Carmina Nițu are o înclinație vie, însoțită de plăcere și dăruire. pentru a transpune muzica în mișcări ritmice, este profesorul care își îndrumă urmașii să iubească taina dansului.
De unde atracţia pentru dans?
Prima întâlnire cu dansul a fost în facultate, a fost dragoste la primii pași, atunci mi-am descoperit pasiunea și talentul pentru dans.
De la cine ai învăţat să dansezi?
În facultate am avut norocul să îl am ca profesor pe domnul Viorel Dan Năstase, un om și un profesor deosebit.
Consideri că dansul este, pe lângă altele, și o formă de evadare din realitate?
Dansul este gramul de nebunie care ne face tuturor bine și cu siguranță este o formă de evadare, o evadare unică și deosebită, o deconectare de la tot și toate, ești doar tu, muzica și pașii.
Cum te simți atunci când îi înveți pe cei mici să danseze?
Este un sentiment pe care nu pot să-l descriu în cuvinte, un sentiment mai mult decât minunat, iar între mine și copii s-a format o conexiune frumoasă, specială și sinceră, am eliminat din start acea barieră <profesor- elev>. Simt o împlinire sufletească văzând rezultatele muncii mele.
Ce tipuri de dans predai?
Predau dans popular, dar și dans modern.
Îţi trebuie talent pentru a dansa?
Da, îți trebuie talent pentru a dansa, pasiune și multă muncă. Toți putem învăța și exersa câțiva pași, dar asta nu înseamnă că toți putem dansa.
Ce stil de dans îți place cel mai mult?
Dansul popular este cel care mă reprezintă cel mai mult. Sunt îndrăgostită de tot ce înseamnă tradiție și obiceiuri, un om care își iubește rădăcinile.
În dans este important jocul cu timpul, joacă artistul cu timpul?
Personal, cred că este o sincronizare perfectă între artist și timp, nu o joacă. Prin dans artistul se contopește cu timpul, împreună reușesc să-și transmită povestea.
Care sunt bucuriile meseriei de profesor de dans?
Munca si pasiunea mea este transmisă și totodată valorificată, la sfârșit pot spune, cu mândrie: <am format o generație mai bună prin pași de dans>.
Muzica cum o alegeţi?
Este un procedeu complex, se stabilește coregrafia în care se urmărește originalitatea și naturalețea mișcărilor, apoi, în funcție de aptitudinile grupului, se ajunge la stabilirea muzicii.
La ce evenimente mergeţi?
Suntem o clasă a Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina, proaspăt înființată, abia am împlinit un an. Momentan, am participat la evenimente care s-au desfășurat pe plan local, pe viitor ne dorim să participăm la concursuri, festivaluri și alte evenimente cultural – artistice.
Ce le transmiți celor care doresc să facă dans de performanță?
Dansul este poezia piciorului, cea mai frumoasă dintre arte, prin dans transmiți emoție. Dansul ne învață să fim armonioși, dansul își merită orice sacrificiu în drumul spre performanță.