- Cel mai cunoscut cor al județului Olt a fost înființat în anul 1985. Cu ocazia Concursului Național Coral de la Vaslui, unde a caștigat locul II, „Corul claselor gimnaziale” a primit numele „Dolce” printr-o inspirație de moment a dirijoarei.
„Când am văzut că putem trece pe podium cu atâta lejeritate, am spus: <copiii mei merită un nume>. Am pus corului numele Dolce, pornind în primul rând de la imaginea vizuală. Erau îmbrăcați, la acea ediție, în niște cămăși frumos colorate, în nuanțe calde, care aduceau cu bomboanele. Am zis că ei sunt dulci, cu ce termen muzical s-ar potrivi? M-am gândit că <Dolce> e numele cel mai potrivit, pentru că nu creează stridență și antipatii. Așa i-am botezat.” a spus formatoarea si dirijoarea corului, Alexandra Geantă.
Ce v-a determinat să înființați corul „Dolce”? „Orice profesor de muzică, în activitatea la clasă, trebuie să formeze și un substitut de orchestră simfonică pentru ca elevii sa aibă și imaginea sonoră colectivă, nu doar individuală. Cei mai mulți copii cântă cu jenă, nu își recunosc vocile. Astfel, am considerat că într-o localitate ca Slatina, unde nu avem nicio instituție de muzică elevată, ne putem confrunta cu nivelul copiilor care au în orașele lor astfel de instituții, încercând să ținem loc cu glasurile orchestrei simfonice.”
S-a creat o legătură specială între dumneavoastră și elevii din cor? „Legătura mea cu elevii din cor este una specială, cel puțin în ceea ce mă privește, însă mare parte dintre elevii care au făcut parte din cor încă mă sună, mă vizitează, încă se bucură de premiile luate în trecutul lor de școlari.”
Care sunt cele mai mari realizări ale corului „Dolce”? „Locul I, II, III, pe țară! Niciodată, din 2004, nu ne-am întors de la olimpiadele naționale fără premiu. Cu o tristă excepție în 2014, la Craiova, unde din cauza comunicării deficitare am avut un eșec.”
Ați avut vreun moment critic? „Da, am avut multe momente critice, foarte multe astfel de momente. M-am izbit adesea de lipsa de prețuire a muncii copiilor mei. Nimic nu m-a durut mai tare decât faptul că ei nu au fost puși în lumină, la nivel local, atât cât ar fi meritat. Aproape că am fost respectați mai mult de cei pe care i-am învins în concursuri, decât de cei care ar fi trebuit sa se bucure de performanțele noastre. Însă, în ultima perioadă, atât Primăria Slatina cât și Consiliul Județean Olt i-au premiat pe componenții formației pentru performanțele olimpice, iar în această lună Consiliul Județean organizează a doua ediție de premiere a olimpicilor.”
Au fost copii care datorită corului au ales să facă muzică și mai departe? „Da! Am avut eleve care au făcut parte din cor și care acum îmi sunt colege la „Școala de Muzică”. De exemplu, Luminița Secu, care începând cu anul acesta îmi este colegă, eu predau flaut, iar ea predă vioara, Ioana Enoiu, care a terminat Universitatea Națională de Muzică și care acum predă pian la „Școala de Muzică”. Acestea sunt două exemple mai apropiate, dar multe dintre educatoarele și învățătoarele județului, au ales profilul pedagogic din atașament față de muzică.”