ISU își deschide porțile pentru voluntari

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din Olt se află la a IV-a etapă a cursului de prim-ajutor „Salvator prin pasiune”.

Cu ocazia zilei pompierilor militari din România, am aflat de la locotenentul Doru Calapod și sublocotenentul Alin Băsășteanu mai multe despre acest proiect revoluţionar în orașul nostru, dar și despre calitățile pe care trebuie să le aibă un salvator de succes.

Fiind unul dintre îndrumătorii participanţilor la cursul de voluntariat, Doru Calapod a răspuns la întrebările care vizau acest obiectiv.

Cum a luat naștere acest proiect? „În anul 2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a luat hotărârea de a înfiinţa acest proiect, al . Acesta a transmis un ordin către toate Inspectoratele Judeţene privind reglementarea activităţii de voluntariat.”

Cum poate o persoană să se înscrie la acest curs? „Pentru ca o persoană să se poată înscrie la acest curs, e necesară îndeplinirea anumitor condiţii: trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani, maximă de 55 de ani și trebuie să depună un dosar la sediul Inspectoratului Judeţean unde vrea să desfășoare activitatea. Acest dosar trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • cerere de înscriere pe care o va completa la sediul Inspectoratului
  • copie de pe buletin
  • adeverinţă medicală
  • aviz psihologic
  • cazier judiciar pentru persoanele cu vârsta sub 16 ani
  • adeverinţă de studiu”

Care este durata cursului și în ce constă acesta? „Durata cursului se împarte în două etape. Prima etapă cuprinde o parte introductivă privind pompierii, care are o durată de 30 de ore. Aceasta se desfășoară doar în weekend-uri, deoarece mare parte din voluntari sunt elevi și nu dorim să-și neglijeze orele de curs. A doua etapă este cea de prim-ajutor de bază, constând în 40 de ore de prim-ajutor împărţite în 5 zile de weekend. La finalul cursului se va da un examen. Dacă este promovat, persoanele înscrise vor fi considerate voluntari. În acest sens se va încheia și un contract de voluntariat prin care fiecare va avea anumite obligaţii și atribuţii, ce activităţi ar trebui să desfășoare în cadrul Inspectoratului.”

Cum pot ajunge voluntarii să lucreze pe ambulanţă? „Pentru ca o persoană să poată fi încadrată pe ambulanţa B2, iniţial trebuie să parcurgă 120 de ore de voluntariat în cadrul Inspectoratului. În aceste 120 de ore, elevii pot fi puși la diferite exerciţii, activităţi de informare preventivă, aplicaţii de testare a cunoștinţelor. După îndeplinirea acestor ore, voluntarii pot fi trimiși la modulul 1 în diferite centre de pregătire. Există astfel de centre în București, în Craiova sau în Pitești, în funcţie de numărul de locuri care vine de la IGSU.”

Credeţi că acest curs reprezintă o rampă de lansare pentru elevii ce-și doresc să urmeze medicina mai târziu? „Da, consider că acest curs reprezintă o rampă de lansare, deoarece se învaţă foarte multe lucruri pe partea de prim-ajutor, care le-ar putea fi folositoare în viitor, asta în primul rând. În al doilea rând, dacă elevii vor fi încadraţi și vor face voluntariat pe ambulanţă, o să vadă foarte multe cazuri și vor putea surprinde exact realitatea care este pe teren. Acestea sunt, după părerea mea, lucruri benefice pentru cineva care vrea să devină medic.”

Vă doriţi ca acest curs să devină unul obligatoriu în toate instituţiile de învățământ? „Asta ţine de cei din învățământul școlar, în principal. Ar trebui realizat un protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei și Ministerul Afacerilor Interne pentru ca acest lucru să fie posibil. În momentul de faţă, la solicitările unităţilor de învăţământ, nominalizăm persoane din cadrul instituţiei care să le prezinte elevilor diverse activităţi. Însă, momentan doar atât se poate face, din păcate.”

Ce sfaturi i-aţi da unei persoane dornice să urmeze cursul de prim-ajutor? „Consider că este esenţială parcur-gerea unui curs de primajutor, mai ales pentru viaţa de zi cu zi. Pot exista diferite situaţii în care acest curs este util pentru familie sau alte persoane din jurul nostru.”

Alin Băsășteanu: „Dacă nu ești o persoană altruistă și nu ești dispus să faci anumite sacrificii pentru a-ţi ajuta semenii, este foarte greu să practici această meserie”

Dacă până acum am vorbit în mod expres despre cursul de prim-ajutor, Alin Băsășteanu a răspuns la câteva întrebări referitoare la etapa superioară a vieţii, cariera în acest domeniu de activitate.

Aţi recomanda tinerilor slujba de pompier și de ce? „Cred că răspunsul la această întrebare poate fi doar subiectiv, având în vedere că fac asta de ceva timp și cunosc sistemul. Nu aș recomanda numai tinerilor, aș recomanda tuturor celor care vor să facă ceva pentru comunitate. Și cred că lucrurile merg destul de bine, având în vedere că, în prezent, ne aflăm la a IV-a serie de voluntari, un lucru inedit pentru instituţia noastră. Ne-am bucurat de un impact impresionant, deopotrivă pentru cei care au venit în sistemul militar, care presupune o serie de reguli, cât și pentru noi, care am intrat în contact cu oamenii din exterior. Orice persoană, care are măcar puţin spirit civic, cred că ar face lucrul ăsta cu brio, implică o pregătire foarte bună. Lăsând la o parte satisfacțiile de zi cu zi, pentru că în prezent mulţi oameni se orientează spre direcţia asta datorită siguranței locului de muncă, există o serie de satisfacții morale.”

Care sunt, în viziunea dumneavoastră, calităţile pe care trebuie să le aibă o persoană pentru a activa în acest domeniu? „În primul rând, altruismul este cel mai important. Dacă nu ești o persoană altruistă și nu ești dispus să faci anumite sacrificii pentru a-ţi ajuta semenii, este foarte greu să practici această meserie. Pompierul este universal în acest moment: de la echipajul SMURD, la autospeciala de stingere, chimic, biologic, radiologic, intervenţii la înălţime… în general tot ce nu pot să facă celelalte structuri ale Mi-nisterului de Interne. De altfel, mai intervin pompierii și în momentul în care apelul la 112 nu este cert cu privire la ce s-a întâmplat. Dacă ești altruist și te pregătești foarte bine, poți să faci faţă provocărilor, mai ales că riscurile sunt foarte mari.”

Ce sfaturi i-aţi da unei persoane dornice să urmeze această meserie? „În primul rând aș îndruma-o cu sinceritate să facă asta. Trebuie să fie foarte responsabilă. Nu trebuie să uite niciun moment că face parte din structura în care cetățenii au cea mai mare încredere, așa cum arată studiile din ultimii ani. În concluzie, dacă vrei cu adevărat să îţi ajuţi semenii, cred că poţi trece și de barierele impuse de sex, fiind un sistem preponderent masculin la momentul actual.”

Credeţi că această meserie este pentru oricine? „Cred că este pentru oricine care vrea să facă ceva pentru comunitatea în care locuiește. În sistem au intrat în ultima vreme și femei, care au crescut nivelul în ceea ce înseamnă profesionalismul, deci este o meserie mai accesibilă ca oricând pentru oricine. Cu o dorință aprigă și o pregătire riguroasă, orice om care are înclinații spre domeniul ăsta, poate reuși.”

- PUBLICITATE -