Cum arată piața imobiliară din Slatina

Vânzarea și cumpărarea imobilelor este un obicei omniprezent în cotidianul vieții oamenilor. Acum este mai ușor ca niciodată sa îți vinzi sigur casa sau apartamentul în care nu mai locuiești și care este o povară pentru tine.

Trăind în epoca vitezei și a internetului este clar că poți face asta foarte ușor, pe site-urile de profil, însă este cea mai bună variantă?

Ca sa aflăm cum stă treaba pe piața imobiliară am vorbit cu un consultant imobiliar, care ne-a oferit informațiile necesare înțelegerii acestui fenomen.

Călin Dragoș Domenico, proprietarul celei mai vechi și de prestigiu agenții imobiliare din județul Olt, Ritz, ne-a explicat care sunt beneficiile vânzării unui imobil cu ajutorul unei agenții.

Ritz Imobiliare este o companie omniprezentă la evenimentele imobiliare din țară și lucrează cu cele mai moderne instrumente de vânzare, fiind înscrisă în toate portalurile imobiliare importante. Mai mult, din discuția cu proprietarul, am remarcat înclinația spre învățare și evoluție continuă, un lucru rar întâlnit în această breaslă.

Cel mai „periculos” lucru când vine vorba de vânzarea unui apartament pe cont propriu este faptul că te poți păcăli ușor în ceea ce privește prețul, care poate fi prea mare, situație în care apartamentul se va vinde foarte greu, sau chiar deloc, ori mult mai mic decât cel al pieței, iar în această situație vânzătorul pierde bani importanți.

Domnul Domenico spune că o agenție imobiliară va face prima dată o „verificare” a imobilului în urma căreia urmează să se constate starea acestuia și poziția lui în piață. Tot o agentie de profil se va ocupa de promovarea locuinței pe cele mai importante website-uri de imobiliare, pentru a asigura o vânzare cât se poate de rapidă.

„Turismul imobiliar” se referă la potențiali cumpărători, care fie nu au bugetul necesar, fie nu sunt încă siguri dacă vor să cumpere un imobil. Asta nu-i împiedică să viziteze cât mai multe locuințe, pentru a-și face o idee. Agenția imobiliară te poate scăpa și de această problemă, printr-o analiză amănunțită a potențialilor clienți, astfel încât la tine în casă să ajungă doar cei care au posibiitatea să achiziționeze locuința.

Românii se feresc de agențiile imobilare deorece cred că o să plătească niște servicii pe care le pot face singuri. Nici nu ar putea fi mai departe de adevăr! Cel care urmează să plătească comisionul (care diferă de la proprietate la proprietate și în funcție de complexitatea serviciilor), nu este vânzătorul, ci cumpărătorul. În această situație, dacă vrei să vinzi o locuința prin intermediul unei agenții, ai doar de câștigat.

Vânzarea și cumpărarea unei locuințe sunt mai facile și mai rapide dacă sunt făcute de profesioniști, iar cele doua părți implicate nu trebuie să își facă griji de nimic, deoarece un consultant imobiliar se ocupă și de actele necesare încheierii înțelgerii.

Piața imobiliară din Slatina

Conform Ritz, apartamentele cele mai căutate la vânzare sunt cele cu două sau trei camere, cu prețuri între 30.000-42.000 euro pentru două camere și 37.000-55.000 euro pentru apartamentele de trei camere, diferența fiind făcută de suprafață și dotări.

Mai puțin prezente pe piață, apartamentele de patru camere au prețuri între 45.000-60.000 de euro.

Interesant este faptul că în Slatina prețurile nu sunt stabilite în funcție de cartier, fiind cazuri în care apartamente din cartierul Steaua au prețuri mai mari sau apropiate de cele din zonele centrale.

O creștere puternică o au tranzacțiile cu terenuri pentru investiții industriale sau logistice, care aduc cu sine și creșteri pe piața locuințelor. Majoritatea cumpărătorilor de terenuri sunt companii multinaționale sau firme din București și Craiova, recent fiind vândute un service auto și un teren de 2,5 ha în zona industrială sud-est.

În ceea ce privește chiriile, acestea sunt între 600-1.000 lei pentru apartamentele cu două camere și 700-1.200 de lei pentru apartamentele cu trei camere, fiind în creștere contractele încheiate de firme și persoane fizice străine, dar și contractele de închirieere pe termen scurt.

- PUBLICITATE -