de tineret din județ, respectiv Casa Tineretului Slatina și Balș. Acționăm exclusiv în folosul tinerilor, iar activitatea noastră are ca scop atragerea a cât mai mulți tineri în activitățile pe care le desfășoară ONG-urile care sunt membre ale fundației, dar și celelalte ONG-uri din județ. Noi avem menirea să-i întâlnim și să-i facem să înțeleagă că viața socială este foarte importantă pentru dezvoltarea personală. Fundația, ca instituție, este membră a Consiliului Tineretului din România.”

Ce activități se desfășoară în Casa Tineretului? „Ca activități avem câteva proiecte în desfășurare, fie în organizarea asociațiilor cu care colaborăm, fie în organizarea proprie și aici mă refer la activitățile curente, respectiv cercuri (cercul literar, cercuri de pictură), dar și activități pe diverse teme (dansuri, muzică). Aceste cercuri sunt organizate din bunăvoința unor profesori îndrumători care fac muncă voluntară. De asemenea, alături de diverși colaboratori printre care și Slatina Buzz avem pentru anul care urmează niște proiecte majore pe care sper din toată inima să le punem în practică și anume: „Fabrica de idei“, orientarea școlară promovată de studenți și principalii pași către învățământul superior, dar și un centru de tineret de consultanță unde tinerii să găsească informații diversificate. Ne dorim să-i sprijinim pe elevi și să le oferim posibilitatea de a vizita licee, dar și instituții de învățământ superior atât pe cele din Oltenia, cât și pe cele din capitală și alte orașe importante din țară. Urmărim să atragem în acest centru tineri care să învețe ce înseamnă munca voluntară în sprijinul celor care au nevoie de ajutorul lor în activitatea pe care noi o organizăm. Avem activități cu derulare fixă legate de momentele festive importante din an care vizează activitățile noastre culturale, educative: 1 martie, 8 martie – programe artistice, săptămâna „Școala altfel“, program de 1 iunie, organizăm un sfârșit de an festiv pentru toți membrii fundației, dar și pentru cei din afară. După care sunt diverse propuneri ale diverselor trupe cu care colaborăm, dar și spectacole de muzică pe diverse genuri și alte spectacole de dans, iar nu în ultimul rând serbările de Crăciun.”

Cine este Doru Popa? „Sunt un om care se bucură pentru orice succes al unui tânăr. Am o împlinire deosebită atunci când aceștia fac ceva, sunt deschiși și apropiați, au rezultate și se bucură, atunci eu mă bucur ca pentru copilul meu. Sunt efectiv în ton cu tot ceea ce ei sunt preocupați să facă și să se dezvolte pentru a ajunge unde își doresc. Sunt trist pentru că, din păcate, nu mulți tineri înțeleg că a face altceva în afară de școală și acasă este numai și numai în folosul lor și că atunci când ai rezultate într-un domeniu, indiferent care este el este o realizare a vieții tale, un pas în integrarea în societate. Altfel, îmi place să cânt la chitară, să merg pe munte, să skiez, să fiu alături de prieteni, să fiu deschis pentru oricine. Indiferent cât de supărat aș fi dacă cineva îmi cere o părere sunt dispus să îl ajut fără condiții.”

Ce înseamnă pentru dumneavoastră Fundația de Tineret Olt? „Fundația este un concept pe care îl cunosc de mult timp, în sensul că am participat la ridicarea instituției ca atare cât și la luptele care s-au dat la nivel național pentru a înțelege instituția județeană pentru tineret și pentru ca aceasta să devină autonomă și sa nu fie sub coordonare politică, astfel încât tinerii să facă efectiv activitățile pe care ei le văd benefice în cercul în care activează. Este evident că nu e un concept construit de noi, este un concept preluat din afară unde așa se dezvoltă tinerii, printr-o activitate necoordonată neapărat de interese politice sau nepolitice și sper din tot sufletul ca pe viitor această entitate să rămână liberă de orice intervenție.”

Ce probleme întâmpinați? „Fundația este membră a Consiliului Tineretului din România care este organismul național fără subordonare politică și fără a fi dependentă de o structură a statului care dă o direcție în activitatea de tineret din țară. Din păcate, lipsa finanțărilor se resimte de la înființare, din 1990 și până în ziua de astăzi, tocmai datorită faptului că nimeni nu are interes să te ajute, dacă nu îi aparții.”

- PUBLICITATE -