Alro, 20 de ani pe bursă: cifră de afaceri de 10 miliarde dolari

Alro a sărbătorit astăzi împlinirea a 20 de ani de la listarea pe Bursa de Valori București.

Această perioadă a fost una benefică pentru companie, concretizată într-o cifră de afaceri totală de 10 miliarde dolari, un profit net de peste 780 milioane de dolari, investiții de 680 milioane de dolari și sponsorizări acordate de circa 10 milioane dolari.

În ultimii 20 de ani, Alro s-a transformat dintr-un simplu producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, care deține propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină – Alum Tulcea și propria divizie de procesare a aluminiului, Vimetco Extrusion (fosta IPA Slatina).

Reprezentantul Bursei de Valori București a declarat că listarea Alro a făcut să încline definitiv balanța în favoarea BVB în disputa cu Rasdaq, piața de capital dominantă în acel moment. Mai mult, în două luni și jumătate de la listare, tranzacționarea acțiunilor Alro a însemnat 7% din cifra de afaceri totală a BVB în 1997, procent care a crescut la 13-15% în următorii ani.

Energia electrică, o problemă pentru Alro

Gheorghe Dobra, directorul general al companiei, a declarat în cadrul conferinței „Alro are nevoie de circa 3 TW energie electrică, iar pentru că nu putem tranzacționa energie pe termen lung una dintre halele de producție este oprită. Mai mult, datorită faptului că piața locală a energiei este instabilă, Alro nu reușește să își asigure necesarul de energiei și ne gândim să încercăm și varianta importului. Creșterea prețului energiei a dus la o creștere a costurilor Alro cu 10-15%.”

Compania își asigură energia numai de pe bursa OPCOM, iar rata de succes este de 30% din contractele la care compania licitează. Pentru anul viitor, este asigurat circa 75-80% din necesarul de energie.

- PUBLICITATE -