Importanța grăsimilor pentru sănătate

Tema alimentației sănătoase a fost dintotdeauna un subiect îndelung dezbătut de către zeci de nutriționiști și sute de persoane care și-au dorit să adopte un stil de viață echilibrat. Dacă și pe tine te pasionează subiectul hranei benefice pentru organism, ai ajuns unde trebuie, pentru că în rândurile de mai jos îți vom explica tot ce trebuie să știi despre grăsimi, cât rău fac acestea corpului și ce măsuri trebuie să iei, pentru a te bucura de o calitate a vieții excelentă.

Ce sunt grăsimile?

Alimentația ta ar trebui să conțină, pe lângă proteine, fibre și carbohidrați, și grăsimi, care sunt substanțe nutritive foarte importante, cu un rol complex în organism. Dacă mult timp s-a spus că o dietă corectă trebuie să aibă cât mai puține grăsimi, noile studii arată, de fapt, contrariul. S-a demonstrat destul de recent faptul că din grăsimi se pot sintetiza hormonii țesuturilor care reglează tensiunea arterială. De asemenea, tot grăsimile sunt responsabile pentru reducerea inflamațiilor din corp, dar și pentru dezvoltarea armonioasă a creierului. Așadar, o dietă din care grăsimile lipsesc este una incorectă, care poate duce la lipsa energiei și la probleme de sănătate, în timp. 

Câte grăsimi trebuie să consume un adult zilnic?

Fie că vorbim de unt sau margarină, ulei ori grăsime din carne, cantitatea pe care medicii o recomandă a fi consumată zilnic de către un adult nu are o cifră exactă. Totul depinde de stilul de viață pe care fiecare dintre noi îl adoptă, de tipul de efort la care suntem supuși zilnic, de orele de odihnă și de combinațiile dintre alimente. Totuși, specialiștii în nutriție recomandă ca alimentația zilnică să conțină maximum 30% grăsimi, în vreme ce procentele rămase să fie împărțite între carbohidrați și proteine, tot în raport cu activitatea noastră zilnică. 

De pildă, un sportiv de performanță va trebui să consume mai mulți carbohidrați, dacă vrea ca antrenamentele să fie efectuate cu o energie maximă, în timp ce un corporatist va trebui să limiteze cât mai mult consumul de paste făinoase sau alte surse de carbohidrați. 

Pot slăbi cu ajutorul grăsimilor?

Aceasta este, probabil, întrebarea cel mai des formulată de către cei care vor să se împrietenească mai mult cu cântarul. Răspunsul este unul afirmativ tocmai pentru că grăsimile, consumate în cantități echilibrate, sunt foarte sănătoase pentru organism. O dietă perfectă cuprinde carne, pește, ouă, legume, fructe, lactate și nuci. Cu excepția fructelor și legumelor, celelalte produse menționate conțin toate grăsimi excelente pentru un stil de viață sănătos, din care te invităm să te înfrupți. 

Dieta Ketogenică este cea mai cunoscută dintre regimurile pe care le poți încerca dacă vrei să mai scapi de câteva kilograme. Este o dietă bogată în grăsimi, cu o cantitate moderată de proteine și scăzută în carbohidrați.

Grăsimi bune versus grăsimi rele

Probabil ai auzit de multe ori aceste formulări și poate te-ai întrebat cum le poți identifica pe fiecare dintre acestea. Răspunsul nostru este că nu ar mai trebui să îți bați capul cu aceste noțiuni, pentru că secretul stă întotdeauna în echilibrul meselor de care te bucuri. 

Chiar și carnea de porc, de care te-ai tot ferit până acum, este sănătoasă, dacă o consumi în cantități moderate, nu e neapărată nevoie să înlocuiești grătarul cu un pumn de nuci. Totuși, se pare că cele mai bune grăsimi pot fi extrase din lapte, acesta având cel mai larg spectru de substanțe nutritive și acizi grași.

Ce trebuie, într-adevăr, să eviți sunt grăsimile industriale, folosite mai ales în prepararea dulciurilor din comerț, cele ambalate, care nu sunt deloc sănătoase. Acestea pot conține uleiuri hidrogenate care nu îți vor face bine și îți vor crește nivelul colesterolului din corp, pot provoca inflamații și funcționarea inadecvată a vaselor de sânge, ceea ce îți poate pune în pericol sănătatea.

- PUBLICITATE -