Avocatura este o meserie care ne- a fost implementată în subconștient, de când eram mici, ca find o alegere de viitor, însă este văzută de tineri ca fiind un serviciu plictisitor.
Laura Maria Ivaşcu este avocat stagiar, membru al Baroului Olt din anul 2017 și ne va introduce în culisele meseriei de avocat, arătându-ne cum găsește echilibrul dintre muncă și viața personală.
Ce v-a atras la profesia de avocat? „Pentru mine, faptul că am devenit avocat reprezintă conturarea unei dorințe pe care am avut-o de când eram copil și, mai târziu, o opțiune profesională pentru care am muncit mult, reușita de la examenul de admitere în profesie fiind rezultatul unui efort susținut de motivație, pasiune, perseverență și autodisciplină.”
Cum este viața de avocat? Care sunt părțile bune? Dar cele mai puțin bune legate de această profesie? „Pentru a ilustra foarte concis cum este viața de avocat, voi reda un fragment pe care l-am citit la un moment dat, care spunea următoarele: „Avocatura nu este o simplă profesie, ci este un mod de viață”. Cu toată sinceritatea, pot afirma că avocatura este o profesie foarte frumoasă, conferă libertate deplină și oferă posibilitatea de dezvoltare profesională continuă și satisfacții profesionale însemnate, însă presupune evident și studiu constant, multă responsabilitate și multe sacrificii. Mai mult, cu toate că avocatura, privită în ansamblu, fiind o profesie liberală, oferă independență, în concret, atunci când ajungi să te dedici acestei profesii, cu toate că îți poți organiza în principiu singur programul, în realitate, ca avocat, ajungi să te trezești foarte devreme și să adormi de cele mai multe ori foarte târziu, efort susținut de pasiunea pentru ceea ce faci.”
Ați avut momente când ați vrut să renunțați? „Nu. Sunt foarte pasionată de ceea ce fac și totodată o persoană extrem de categorică în orice decizie pe care o iau în viață și, implicit, am fost foarte hotărâtă în ceea ce privește parcursul meu profesional. Totodată, mă consider un avocat foarte tânăr, sunt conștientă cât de multe lucruri mai am de învățat, însă practic această profesie cu mult drag și deși nu a trecut mult timp de când am devenit avocat, sunt convinsă că nu mă voi abate din punct de vedere al profesiei de la domeniul juridic. Mai mult, răbdarea și echilibrul reprezintă aspecte importante în avocatură, context în care apreciez că este incident un citat care spune: „Pentru succes nu există lift, trebuie să urci pe trepte”.”
Cum au fost anii în care ați studiat dreptul? Școala? Cursurile? Colegii? „Astfel cum am precizat, Facultatea de Drept a fost singura mea opțiune atunci când mi-am privit viitorul profesional și în acest context am terminat Facultate de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Anii studenției au fost frumoși, dar încărcați de studiu. Pentru mine, anii studenției nu reprezintă întocmai cei mai frumoși ani, așa cum de obicei se spune. În mare parte, pregătirea mea o datorez Facultății de Drept la care am studiat, unde cadrele didactice au fost extrem de bine pregătite, iar gradul ridicat de dificultate al examenelor m-a pregătit pentru ceea ce a însemnat examenul de admitere în profesie. În privința persoanelor întâlnite, desigur că am amintiri plăcute și oameni dragi pe care i-am cunoscut.”
Cum a fost primul caz câștigat? „Primul proces câștigat mi-a adus o reală satisfacție sufletească și o confirmare a faptului că mă aflu pe drumul cel bun. Mai mult, deoarece respectivul caz era unul complex, câștigarea acestuia a fost răsplata pentru toată munca depusă și imboldul pentru activitatea în următoarele procese care au urmat. Absolut fiecare speță nouă are însemnătatea proprie și te pune față în față cu o nouă provocare, context în care consider că în primul rând este important să faci absolut tot ceea ce ține de tine, pentru ca ulterior să nu ai mustrări de conștiință cu privire la profesionalismul cu care ai acționat. Totodată, în această profesie contează puterea de analiză și menținerea principiilor și a valorilor vieții, întrucât nu este important doar rezultatul, ci și modul în care se ajunge la acel rezultat.”
Cum vă împărțiți între muncă și timp personal? „Profesia de avocat este una plină de provocări, în care întotdeauna fiecare zi este altfel, însă apreciez că cea mai mare provocare este aceea de a menține un echilibru între carieră și timpul liber. Pentru a fi un om complex și un profesionist desăvârșit, cu viziune, apreciez că studiul permanent și pregătirea continuă în ceea ce privește profesia trebuie să se îmbine cu o cultură generală vastă, socializare și activități de voluntariat, ori pentru a accede la aceste calități, gestionarea timpului este foarte importantă. Dincolo de toate acestea, indiferent că este vorba de timpul dedicat profesiei sau timpul liber, mi-au rămas în minte vorbele decanului nostru de suflet, domnul profesor Gheorghiță Mateuț care, la absolvire, ne-a dat următorul sfat: „Fiți buni! Nu numai profesional, ci și la suflet!”, calitate supremă a omului, indiferent sub ce aspect.”