Cat platesti amenda daca nu ai polita RCA valabila?

Achizitia unui automobil vine la pachet cu o serie de costuri. Printre ele se numara si incheierea unei polite auto RCA. Aceasta polita este foarte importanta deoarece permite asigurarea automobilului si a unei persoane implicate intr-un accident rutier.

Desigur, nimeni nu-si doreste sa ia parte la o asemenea tragedie care poate ajunge sa puna viata cuiva in pericol. Iar accidentele pot avea loc inclusiv cand masina se afla de exemplu, intr-o parcare, ceea ce inseamna ca obligativitatea incheierii unei polite RCA este pentru toti posesorii auto, nu doar pentru cei care circula frecvent cu masina. 

Stiai ca pe Romasig.ro se poate calcula pretul asigurarii RCA? 

Daca se apropie termenul expirarii politei RCA sau se achizitioneaza o noua masina, va fi necesara si o polita auto RCA. Intr-adevar, costurile nu sunt deloc mici indiferent de perioada de timp pe care se incheie contractul. Dar cu putin efort se vor gasi asiguratori care au preturi competitive si usor mai mici fata de media pietei.

Pe Romasig.ro se poate calcula pretul asigurarii RCA cu usurinta, iar acesta se diferentiaza ca si asigurarea auto, in functie de furnizorul de la care este achizitionata, de vechimea si tipul automobilului sau a politei etc. Analizand preturile online se pot afla si fluctuatiile ce au loc pe perioade mai lungi de timp astfel incat, posesorii auto, sa stie precis la ce sa se astepte cand cumpara o noua polita RCA.

Totodata, calculul online al politei ofera beneficiul major de a economisi timp, permitand evitarea statului la cozi si analiza ofertelor relativ limitate, din centrele fizice.

Totusi, ce sanctiuni se aplica in cazul unei polite RCA expirate?

Nerespectarea legii cu numarul 132/2017 care atesta obligativitatea politei la termen se plateste mult mai scump decat pretul sau de achizitie. In 2022, cei care sunt opriti de catre organele de ordine si la care se constata expirarea acesteia, vor fi nevoiti sa suporte amenzi cuprinse intre 1000-2000 lei. Aceasta contraventie se aplica, atentie, doar celor care nu au depasit termenul de 3 luni de la expirare. In cel de-al doilea caz, sanctiunile se pot agrava si se pot finaliza cu incapacitatea posibilitatii de inmatriculare a masinii.

Pentru ca legea e pentru toti si pentru a oferi siguranta tuturor participantilor la trafic, politistii obisnuiesc inclusiv sa retina numarul de inmatriculare al unei masini cu polita RCA expirata, dar si a certificatului de inmatriculare. Acestea vor fi restituite daca la 30 zile de la incident se achizitioneaza o polita. 

Totusi, lucrurile nu se sfarsesc doar cu o amenda destul de semnificativa sau cu interdictia de a conduce masina pe o perioada limitata de timp, ci pot duce in cele din urma chiar si la iradierea masinii.

Romasig.ro recomanda asadar, respectarea tuturor normelor de circulatie si verificarea periodica a documentelor personale si a celor destinate conducerii/ detinerii unui automobil auto. In acest fel, se pot preveni incidentele neplacute, amenzile mari, pana la necesitatea de a gasi alternative mai putin confortabile si practice ale transportului.  Politele se pot incheia in prezent chiar si online, fara efort sau stres, astfel ca nu mai e o scuza faptul ca anumiti furnizori isi au sediile in zone indepartate de domiciliul personal sau ca lipsa de timp este principalul motiv pentru care nu s-a achizitionat/ prelungit o polita RCA la timp.

- PUBLICITATE -