Claudiu Barbu, olimpic la chimie

Barbu Mihai Claudiu este absolvent al Colegiului Tehnic Metalurgic din Slatina și în prezent este student la Universitatea Politehnică din București, la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor pe specializarea: inginerie chimică SIMONa (Știința și Ingineria Materialelor oxidice și a nanomaterialelor) în anul IV.

A ales să învețe la Liceul Tehnologic Metalurgic (fostul Colegiu Tehnic Metalurgic) deoarece a considerat că viitorul este incert și ar fi mult mai bine să învețe o meserie pe care să o poată practica în cazul în care nu reușea să urmeze o facultate. „Am ales specializarea de tehnician în instalații electrice deoarece este un domeniu bun și în orice întreprindere sau loc de muncă este nevoie de electricieni”, a adăugat Claudiu.

Claudiu mărturisește că atunci când a intrat la liceu nu era hotărât în legătură cu ce va face pe viitor. La început a învățat la chimie pentru a obține note mari, iar „pasiunea mea pentru chimie a venit datorită doamnei profesoare Mocanu Lucica, căreia îi sunt recunoscător deoarece dânsa a observat ca eu înțeleg chimia mult mai bine decat ceilalți și mi-a propus să mă pregătească pentru a merge la un concurs. M-au făcut să mă apropii de știință laboratoarele susținute de dânsa atât la clasă, cât și în particular, la pregătire”, a afirmat Claudiu.

Pentru a obține locul al II-lea la Olimpiada Natională de Chimie s-a pregătit foarte mult, timp de aproximativ două semestre, iar spre final mult mai intens, având cel puțin 5-6 ore pe zi de teorie și experimente de laborator „alături de doamna profesoară care a avut răbdarea de a-mi explica fiecare detaliu pe care nu-l înțelegeam. Pentru mine, premiul a însemnat o metodă de a-mi arăta recunoștința față de doamna profesoară deoarece a vrut să mă mediteze pentru examenul de bacalaureat pe care urma să-l susțin la chimie, iar acesta a fost un mod prin care m-am motivat și mai mult. Fără muncă nu poți să faci nimic, însă rezultatele sunt satisfăcătoare!”, relatează Claudiu.

În clasa a IX-a a obținut o Mențiune la Concursul Național de Chimie ,,Petru Poni”, iar acest lucru a reprezentat un motiv care l-a ambiționat pentru că a vrut să-și demonstreze că poate mult mai mult. Un alt motiv l-a constituit exprimarea recunoștinței față de profesoara care l-a pregătit la chimie.

Chimia nu este singura materie la care a reușit performanță! Pe plan liceal are următoarele performanțe: locul I pe județ în clasa a IX-a ,a X-a si a XII-a la chimie; mențiune în clasa a IX-a la faza națională a Olimpiadei de Chimie; mențiune specială în clasa a X-a la chimie; locul al II-lea la Olimpiada Liceelor pe domeniul chimie-fizică în clasa a XII-a; locul I în clasa a XI-a și a XII-a pe județ la Olimpiada Tehnică, domeniul electric, în urma căruia s-a calificat la etapa națională.

El declară că anii studenției reprezintă cei mai frumosi ani și consideră că facultatea pe care a ales-o este frumoasă deoarece „îmi place domeniul pe care am vrut să continui și atât timp cat îți place ceea ce faci, atunci ți se pare mult mai ușor!”

Cu toate că viitorul este o variabilă pentru el, întrucât niciodată nu poti să știi ce îți rezervă, ne poate dezvălui faptul că vrea să își continue studiile și să devină inginer chimist, „poate o să-mi deschid propria afacere în domeniul acesta”, a adăugat Claudiu.

În finalul articolului, Claudiu ne oferă un sfat în legătură cu alegerea liceului, ținând cont și de experiența personală: ,,Așa cum am făcut și eu: trebuie să ignore părerile celor din jur și să se gândească bine atunci când aleg un liceu și la ce pot să facă pe viitor cu specializarea pe care o aleg! Din punctul meu de vedere, o meserie este o alegere mult mai bună deoarece poți continua să studiezi pe acest domeniu la facultate, iar în cazul în care nu reușești, te poți angaja mult mai ușor decât dacă ai alege un profil care nu are o meserie la bază!”

- PUBLICITATE -