Ionuț Jifcu: „Jurnalistul trebuie să înțeleagă mesajul astfel încât și cititorul să-l înțeleagă”

Ce te-a influențat să alegi această meserie? „Am răspuns de multe ori la aceasta întrebare. Mă uitam la emisiuni cu temă politică la Realitatea TV. Îmi plăcea ideea de a pune întrebări și oamenii să răspundă. Mă și vedeam un Cristian Tudor Popescu, cum stau la masă și pun întrebări: <Domnule, cum este posibil!?>, sau altele. Scriam la revista școlii, după am fost pus în fața întrebării <La ce facultate dorești>. Am ales Facultatea de Jurnalism, dar am abandonat pe parcurs. În primul an m-am angajat în altă parte, dar cumva m-am regăsit, meseria de jurnalist era făcută pentru mine. Am rămas fără serviciu și am găsit un anunț de angajare la un ziar local, iar de 8 ani sunt în branșă.”

Ce sfaturi ai pentru începători? „Să tacă mult, există o vorbă: <Dacă tăceai, filozof rămâneai!>. Să nu te arunci, să stai să înțelegi fenomenul, să nu te lași, să te perfecționezi mereu.”

Cum se desfășoară o ședință în redacție? „În trecut, când presa era mai dezvoltată și eram 10-15 reporteri, aveam nevoie de ședințe, iar fiecare își alegea subiectul. La mijlocul zilei aveam încă o ședință și vedeai dacă ți-a ieșit bine materialul. Acum suntem mai puțini și avem oameni cu experiență. La Gazeta Nouă suntem oameni cu ani de jurnalism în spate, fiecare își cunoaște meseria și nu mai facem ședințe.”

Cum a fost la începutul meseriei? „În fiecare zi mă gândeam să renunț. Eu am intrat în presă la Gazeta Oltului, acolo era o atmosferă mai vitregă pentru începători, era mai dificil și aveam impresia că nu fac ce trebuie și nimeni nu mă ajută. Ca începător ai nevoie de sprijin, cineva care să te ajute, să-ți ofere sfaturi la redactarea textului, cum să dai știrea. Am avut șansa să mă vadă cineva de la Gazeta Nouă și aici m-am îndrăgostit de jurnalism și am învățat redactarea textului.”

De ce aptitudini ai nevoie pentru această meserie? „În primul rând să cunoști limba română, jurnalistul trebuie să înțeleagă mesajul astfel încât și cititorul să-l înțeleagă. În al doilea rând să fii conectat la actualități, trebuie să vezi și imaginea de ansamblu, ce se întâmplă global, internațional, național, local. Trebuie să știi cum merge lumea. Să-ți dai seama de lucruri.”

Cele mai frumoase întâmplări de care ai avut parte ca jurnalist? „Sunt întâmplări frumoase și mai puțin frumoase. De când sunt în presă am aflat foarte multe despre istoria locală, am avut și un serial <Slatina de altădată>, am fost și la muzeu să prezint episoade în care arătam obiective turistice, viața cotidiană și Centrul Vechi. Am intrat în contact cu tot felul de oameni, cu elevi extraordinari, antreprenori, străini, meșteri, oameni deosebiți care te impresionau. Lucruri negative ar fi că am văzut accidente rutiere, accidente de muncă, scandaluri.”

Care a fost cea mai interesantă întâmplare? „În fiecare zi sunt întâmplări interesante, dar cea mai șocantă a fost la primul meu accident mortal. Se întâmpla undeva lângă localitatea Valea Mare. O mașină se rostogolise pe câmp și o fetiță ajunsese cu capul între autoturism și pământ. Așteptam să vină poliția, de obicei presa ajunge înaintea poliției. Atunci am văzut trupul neînsuflețit sub un celofan și am simțit nevoia să plec, m-am dus departe pe o miriște să îmi revin. Nu puteam să accept că o fată așa de mică nu mai era. De atunci, ca jurnalist, nu mai percepi drama la fel ca un om obișnuit, o percepi ca pe o știre. Atât de crud ajungem să analizăm.”

Cum s-a numit primul articol scris de tine? „Protecția consumatorului.”

Ce hobby-uri ai? „Jurnalismul este hobby-ul meu, fac ceea ce-mi place. Îmi plac jocurile pe calculator și să citesc, dar din păcate, nu mai am timp de asta.”

- PUBLICITATE -