În perioada 16-25 august școala gimnazială „Nicolae Iorga” din Slatina desfășoară școala de vară, EDU-ACT. Școala de vară a fost unul dintre cele două proiecte câștigătoare ale concursului „Câstigă cu Metano pentru comunitatea ta”, parte a programului educațional „Întâlnire cu energie” derulat de ENGIE în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Asociația Hands Across Romania.
EDU-ACT este un proiect care își propune crearea și dezvoltarea unor ateliere pe durata vacanței pentru elevii școlii, cu scopul de a deprinde abilități pentru o viață independentă și de a-i face pe cei mici să înțeleagă mai bine ce le oferă mediul înconjurător și cum pot contribui la protejarea acestuia. De exemplu, joi, 24 august 2017, elevii au aprofundat cunoștințe despre energie prin învățare experiențială.
Ziua a început cu activități sportive, pentru că energia înseamnă mișcare, și a continuat cu atelierul „Lumină, soare, energie…Slatina în culori calde și reci”, în cadrul căruia elevii au pictat pe diverse materiale printre copaci. O zi atât de energizantă nu se putea încheia altfel decât cu un atelier de gătit – „Din fructe ne luâm energia”, prilej pentru elevi să învețe să-și prepare singuri o salată de fructe.
„Școala de vară nu este la prima ediție, însă este primul an în care am beneficiat de resurse financiare, ceea ce ne-a permis să dezvoltăm conceptul în timp ce elevii au putut să beneficieze de cât mai multe activități în urma cărora au dobândit abilități. Mă bucur să remarc că elevii participanți la școala de vară sunt mai dezinvolți, mai comunicativi și cu o mai mare capacitate de absorbție a informațiilor. Părinții sunt foarte încântați si, promovând această inițiativă a creat emulație și în alte instituții de învățământ din comunitate, care acum doresc să organizeze propria școală de vară. Este un mare beneficiu pentru întreaga comunitate, pentru părinți, dar mai ales pentru copii”, declară Diana Diaconescu, coordonator proiect EDU-ACT.
Peste 2870 de elevi din clasele a IV-a din mediul rural și urban mic din județele Constanța, Galați, Brăila, Olt, Vâlcea, Vrancea, Dâmbovița, precum și din municipiul București au învațat să folosească resursele de energie, responsabil și în siguranță, conștientizând importanța protejării mediului înconjurător. Aceste cunoștințe au fost dobândite în cadrul proiectului „Întâlnire cu energia”, derulat de ENGIE România în parteneriat cu Asociaţia Hands Across România şi Ministerul Educaţiei Naționale.