Situaţiile neprevăzute necesită soluţii urgente, mai ales atunci când vorbim despre chestiuni financiare. În acest context au apărut creditele rapide, gândite ca soluţii la probleme neaşteptate, precum urgenţe medicale, evenimente familiale, reparaţii, amenzi, taxe. Majoritatea celor care au contractat de-a lungul timpului diferite împrumuturi sau au avut intenţia de a face acest lucru, au apelat, probabil, la acest tip de credit.
Una dintre particularităţile creditelor rapide este aceea că se adresează mai ales persoanelor cu venituri mai mici, care nu au posibilitatea să acceseze credite bancare.
Ce sunt creditele rapide?
Împrumuturile rapide sunt soluţii de moment pentru impasurile financiare. Aceste credite sunt puse la dispoziţia clienţilor de către instituţiile financiare nebancare, în condiţii mai mult sau mai puţin avantajoase. Procesul de creditare este extrem de simplu, astfel încât clienții sunt scutiți de întreaga birocraţie din mediul bancar, iar banii sunt obţinuţi foarte repede. În principiu, creditul rapid funcţionează ca şi un credit până la salariu, întrucât vorbim de sume mici, rambursate într-un timp scurt.
Cine apelează la credite rapide şi în ce situaţii
Creditele rapide se bucură de popularitate ridicată printre consumatori. Acestea sunt accesate în special atunci când oamenii au nevoie rapid de o sumă mică de bani. Ele sunt potrivite și pentru persoanele cu venituri reduse, care nu îndeplinesc condițiile impuse de banci, sau pentru consumatorii cu istoric negativ. Cei mai mulți dintre clienții care apelează la creditele rapide sunt recurenți, aflați la al doilea sau al treilea împrumut.
În ce scop folosesc solicitanții creditele rapide
Persoanele care accesează acest tip de împrumut o fac pentru a acoperi nevoi urgente de bani, precum probleme medicale neprevăzute, reparaţiile ce nu suportă amânare etc. Există însă şi mulţi clienţi care împrumută bani de la IFN-uri pentru cheltuieli lunare, cum ar fi chiria, diverse cumpărături sau achitarea facturilor la utilităţi.
De asemenea, mai există o altă categorie aparte: oamenii care contractează credite rapide pentru a acoperi alte credite. Acesta variantă nu este recomandată, întrucât consumatorul riscă să-şi adâncească impasul financiar, în loc să îl depășească. Specialiștii de la Mr. Finance ne-au explicat de ce această strategie nu îi aduce deloc beneficii consumatorului.
Ce alternative există la creditele rapide
În situaţiile de criză, oamenii se grăbesc de multe ori în luarea deciziilor şi mulţi consideră că un împrumut rapid este singura soluţie viabilă. În realitate, alternative se găsesc: pot împrumuta bani de la rude sau chiar îşi pot face un împrumut bancar, în condiţii mult mai avantajoase, însă cu documentație mai mare. De asemenea, există şi numeroase scenarii care exclud total ideea unui împrumut. De exemplu, se pot face economii substanţiale prin reducerea unor cheltuieli lunare, sau se poate lua în calcul posibilitatea unui loc de muncă part-time ori a unei activităţi în urma căreia veniturile lunare să fie suplimentate.
Prin urmare, deşi de multe ori creditele rapide sunt, într-adevăr, soluţii salvatoare, există şi situații în care acestea pot fi evitate. În cazul în care, totuşi, un consumator alege să contracteze un împrumut rapid, este necesar ca acesta să se informeze din surse sigure și obiective cu privire la modul corect de a-l gestiona. Este singura cale prin care poate evita intrarea într-o spirală a datoriei.
Citește ghidurile extrem de utile MrFinance (https://mrfinance.ro/credite-nebancare/) și află totul despre condițiile de eligibilitate, actele necesare, dobânzi și alte detalii pe care trebuie să le iei în calcul. Fii pregătit atunci când accesezi un astfel de împrumut, pentru ca acesta să își atingă scopul pentru care a fost accesat.
Infografic
Sursa infografic: www.mrfinance.ro