Ion Ciocan modelează fierul de 70 de ani

Originar din comuna Osica de Sus, în vârstă de 82 de ani, Ion Ciocan, fierar din tată-n fiu, practică meseria încă de la 12 ani. Nu s-a dat niciodată în lături de la nimic, continuă să practice fierăritul și la vârstă aceasta, din pasiune.

A învățat meseria de la tatăl său, de fapt toată familia s-a ocupat de arta modelării fierului. Împreună cu frații săi au fost învățați de mici cu acest domeniu, pe care l-au îmbrățișat fără nici un fel de teamă și fără nici un fel de regret. Ion Ciocan a lucrat la confecții metalice din fier forjat, modelare și prelucrare a fierului.

La momentul actual lucrează într-un atelier personal în care își petrece majoritatea timpului. Acolo încearcă diferite modele de lucrări, dar își încearcă talentul și în tâmplărie, de care este atras.

În 1990, nea Ion și-a înființat propria firmă, primul depozit de materiale de construcții din comună, denumit simplu: „La Vadu Târgului”, denumire provenită de la intersecția dintre târgul comunei și satul Vadu. Din motive personale și în urma unor probleme familiale, firma și depozitul au fost închise ulterior, la 10 ani distanță.

De-a lungul anilor, nea Ion și-a învățat copiii și nepoții să meșteșăgurească arta fierului, dar nici unul nu a urmat această meserie.

- PUBLICITATE -