Publicată în 1988, tradusă în peste 80 de limbi, „Alchimistul” lui Coelho va surprinde emoția ca nimeni altul.
Va scrie despre un „flăcău” numit Santiago, cioban din propia alegere, care prins de întuneric va poposi în fața unei biserici părăsite, unde acum creștea un sicomor uriaș, pe una din câmpiile Spaniei. Va avea de două ori același vis: un copil care jucându-se cu oile sale, îi va prinde mâna și-l va duce la Piramidele din Egypt, unde acesta va găsi o comoară.
Ajuns în Tarifa își va aminti de o bătrână care știa să interpreteze vise, care fără a-i cere plată, îl va sfătui să meargă în Egypt, și îl va pune să jure că îi va da a zecea parte din comoară.
Tânărului nu îi vor fi de ajuns cele spuse de bătrână, însă va întâlni pe Regele Salemului, care vorbindu-i de împlinirea „Legendei Personale”, îl va convinge să-și vândă oile, și să plece în căutarea comorii sale.
Cartea ilustrează complexitatea simplității vieții. Va surprinde slăbiciunea dar și momentele de glorie ale ființei. Ne va vorbi despre semne, despre naivitatea cu care omul tratează viața. Va urmări evoluția ființei, și o va conduce către propiul apogeu.
Santiago își va găsi comoara în cele mai neașteptate feluri; Va cunoaște iubirea și va învăța să-și asculte inima. Va deveni pe rând negustor de cristaluri, om al deșertului, se va face una cu vântul și va învăța că atunci „când vrei ceva, tot Universul conspiră pentru ca tu să obții ceea ce dorești”.