Şurubelniţele sunt printre cele mai utilizate instrumente din trusa de scule. Acestea îndeplinesc o funcţie simplă şi au un design la fel de simplu. Majoritatea oamenilor au auzit despre cel puţin două tipuri de şurubelniţe, dar pe piaţa există o gamă mult mai variată. De la Torx-ul comun, până la triplu mai puţin comun, fiecare formă are un scop şi o întrebuinţare.
Iată 14 tipuri diferite de şurubelniţe şi la ce sunt folosite.
Şurubelniţa comună
Şurubelniţa comună mai este cunoscută şi sub denumirea de şurubelniţă cu lama plată, cap plat său cap drept. Acestea au lama în formă de dalta care se întinde pe lăţimea capului şurubului. Cunoscută pentru faptul că poate rotunji un slot mai mult decât şurubelniţele Phillips, şurubelniţa comună este predispusă la alunecare laterală atunci când se aplică prea multă presiune.
Şurubelniţa Phillips
Şurubelniţa Phillips este cunoscută şi sub denumirea de şurubelniţă în cruce. Capul Philips este folosit aproape peste tot, de la mobila la aparatură electrocasnică. Vârful unghiular permite montarea adânc în capul şurubului şi elimina riscul alunecărilor laterale. Şurubelniţele Phillips se utilizează în aproape toate domeniile.
Şurubelniţa Torx
Aceasta este cunoscută şi sub denumirea de Torx plus, securitate Torx sau stea. Unităţile Torx au fost folosite iniţial pentru funcţiile de securitate, dar de atunci au devenit populare în toate domeniile comerciale. Lamele acestor şurubelniţe seamănă cu o stea sau o floare rotunjită şi oferă toleranţe de cuplu incredibil de mari.
Şurubelniţa hex
Cunoscută şi sub denumirea de cheie Allen, cheie hexagonală, hexagon sau versiune hex, şurubelniţa hex este un tip mai neobişnuit, care a devenit din ce în ce mai popular. Adesea sunt incluse fără costuri suplimentare în pachetele cu mobilier ambalat. Cheile Allen se utilizează cel mai des la întreţinerea bicicletelor, dar au devenit tot mai populare în cadrul companiilor de mobilier.
Şurubelniţa Robertson
Aceasta mai este cunoscută şi sub denumirea de şurubelniţă cu cap pătrat, fiind foarte populară în Canada, ţara ei natală. Probabil este şurubelniţă cu cea mai mare toleranţă de cuplu a tuturor tipurilor de acţionare. Datorită durabilităţii, şuruburile cu cap pătrat sunt frecvent întâlnite în industria auto şi a mobilierului.
Şurubelniţa cap de ambreiaj
Cunoscută şi sub numele de șurubelniță papion, șurubelniță cap de ambreiaj a trecut de-a lungul timpului prin mai multe modificări de design. Fantele seamănă cu o cravată, versiunea mai veche având o adâncitură circulară la mijloc. Se folosesc în industria auto, fiind populare la vehiculele de agrement şi cele GM mai vechi.
Şurubelniţa Frearson
Cunoscută şi sub numele de şurubelniţa Reed şi Prince, datorită formei în cruce este asemănătoare cu cea Phillips, faţă de care are câteva deosebiri importante. Vârful unui Frearson ajunge la un punct ascuţit, în timp ce Phillips are vârful rotunjit. În plus, unghiul vârfului este mai aproape de 45 de grade decât pe un Phillips. Este utilizată pentru echipamentele nautice şi în alte domenii care necesită precizie.
Şurubelniţă cu priză hex
Priză hex este cunoscută şi sub numele de acţionare hexagonală. Sunt foarte utile în industria mecanică unde se folosesc cu succes pentru şuruburile încastrate.
Şurubelniţa JIS – standard industrial japonez
Şurubelniţele JIS sunt o cruciformă asemănătoare cu Phillips, concepute însă pentru a rezista la ieşirile în afară. Şuruburile JIS se găsesc la majoritatea produselor de calitate provenite din Japonia.
Şurubelniţa pozidriv
Acesta este cunoscută şi sub denumirea de pozi şi este concepută că o actualizare a designului Phillips. Surubururile pozidriv se pot identifica prin cele patru linii suplimentare care radiază din centru. Sunt şurubelniţe cu vârful contondent şi lame mici între marginile principale care îmbunătăţesc cuplu şi reduc riscul de ieşire al camei.
Şurubelniţa cheie de piulițe
Aceasta şurubelniţă mai este cunoscută şi sub denumirea de cap găurit, nas de porc sau ochi de şarpe şi este proiectată pentru funcţii de antiefracţie. Şuruburile cu cap plat au două găuri rotunjite pe capetele opuse, ceea ce le face aproape imposibil de îndepărtat fără o unealtă adecvată. Se folosesc la metrou, terminale de autobuz, ascensoare sau toalete publice.
Şurubelniţa triunghi
Numită după forma sa triunghiulară şi unitate TA, şurubelniţa triunghi este utilizată în electronice, jucării şi aparate. Designul îngreunează modificarea capacelor de siguranţă, adăugând un grad de securitate.
Şurubelniţa tri-punct
Şurubelniţa tri-punct este cunoscută şi sub denumirea de şurubelniţa tip Y sau cu vârf în Y. Punctul tri are o lamă cu trei tăişuri care seamănă cu un Y în unghiuri egale de 12 de grade. Şuruburile în Y sunt extrem de populare în electronicele portabile şi dificil de manipulat fără şurubelniţa corespunzătoare. Acestea se regăsesc în produsele Apple şi sistemele de jocuri Nintendo.
Şurubelniţa tri-aripa
Aceasta şurubelniţă seamănă cu o elice, capetele şuruburilor având o priză triunghiulară cu trei extensii drepte numite aripi care urmează fiecare muchie în sensul acelor de ceasornic. Au fost dezvoltate pentru ingineria aerospaţială, dar în prezent se regăsesc în industria electrocasnicelor.