ALRO nu va scădea salariile, indiferent de schimbările legislative

Președintele CA ALRO, Marian Năstase, a declarat într-o conferință de presă că salariile angajaților nu vor scădea, chiar dacă se aprobă trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator.

ALRO a investit 16 milioane de dolari în primele sase luni ale anului pentru a crește numărul de clienti în industrii care utilizează aluminiu prelucrat de înaltă calitate, în special industria aeronautică.

În ultimii zece ani compania a realizat investiții de peste 270 de milioane de dolari.

Anul acesta, ALRO are în implementare două proiecte europene, cu o valoare cumulată de aproximativ 40 de milioane dolari, la uzina din Slatina și Alum Tulcea, partea eligibilă fiind de 11 milioane dolari.

Furnizori și clienți

ALRO are un număr de 14.000 de furnizori, 1.000 de clienți și livrează peste 8.000 de camioane cu produse în fiecare an. Compania vinde produse și în SUA, iar Polonia este cel mai mare client din Europa Centrală și de Est, în special pentru plăci și table din aluminiu, dar nu vinde în Rusia.

Vimetco Extrusion exportă aproape 100% din producție în Germania.

Pe domenii, 30% din producția de aluminiu prelucrat merge către industria aeronautică, iar 8-10% către automotive.

ALRO cumpără energia electrică necesară producției prin achiziția directă de pe OPCOM, având 11 furnizori și 23 de contracte în derulare. Toate contractele de furnizare pentru anul în curs au fost semnate din 2016, în timp ce pentru 2018 compania a semnat contracte pentru circa 30% din energia necesară.

Industria aeronautică și alte acreditări

Acreditările pentru industria aeronautică au necesitat investiții de circa 70 milioane de dolari, în ultimii 3-4 ani. ALRO este acreditat atât pentru industria aeronautică civilă și militară, livrează și direct către producători, cât și către subcontractori.

Contractul cu Airbus se va termina în 2021, iar până acum toate livrările s-au făcut în termen și fără reclamații din partea clienților. Mai mult, Aibus realizează un audit permanent al produselor livrate.

În ceea ce privește industria auto, procesul de acreditare a început acum 2-3 ani, compania fiind acreditată și pentru furnizarea de tablă pentru cazane și vase sub presiune sau cazane din aluminiu.

Materia primă este produsă în Sierra Leone, unde lucrează peste 450 de oameni de diferite naționalități.

Angajat la ALRO

ALRO are 2.800 angajați la Slatina și 700 la Tulcea, fără fluctuații majore de personal, în special datorită salariilor peste medie oferite de companie.

ALRO a angajat peste 40 de persoane cu studii superioare în ultimii 2 ani, din care patru ingineri în ultima lună. Printre angajați sunt numeroase persoane care s-au întors din străinătate sau București să lucreze la Slatina.

Salariul mediu la ALRO este de 5.000 lei brut, pe lună. Președintele CA, Marian Năstase, dă asigurări că indiferent de schimbările de legislație nu se vor reduce salariile angajaților, iar compania va suporta o eventuală creștere a taxelor. Marian Năstase: „O astfel de creștere ne afectează mai puțin ca taxa pe stâlp”.

În ceea ce privește noii angajați, persoanele recrutate au o perioadă de probă de șase luni, plătită, dar din totalul celor care au trecut prin aceasta, circa 99% s-au adaptat și au rămas în cadrul companiei. În Slatina este o problemă cu forța de muncă calificată și din cauza concurenței altor mari companii industriale, deși între cei mai importanți jucători de pe platforma industrială există o înțelegere verbală de a nu-și „fura” reciproc angajații.

Toate companiile mari din Slatina au organizat programe comune de formare profesională. Mai mult, ALRO are un parteneriat cu Universitatea Politehnică București și cu Universitatea din Craiova, alături de care urmează să pună bazele unui program de masterat specific.

Split TVA

Marian Năstase consideră că legea Split TVA trebuie să fie clară pentru a nu se crea confuzii. Aceasta va fi un șoc la început, care se va atenua în rumătoarele 2-3 luni. În mod normal, o astfel de măsură nu ar trebui să aibă efecte nocive.

Având în vedere specificul fiscal al ALRO, compania nu va fi afectată de aceste schimbări, fiind mai mult o problemă de contabilitate, de la 20.000 de OP-uri cât se procesează acum, numărul acestora va crește la 40.000.

- PUBLICITATE -