Cum să ai cea mai frumoasa bibliotecă

Biblioteca este locul care te ajută să pătrunzi într-un alt univers, doar răsfoind câteva pagini. Dar biblioteca nu este doar practică. Ea poate avea și un rol estetic în amenajarea casei tale. Ți-am pregătit câteva sfaturi utile de amenajare care te vor ajuta să îți transformi biblioteca într-una cu adevărat frumoasă.

Alege cu grijă locul amplasării

Cel mai important aspect în aranjarea unei biblioteci este locul acesteia. Peretele de living ocupat de bibliotecă ar trebui să aibă cea mai bună vizibilitate pentru că, de multe ori, biblioteca integrează și televizorul sau sistemul audio.

Ai grijă la dimensiunile corecte

În funcție de modelul pe care îl alegi, trebuie să îi dai spațiu să respire ca să fie corect percepută în raport cu mobila pentru living. Dacă are televizorul încorporat, zona dedicată lui ar trebui sa fie în fața canapelei pentru o vizionare cât mai confortabilă fără dureri de gat.

Asigură-te că este luminată inteligent

Dacă nu este suficientă lumină naturală, recurge la benzi cu led, lămpi, corpuri de iluminat. Va fi destul de dificil să distingi cărțile într-un colț întunecat sau din contra, într-o lumina prea puternică.

Armonizează culoarea rafturilor cu restul mobilierului

Cu o canapea albastră sau bej, de exemplu, se potrivesc perfect nuanțele de lemn intens, de nuc sau stejar. Pe de altă parte, în apropierea unei canapele de piele poți monta o bibliotecă de o culoare mai rece sau neutră, precum alb sau negru.

Nu ocoli culorile puternice

Folosește-te de culori, ca să subliniezi ceva important. Fie că este o decorație sau un volum de cărți interesant, culoarea o va scoate în evidență în comparație cu restul. Dar, ia aminte! Dacă totul este colorat, efectul este pierdut.

Așază obiectele corect în bibliotecă. În partea de jos, ar trebui să stea lucrurile mari și grele. Vei face acest lucru pentru compoziția finală, dar și din raționamente practice – obiectele grele pot răni pe cineva în căderea lor. La nivelul ochilor și spre centrul mobilei creează zona cea mai importantă. Acolo ar trebui așezate lucrurile preferate. Coperțile cărților au și ele un cuvânt de spus prin culoare și dimensiuni. Grupează-le după mărime, dacă vrei să ai o biblioteca ordonată.

Ascunde ce este inestetic în spatele ușilor

Inevitabil, trebuie sa folosești biblioteca și ca spațiu de depozitare. Pentru un apartament practic, nu e înțelept să irosești rafturi. O bibliotecă în care sunt  mai multe spații de depozitare poate fi mai interesantă vizual și mai practică.

Nu respecta mereu regulile

Așază obiecte și în fața bibliotecii, pe rafturi independente, pe scaune, sau chiar pe podea. Nonconformismul este mereu la modă și o compoziție interesantă sparge planurile convenționale.

Oferă-i mai multă viața cu plante

Biblioteca este un spațiu de experiment și ar trebui să faci combinații cât mai variate. Plantele se pot bucura și de poziția avantajoasă în încăpere dar și de soare.

Păstrează biblioteca mereu proaspătă

Oricât de frumoasă ar fi, încearcă să păstrezi biblioteca „vie“, mereu schimbătoare. De aceea, împrospătează constant obiectele din aceasta. Adăuga unele noi, renunță la altele și pastrează spațiu pentru cele de sezon.

- PUBLICITATE -