De ce religia empatismului „înfiinţată” de Mihai Bendeac este o alternativă mult mai mişto a religiei în general.
Pentru cei care au trăit până acum în peşteră sau plângând după timpurile apuse din comunism, Mihai Bendeac este (probabil) cel mai bun actor român. Dacă nu îl recunoşti după profesia asta o să îţi mai spun şi că este unul din juraţii emisiunii ăleia în care poţi să faci standup comedy la tv.
Nu de mult, acest Mihai a anunţat în una dintre ediţiile emisiunii iUmor (standup pe tv) că şi-a “înfiinţat” o nouă religie, cea a empatismului. Mai în glumă, mai în serios, religia aceasta pare să fie un upgrade de-a dreptul necesar oricărei religii de pe acest pământ.
Ieri, ”Preasfinţitul” Mihai Bendeac a trimis din ceruri cele 10 porunci care s-au pogorât fix pe profilul lui de Facebook. Poruncile alea sunt mai bune ca orice altceva a existat înainte!
CELE 10 PORUNCI ALE RELIGIEI EMPATISMULUI
1. ”Credincioşii nu au voie să cheltuiască bani pentru obiecte religioase sau servicii religioase.”
Din prima poruncă putem distinge că această religie nu are nevoie de cotizaţiile bătrânelelor care vând lapte în piaţă. Nunta şi înmormântarea sunt acum gratis, iar sfinţirea casei se face doar prin rugăciune!
Bonus: Nu o să îţi mai între nici un popa în casă în jurul Crăciunul şi un vei mai fi nevoit să dai banii pe calendare.
2. “Biserica Empatică îşi are sediul în natură şi este interzisă întâlnirea în clădiri de orice fel.”
Asta e un pic cu dus şi întos. Oricum loc de alte lăcaşuri de cult nu mai e în ţară asta şi ditamai catedrala urmează să avem, deci să te întâlneşti în în natură e o idee nemaipomenită.
Totuşi eu la porunca asta aş face şi o dezlegare pentru vremurile în care plouă aşa mult încât Dunărea e refuzată la vărsare sau pentru alea în care e aşa frig de intră pietrele în pământ.
3. “Empaticul nu consideră că un câine, o pisica ori un cal sunt animale care trăiesc frică, bucuria, prietenia sau iubirea şi vaca, porcul sau găina nu.”
Spune nu diferenţelor între animale!
4. “Orice fiinţă umană este liberă să facă orice cu condiţia de a nu îngrădi libertatea altcuiva.”
Asta e cireaşa de pe tort. Adevărul e că o lume în care fiecare ar fi preocupat să nu îi afecteze pe ceilalţi prin ceea ce face ar fi o lume a dracului de bună. Până una alta rămânem la canoane şi păcate care vor fi iertate prin cotizarea la cutia milei.
5. “Empaticul ştie că graniţele, patriotismul, drapelele au ca unic scop învrăjbirea umanităţii. Empaticul are o singură patrie: Universul.”
Eu unul o văd pe asta ca un mesaj anti rasism. Patriotismul, în afară de iubirea supremă fată de locurile pe care îţi trăieşti viaţă, mai presupune şi ura supremă între oameni care trăiesc pe alte meleaguri. De exemplu: românii urăsc ungurii din tot sufletul lor. Concluzia:Instigare la rasism.
Partea cu graniţele am mai abordat-o într-un articolul în care spuneam că am ajuns să fim împărţiţi din plictiseala unor oameni ai peşterii.
6. „Fiinţa umană se poate ridică mai mult decât a crede într-o divinitate, prin a se comportă precum o divinitate. Fii aşa cum ai vrea să fie Divinitatea. Comportă-te cu orice fiinţă vie aşa cum ai vrea să se comporte o potenţială Divinitate cu ţine”
“Iubeşte-ţi aproapele” versiunea 2.0 plus aia cu bine faci, bine găseşti, spuse mai mişto. Ce tare ar fi dacă toţi am deveni zei şi ne-am comporta cu ceilalţi ca nişte zei adevăraţi (a se exclude potopul şi sfârşitul lumii).
7. „Sentimentul care te ridică este MILA. Pentru orice.”
“Iubeşte-ţi aproapele” 2.1
8.” Empatia supremă este cea cu sine însuţi.”
Porunca asta te împinge să nu uiti că în această religie tu contezi mai mult decât orice, dacă tu eşti împăcat cu tine poţi fi mai uşor un empatic adevărat.
9. „Fii sever cu lipsa de omenie, de profesionalism, de respect, de educaţie. De ce? Din empatie pentru conceptele: omenie, profesionalism, respect şi educaţie.”
Dacă tu eşti un om bun nu pleca capul în faţa altora care au ca scop principal bătaia de joc, ripostează în faţa lor, poate îi faci oameni mai buni, cine stie.
10. „Uită-te în oglindă, în tăcere deplină, 5 minute la sfârşitul fiecărei zile. Observă ce gândeşti. Asta se numeşte „rugăciunea empatismului”
A fi sătul de stat în genunchi şi de dat ture în jurul bisericii tot în genunchi nu e ceva greşit. Decât să te rogi pentru ceva care ar trebui să îţi pice din cer mai bine reflectă asupra ceeea ce eşti timp de 5 minute, asta ajută mai mult, crede-mă.
Cele de mai sus fiind propovăduite pot spune cu mâna pe inimă că vreau să ader la nou infiinţata religie a empatismului.
Sursă foto: expresspress.ro