Ilona Andreoiu este atât un designer vestimentar și stilist, cât și un arhitect din Slatina, ale cărei creații sunt expuse în atelierul propriu din București. Piesele sunt realizate manual oferindu-le, astfel, o nuanță de autenticitate, conturată de iubire și devotament.
Cine este Ilona Andreoiu?
„Sunt de profesie arhitect și designer vestimentar. Încerc să le realizez pe cele două în egală măsură și în general mă inspir din arhitectura în realizarea creațiilor vestimentare.”
Îmi poți da câteva detalii despre procesul de creație?
„Procesul de creație este diferit în funcție de cele două linii pe care le dezvolt și anume: colecțiile cu piesele vestimentare în serie limitată și piesele luxury made-to-measure și custom. Astfel, pentru prima linie, crearea colecției pornește de la un concept bine stabilit, materializat printr-un moodboard de idei, care se transformă mai apoi în crochiuri de modă. După ce studiez îndeaproape toate crochiurile și aleg schițele finale, trecem la partea tehnică unde realizăm schițele tehnice și proiectăm tiparele pieselor vestimentare ce urmează să fie create, iar de acolo până la produsul final mai există o parte foarte importantă și anume prototipul fiecărui produs în parte, pe care se fac teste până când ajungem la produsul final dorit. Același proces se face și pentru colecția de fetițe pe care o avem în portofoliu.”
„Pentru a doua linie de business procesul de creație se face diferit. Aici vorbim despre creații custom, de multe ori unicat, realizate atât pe măsurile proprii ale clientei, cu un design adaptat și creat special pentru a o avantaja și a-i scoate în evidență trăsăturile proprii. Această zonă de produse adaptate este foarte potrivită pentru zona de bridal pe care o dezvoltăm tot mai mult în ultima perioadă pentru că ne dorim ca cei care ne sunt clienți să aibă o experiență minunată, atât în procesul de creare a rochiei mult visate, cât și în ziua evenimentului. De această dată, experiența pe care o oferim clientelor noastre este cea mai importantă. Tocmai de aceea există o discuție inițială între clientă și designer prin care identific nevoile pe care aceasta le are și de aici pornește procesul de creație. După aceasta discuție inițială, încep să desenez schițe pe care ulterior le discutăm, le analizăm și alegem de comun acord cu clienta cea mai bună variantă, pe care începem să o dezvoltăm în atelier, realizăm tiparul și o bază, urmând prima probă pentru stabilirea modificărilor ulterioare, acolo unde este cazul. Produsul intră mai apoi în producție și rezultă produsul final care satisface întotdeauna așteptările celor mai pretențioase cliente. Atunci când este cazul, iar complexitatea creației vestimentare o cere, se realizează mai multe probe pentru a ajunge la rezultatul dorit.”
De unde te inspiri? Ai vreun brand pe care-l admiri?
„În general mă inspir din arhitectură și natură, dar am momente când îmi vin idei în urma unor melodii sau trăiri personale, adică mă inspir cam din tot ce mă înconjoară în diferite momente ale zilei. Sunt mai mulți designeri pe care îi admir și pe care îmi place să îi urmăresc însă nu am un brand cu care să spun că rezonez în totalitate, ci mai degrabă anumite colecții de la fiecare dintre aceștia.”
De ce crezi că are nevoie un designer pentru a fi apreciat?
„Cred că în primul rând multă creativitate și pasiune, pentru că atunci când pui pasiune în ceea ce faci, se vede în creațiile tale și nu ai cum să ramai neremarcat de cei din jurul tău.”
De la ce vârstă ești pasionată de fashion? Cum te-ai decis să urmezi acest drum?
„Pasiunea pentru fashion exista încă de când eram mică, din primii ani ai copilăriei, atunci când transformam bucăți de materiale găsite prin casă în creații vestimentare pentru jucăriile mele, însă am conștientizat că mi-ar placea să fiu designer în perioada liceului, când am fost, însă, complet acaparată de arhitectură, un domeniu nou pentru mine, care m-a fascinat complet. De aici și studiile în domeniu, eu urmând Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, profil Arhitectură, după care am urmat cursurile intensive de Creator Proiectant Vestimentar pe care le-am absolvit la „Atelierele Ilbah” București, cursuri care au venit să completeze zona de creație, concept, forme și culoare pe care o studiasem foarte mult în facultate. Faptul că am terminat Arhitectura m-a ajutat să înțeleg mult mai repede și să aprofundez mult mai ușor zona de fashion, mai ales zona tehnică de proiectare.”
Peste ce obstacole ai dat pe parcursul carierei?
„De-a lungul timpului am întâlnit multe obstacole, ca în orice domeniu de altfel, dar cel mai mare este lipsa continuității materialelor în Romania și a funizorilor de materiale de calitate, pe care i-am găsit destul de greu.”
Care a fost cea mai „grea” comandă lăsată de un cliet?
„Nu cred că există o comandă mai „grea”. Există, poate, doar cliente mai nehotărâte cu care e nevoie de mai multe discuții pentru a ajunge la o variantă finală, iar acest lucru nu este neapărat în favoarea noastră când avem un deadline foarte scurt.”
Cum te descurci cu clienții?
„Eu sunt din fire o persoană sociabilă și îmi place să discut cu oamenii, iar atunci când vine vorba de una din pasiunile mele, așa cum este moda, o fac cu mare plăcere și, consider eu, mă descurc foarte bine. Îmi place să cred că am o relație bună și apropiată de clientele mele.”
Cum se stabilește prețul unei comenzi?
„Prețul unei comenzi este stabilit în funcție de complexitatea modelului și de materialele folosite pentru produsele custom, iar pentru piesele din colecție avem prețuri calculate în funcție de rapoartele de producție.”
Ai trecut vreodată printr-un moment în care ai fi vrut să renunți?
„Am trecut prin mai multe momente în care am vrut să renunț, dar totdeauna găsesc motivația de a merge mai departe, pentru că atunci când faci un lucru din pasiune, chiar dacă investești mai multe ore de lucru decât în cadrul unui job normal de 8 ore, a doua zi găsești mult mai multe lucruri pozitive decât văzusem ziua anterioara și o iau de la început cu optimism și enuziasm.”