6 soluții care pot susține sănătatea sistemului digestiv

Sistemul digestiv are un rol esențial în menținerea sănătății organismului nostru. Acesta este responsabil de realizarea digestiei, adică acel proces prin care alimentele pe care le consumăm sunt transformate în nutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa la parametrii normali.[1]

Atunci când nu avem grijă de sănătatea acestuia, apar tot felul de afecțiuni. În acest articol vom vorbi despre câteva soluții ce pot contribui la menținerea sănătății digestive. 

  1. Consumă alimente bogate în fibre 

O recomandare pe care o vei auzi adesea este de a consuma alimente bogate în fibre. Unul dintre efectele unei astfel de diete este acela că poate contribui la reglarea tranzitului intestinal și prevenirea constipației. Sunt însă multe alte beneficii asociate cu consumul regulat de fibre.[2]

Fructele, legumele, nucile, semințele, cerealele integrale și leguminoasele sunt surse bune de fibre și pot fi introduse cu ușurință în dieta oricăruia dintre noi. Atunci când aportul de fibre este scăzut, medicul ți-ar putea recomanda suplimente.[6] Dacă este cazul, poți alege unul dintre suplimentele Dr. Max recomandate pentru afecțiuni digestive.

Acestea nu pot înlocui însă o dietă echilibrată și se administrează doar la recomandarea medicului, conform indicațiilor acestuia. 

  1. Nu neglija importanța hidratării  

Lichidele stimulează digestia. De fapt, aportul scăzut de lichide este și una dintre cauzele comune ale constipației. Experții recomandă consumarea a aproximativ 2 litri de lichide în fiecare zi. 

Atenție! Nu toate lichidele reprezintă alegeri sănătoase. Evită băuturile cafeinizate și pe cele carbogazoase sau încearcă să limitezi consumul acestora. Optează în schimb pentru apă, ceaiuri din plante sau lapte.[4][7]

  1. Consumă probiotice 

Probioticele sunt bacterii bune ce se găsesc în mod natural în organismul nostru și pot avea numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, inclusiv atunci când vine vorba de cea a sistemului digestiv.

Iaurtul, chefirul și alimentele fermentate în general sunt surse bune de probiotice, așa că încearcă să le consumi cât mai des, dacă nu o faci deja. Pe lângă aceste surse naturale, mai sunt disponibile și suplimente cu probiotice la care poți apela dacă medicul îți recomandă acest lucru.[5][7]

  1. Fă mișcare 

Alături de o dietă echilibrată, exercițiile fizice regulate sunt o componentă importantă a unui stil de viață sănătos și unul dintre modurile în care îți poți îmbunătăți digestia. 

De exemplu, o simplă plimbare după masă poate stimula mișcarea mușchilor intestinali.[4] Unele studii[3] au confirmat că exercițiile fizice regulate ajută la accelerarea tranzitul intestinal.

  1. Evită mâncărurile grase și alcoolul

Încearcă să eviți consumul de alimente grase sau prăjite. Acestea sunt mai greu de digerat și pot duce la apariția unor probleme precum durerile de stomac sau arsurile gastrice. 

Optează în schimb pentru cărnuri slabe, pește sau lactate degresate. De asemenea, este de preferat să alegi metode mai sănătoase de gătire a alimentelor.[7] De exemplu, în loc să prăjești carnea de pui, o poți prepara la grătar sau cuptor.

Încearcă să limitezi și consumul de alcool. 

  1. Mănâncă la ore regulate și evită porțile mari 

Ar fi bine să încerci să-ți stabilești un program al meselor și să-l respecți. Nu sări peste mese și evită porțile mari. Este mai bine să ai cinci mese mici decât trei mari. 

O altă metodă de a te asigura că nu mănânci mai mult decât ai nevoie este de a mesteca bine alimentele înainte de a le înghiți. Nu te grăbi și încearcă să iei pauze între îmbucături. 

De asemenea, este de preferat să nu mănânci chiar înainte de somn. Cina sau ultima gustare a zilei ar trebui consumate cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la culcare.[4]

Sănătatea sistemului nostru digestiv este foarte importantă. În general, apariția afecțiunilor digestive poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Cu alte cuvinte, ceea ce mănânci și bei, dar și cât de des faci mișcare, de exemplu, sunt factori ce pot influența sănătatea ta digestivă.

Încearcă să ai o alimentație cât mai sănătoasă și echilibrată și nu neglija exercițiile fizice regulate. Dacă ai probleme digestive, consultă un medic. 

Bibliografie: 

  1. “Your Digestive System & How It Works.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK | National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 18 Mar. 2022, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works#whyis. Accessed 18 Mar. 2022.
  2. Anderson, James W, et al. “Health Benefits of Dietary Fiber.” Nutrition Reviews, vol. 67, no. 4, Apr. 2009, pp. 188–205, academic.oup.com/nutritionreviews/article/67/4/188/1901012?login=false#112293800, 10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x. Accessed 18 Mar. 2022.
  3. De Schryver, Anneke M., et al. “Effects of Regular Physical Activity on Defecation Pattern in Middle-Aged Patients Complaining of Chronic Constipation.” Scandinavian Journal of Gastroenterology, vol. 40, no. 4, Apr. 2005, pp. 422–429, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16028436/, 10.1080/00365520510011641. Accessed 18 Mar. 2022.
  4. Groves, Melissa. “The 11 Best Ways to Improve Your Digestion Naturally.” Healthline, Healthline Media, 4 July 2018, www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-digestion#TOC_TITLE_HDR_5. Accessed 18 Mar. 2022.
  5. “Health Benefits of Taking Probiotics – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, Sept. 2005, www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics. Accessed 18 Mar. 2022.
  6. “How to Add More Fiber to Your Diet.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983. Accessed 18 Mar. 2022.
  7. NHS Choices. Good Foods to Help Your Digestion – Eat Well. 2022, www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/. Accessed 18 Mar. 2022.
- PUBLICITATE -