Părintele Marian Bica, din Slatina, a reușit, ca în decurs de 20 de ani, să înființeze în oraș trei centre dedicate persoanelor cu dizabilități. Mai mult, toți beneficiarii programelor fundației nu plătesc nimic, costurile fiind suportate din donații și sponsorizări.
Organizaţia Trebuie Slatina s-a înfiinţat în 1995, la iniţiativa preotului Marian Bica şi a soţiei sale, Dorina Bica. Primele activităţi ale organizaţiei au avut loc în iunie 1995, începând cu doi copii. În prezent, organizaţia se ocupă de 38 de tineri, care vin zilnic, iar la nivelul judeţului Olt are 250 de beneficiari (persoane cu dizabi-lităţi).
În 1995 exista un singur centru pentru persoanele cu nevoi speciale – ’’Centrul de pedagogie creativă şi educaţie specială Voinicel’’, pe strada Banului, nr. 58, Slatina. Cum de la an la an numărul de beneficiari care frecventau zilnic centrul a crescut, în anul 2000, preotul Bica cu sprijinul unei fundații olandeze care a alocat fondurile necesare, a deschis ’’Centrul de terapie ocupaţională Justin’’, iar în 2009, Fundația Trebuie a finalizat lucrările la cel de-al treilea centru – Centrul de recuperare Sfânta Maria’’, tot în Slatina, pe strada Poienii, nr. 32 B.
În cei peste 20 de ani de activitate în cadrul organizaţiei ,,Trebuie’’, procesul instructiv-educativ al co-piilor şi tinerilor cu dizabilităţi nu a fost întrerupt niciodată. Din anul 2006, organizaţia a încheiat un protocol de colaborare cu ,,Şcoala Specială Gimazială, Balş’’ şi Inspectoratul Şcolar Județean Olt, prin care copiii din cadrul orgaizaţiei să poată fi şcolarizaţi, să fie alături de familie şi să nu fie instituţionalizaţi.
De altfel, acesta este şi scopul organizaţiei, de a preveni instituţionalizarea copiilor cu dizabilități şi încurajarea integrării acestora în familia biologică. Copiii şi tinerii din cadrul centrelor au un program de luni până vineri, de la ora 8:00 până la 13:00, respectând programul învăţământului special, iar cei ce au terminat forma de şcolarizare rămân în cadrul organizaţiei, unde participă la activităţi de terapie ocupaţională, activităţi gospodăreşti, sportive, etc.
Organizaţia funcţionează din surse de finanţare externe şi interne (proiecte de finanţare, subvenţii de la bugetul de stat, contribuţii, donaţii, etc). La nivelul Slatinei, organizaţia a desfăşurat activităţi de sensibilizare, informare şi schimbare a mentalităţii vis-a-vis de persoanele cu dizabi-lităţi. În şcolile slătinene au organizat serbări şi au fost expuse obiecte confecţionate în cadrul centrelor. Copiii au participat la concursuri de dans, în cadrul SNAC, unde au cunoscut-o pe Baroneasa de Winterborne-Emma Nicolson. În plus, anual, pe timpul verii, sunt organizate excursii pe Valea Oltului, dar şi o tabără la Herculane.
De-a lungul anilor, organizaţia a fost recunoscută atât pe plan local, cât şi naţional, iar recent, prietenii organizaţiei, din Rijssen, Olanda, au adus materiale pentru centru şi au montat un mini atelier pentru terapie ocupaţională.
Toate activităţile desfăşurate în cei peste 20 de ani, nu ar fi fost posibile fără implicarea, dăruirea celui care a fondat această organizaţie şi a reuşit să aducă o rază de speranţă familiilor greu încercate de soartă şi o şansă la educaţie și socializare a tinerilor cu dizabilităţi.
,,Preotul Marian Bica reuşeşte să-şi împartă timpul între organizaţie şi biserică, niciodată plângându-se de greutăţi şi privind întotdeauna cu optimism, a-tingându-şi întotdeauna ţelul. Deşi este foarte greu, zâmbetele copiilor alungă toate răutăţile şi te fac să mergi mai departe, mai ales că acești copii vin cu plăcere la centru şi lucrează la ore, cu multă dibăcie. Ţin să mulţumim tuturor sponsorilor, donatorilor, Primăriei Municipiului Slatina, Şcolii Speciale Gimnaziale Balş, pentru suportul educativ acordat’’, declară Liliana Nedelea, director al ONG-ului.