EuroTrip: Cu dubița prin Europa

Mads Lund este un tânăr de 26 de ani din Danemarca, care și-a schimbat drastic viața pentru a călători de dragul hobby-ului său: cățăratul. Într-un mic ocol prin România, Mads ne-a oferit un interviu în care dezvăluie detalii despre felul său de a trăi și de a experimenta lucrurile.

Stilul său nonconformist pare șocant la prima vedere și greu de imaginat pe propria piele, însă tipul său de ideologie, după care își conduce viața, devine din ce în ce mai popular printre tineri.

De ce este cățăratul așa de important pentru tine? „De fapt nu este așa de important pentru mine. Îmi place să fiu pasionat de ceva, să mă dedic și să fiu bun la cât mai multe lucruri, așa că mă dedic cățăratului, ar putea fi orice, se întâmplă ca acum să fie cățăratul.”

Unde faci asta de obicei? „În Danemarca în săli special amenajate, unde este mai sigur, dar și afară unde totul este mai periculos și înspăimântător. Eu prefer, totuși, cățăratul în aer liber.”

În ce țări ai fost până acum pentru a îți urma actuala pasiune? „În partea sudică a Germaniei, Franța și Elveția. Nu călătorim chiar așa de mult, ne stabilim într-un loc timp de trei luni. În momentul de față suntem plecați de jumătate de an. Am fi vrut să mai rămânem în Germania mai mult de 3 luni, dar am ales să mergem mai departe. Totul este despre a cunoaște locuri și oameni.”

Unde îți place cel mai mult să faci asta? „Nu este vorba de țară, nu intenționăm să călătorim pe întreg globul. Călătorim pentru a ne cățăra, nu este dorința de a merge într-un loc anume.”

Te-ai cățărat în România până acum? Sau intenționezi să o faci? „Nu, nu am făcut-o. Am încercat o dată într-o sală închisă din Craiova. Vreau să fac asta, dar cu altă ocazie.”

Ce planuri ai pentru următorul an? Unde plănuiești să mergi? „Vin din Franța, m-am oprit puțin în Slatina, pentru o scurtă pauză, iar acum mă îndrept către Spania. Călătoresc spre sud cu cât se face mai frig, după aceea ne facem planuri pentru a merge în Maroc.”

Cum vă alegeți destinațiile? „La început ne-am făcut multe planuri, ne-am gândit la absolut tot, de unde să luăm o mașină, mâncare și bani, dar nu a funcționat așa cum ne-am așteptat, am făcut totul mult mai ieftin și nu ne-am ținut de planurile de la care am pornit.”

De unde faceți rost de bani pentru tot? „Lucram înainte, acum nu mai fac asta, dar cheltuim foarte puțini bani. Locuim în mașină, plătim benzina, facem rost de multă mâncare gratis, sau pur și simplu mâncăm lucruri ieftine. Nu îmi place să cheltuiesc banii. O sursă de venit este din reciclarea sticlelor. În două zile, după șase ore de colectare a sticlelor de la un festival, am câștigat 140 de euro. Trebuie să fi creativ și să nu cheltuiești banii cu care ai venit, ci să faci alții pe parcurs.”

Ce lucruri ai învățat până acum din asta? „De-a lungul timpului am învățat că o cale fixă nu este cel mai bun mod de abordare, multe lucruri neașteptate pot interveni. Nu îți trebuie o rutină, lucruri noi se întâmplă oricând. O zi întreagă o pierzi gătind, pentru a spăla rufele sau să ai grijă de tine.”

Te-ai gândit vreodată să renunți? „Nu este greu să trăiești în acest mod, nu mă deranjează să nu am mult spațiu, lux, uneori încălzire sau o viață normală, așa că nu acestea ar fi motivele pentru care aș renunța, ar trebui să fie, poate, ceva personal. Cred că a fost mai greu în primele zile pentru că este totul foarte diferit, să fii departe de casă, să ratezi foarte multe chestii și atașamentul față de o grămadă de lucruri.”

Recomanzi și altora acest stil de viață? „Nu știu ce să zic, eu îl consider foarte bun, este un mod ieftin de a trăi experiențe fabuloase.”

- PUBLICITATE -