La moartea Regelui

Monarhia Românească și-a găsit sfârșitul acum multă vreme, mai exact în anul 1947 când Regele Mihai a fost forțat să își semneze abdicarea. De atunci și până acum s-au întâmplat multe, iar România a cunoscut mulți conducători, însă nu a mai cunoscut stabilitatea pe care o avea la acel moment.

De curând inevitabilul sa produs, iar Regele Mihai a trecut în neființă la data de 5 decembrie, la reședința privată din Elveția. A murit la 96 de ani, chiar înaintea anului în care România urmează să împlinească vârsta de 100 de ani.

Ultimul Rege al românilor

Regele Mihai I a urcat pentru prima dată pe tron în anul 1927, la vârsta de doar 6 ani, atunci când bunicul său, Regele Ferdinand, a murit. Minor fiind, atribuțiile sale au fost preluate de o regență. Tatăl sau, Carol al II-lea, moștenitor de drept, a renunțat la tron în anul 1925, când a ales să părăsească țara alături de amanta sa. Acesta se întoarce în 1930 și îl detronează pe Regele Mihai. Urmează o perioadă în care Mihai crește alături de tatăl său în țară, mama sa fiind trimisă în exil. În anul 1940 Mihai ajunge din nou pe tron, atunci când tatăl său este obligat să abdice și să părăsească țara în exil. În timpul acestei domnii, la data de 23 august 1944, Regele înfăptuiește o lovitură de stat, îl arestează pe Mareșalul Antonescu, restaurează constituția de la 1923 și întoarce armele împotriva Germaniei naziste. Această hotărâre a scurtat semnificativ al Doilea Război Mondial și a salvat viața multor oameni. La insistențele rușilor, Mihai a fost nevoit să îl demită pe prim ministrul anticomunist, Nicolae Rădescu și să îl pună în locul lui pe Petru Groza. După acest eveniment, Majestatea Sa intră în grevă regală și refuză să semneze decretele guvernului.

În data de 30 decembrie 1947 Regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, iar în ianuarie 1948, a fost trimis în exil.

După Revoluția din 1989, Regele Mihai I a încercat de mai multe ori să vină în țară. Prima încercare a avut loc în anul 1990, dar a fost întors din drum în timp ce mergea spre Curtea de Argeș. A fost primit în anul 1992, iar după aceea i s-a interzis intrarea în țară pentru următorii 5 ani. În 1994 a fost întors chiar de pe aeroport. Cetățenia română și dreptul de a vizita România le-a primit tocmai în anul 1997. În data de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, fostul suveran s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate (leucemie și cancer de piele), în locuința particulară din Aubonne, Elveția.

Regele Mihai I s-a întors acasă

Trupul neînsuflețit al Majestății Sale a fost adus în țară cu avionul, în data de 13 decembrie 2017. De pe Aeroportul Otopeni, sicriul a fost transportat la Sinaia, unde a fost depus în Castelul Peleș. Aici a stat până seara când a fost adus înapoi în București, la Palatul Regal, unde a urmat să stea până sâmbătă, zi în care a avut loc slujba de înmormântare. Sâmbătă, Regele a avut parte de ultimele sale patru drumuri. Primul, de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală, unde Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisercii Ortodoxe Române, a ținut slujba de înmormântare a Majestății Sale. Al doilea drum a început de la Catedrala Patriarhală și s-a sfârșit la Gara Regală din Băneasa. Apoi, Regele a fost transporat la Curtea de Argeș cu Trenul Regal, același cu care pleca în exil în anul 1948. Ultimul drum făcut de Regele Mihai I a fost între gara din Curtea de Argeș și Noua Catedrală din același oraș, loc în care a fost înmormântat alături de soția sa, Ana.

Ce știu slătinenii de Regele Mihai

„Recunosc că nu știam nimic despre monarhie, eram îndoctrinat de educația comunistă primită în școală, chiar dacă am învățat după Revoluție. Îmi pare extrem de rău că m-am informat atât de târziu și cu ocazia unui astfel de eveniment. Îmi pare rău că am vorbit de multe ori aiurea despre Rege, fără să înțeleg și fără să cunosc adevărul. Am fost două zile la rând la Palat, inclusiv în ziua funeraliilor. M-a impresionat tristețea și eleganța oamenilor. Nu credeam că românii sunt capabili să tacă și să respecte doliul, dar mi-au arătat că pot fi și astfel, mai frumoși, mai demni, mai buni. Nu aș avea de unde să știu ce urmează pentru noi, dar moartea Regelui este cu siguranță o mare pierdere pentru România.”- Ștefan, un tânăr slătinean aflat la Bucuresti.

„A fost un om de valoare, un om iubit de toți, care nea reprezentat țara și a riscat totul pentru ea. Un om care nu și-a uitat poporul și a trăit mereu cu gândul la el. Odată cu dispariția ultimului nostru rege, țara noastră va rămâne și mai singură, condusă de niste oameni care nui apreciază adevărata valoare și care nu o ajută să evolueze”- Alexandra, elevă în clasa a XIa, la Colegiul National „Radu Greceanu”.

„Moartea Regelui Mihai a fost un eveniment dezolant, având în vedere perioada în care a avut loc, atât de aproape de Ziua Națională a României, chiar cu un an înainte de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Acest lucru a contribuit la gravitatea momentului, România intrând în doliu național la numai câteva zile de la celebrarea zilei de 1 decembrie”, Tatiana, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Radu Greceanu”.

„Regele Mihai, ultimul Rege al României, a însemnat, după părerea mea, foarte mult pentru țară, a fost trădat de foarte multe ori, cu toate acestea nu s-a răzbunat, a continuat cu fruntea sus. Chiar dacă acesta a urcat pe tron fără a avea experiență, a reușit sa întoarcă armele împotriva naziștilor. Odihnește-te în pace, Majestate”- Andrei, elev în clasa a IX-a, la Colegiul Economic „Pestre S. Aurelian”.

„Majestate, nu v-am cunoscut, cu toate că mi-am dorit foarte mult să o fac. Aţi fost pentru mine ca o rudă îndepărtată, pe care am respectat-o şi care mia lăsat un gol în suflet. Mi-aş fi dorit să vă văd conducând România, pentru că ştiu că ați fi schimbat drumul pe care ne lăsase Caragiale. Majestate, vă este sicriul acoperit de flori albe, vă este plin cu tristețe, cu dorințe. Ultimul drum v-a fost presărat cu aplauze, lacrimi şi urări. Ați luat în lumea îngerilor şi monarhia, lăsându-ne să trăim fără speranță! Ați schimbat soarta războiului, dar, cu toate acestea, multă lume v-a hulit. Ați trăit în exil, departe de țara pe care ați iubit-o. Ați fost român, Majestate! Ați fost OM, Sire! Şi Cerul v-a respectat tăcerea, şi-a aruncat mai târziu lacrimile de durere! Acum, ați rămas pe vecie în țara pe care ați iubit-o! Ultimul zbor către cer v-a fost lin, Majestate! În lumea îngerilor din care ne vegheați acum, vă doresc toată fericirea de care nu ați avut parte pe Pământ! Rămas bun, Majestate!”- Clara, elevă în clasa a XI-a, Colegiul Național „Radu Greceanu” .

- PUBLICITATE -