ALRO Slatina aniversează 55 de ani de la prima șarjă de aluminiu

  • ALRO a investit peste 700 de milioane USD de la privatizare;
  • Compania are în prezent o cifră de afaceri de peste 600 milioane USD, peste 4.000 de angajați;
  • De activitatea sa și a industriei aluminiului depind indirect alte peste 20.000 de locuri de muncă;
  • Compania are contribuții anuale de peste 30 milioane USD la bugetul de stat și la cele locale.
  • În ultimele cinci decenii, ALRO a produs mai mult de 10 milioane tone de aluminiu electrolitic și 11  milioane tone de aluminiu turnat;
  • Compania deține în prezent peste 7 brevete proprii.

ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, aniversează 55 de ani, scrie Money Buzz!

ALRO produce aluminiu din anul 1965 și are în prezent două divizii, Aluminiu Primar și Aluminiu Prelucrat.

Prin investiții constante în tehnologie, ALRO a ajuns la o producție de 265.000 de tone de aluminiu electrolitic pe an și o capacitate de 325.000 de tone de aluminiu turnat pe an, producând și aproximativ 100.000 de tone pe an de produse laminate plate.

Compania a investit peste 700 de milioane USD de la privatizare pînă în prezent în tehnologie și în protecția mediului.

În momentul înființării, compania avea o producție de aluminiu electrolitic de peste 8.000 tone pe an și producea doar lingouri de aluminiu.

În prezent, compania deține un portofoliu diversificat de produse, iar din totalul producției din anul 2019, peste 83.000 de tone sunt reprezentate de produsele cu valoare adăugată mare destinate unor industrii sofisticate ca industriile  auto și aeronautică.

Mai mult, produsele cu valoare adăugată mare utilizate în industria aeronautică au crescut cu 40% în ultimii șapte ani, de la peste 27.000 tone în 2012 la peste 38.000 tone în 2019.

ALRO a investit și în protecția mediului

ALRO a implementat constant programe de eficiență energetică și a aplicat principii ale economiei circulare în activitatea sa și a crescut cantitățile de deșeuri de aluminiu reciclate și re-topite, având o Eco-topitorie cu o capacitate de 35.000 de tone, care reintroduce aluminiul în circuitul de producție cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai mic comparativ cu tehnologia primară (prin electroliză).

Astfel, compania a accesat fonduri nerambursabile pentru creșterea rentabilității și dezvoltării de noi produse în valoare de peste 115 milioane RON, proiectele fiind finalizate în 2019.

Prin programele de investiții și de aliniere la normativele locale și europene, compania a redus emisiile PFC cu peste 98% comparativ cu anul 2002 și de peste 39 de ori comparativ cu anul 1990.

Deși este unul dintre marii consumatori de energiei electrică din România, ALRO are o eficiență energetică de 99% pentru tehnologia din electroliză datorită investițiilor realizate.

Cifra de afaceri depășește 600 milioane dolari

Cifra de afaceri a companiei s-a stabilizat în ultimii ani la peste 600 milioane USD, deși condițiile pieței și ale mediului de afaceri și cel legislativ au avut variații mari.

Cu peste 4.000 de angajați, de activitatea Grupului ALRO și a industriei aluminiului depind indirect alte peste 20.000 de locuri de muncă. În plus, contribuțiile companiei la bugetul de stat și la bugetele locale în 2019 au fost de aproape 130 milioane RON (peste 30 milioane USD).

- PUBLICITATE -