Lanțul supraviețurii

În ziua de astăzi, oricine poate spune că știe să acorde primul ajutor, dar oare să fie chiar așa? Chiar știm să facem acest lucru corect, sau facem mai mult rău victimei, poate chiar și propriei persoane? În următoarele rânduri vă vom explica pașii de bază, simpli, utili și cum să îi aplicați corect.

Lanțul supraviețuirii se bazează pe 4 pași, dar noi, fiind persoane neautorizate, vom urma doar primii doi, aceștia fiind de foarte mare ajutor.

1 – ACCES

2 – S. V. B sau „Suport vital de bază”.

Un element vital este siguranța salvatorului

Întodeauna dar ÎNTODEAUNA, înainte de a acționa trebuie să verificăm perimetrul, nu vrem să avem două victime în loc de una, iar următoarea să fie propria persoană. La începutul intervenției stabilim nivelul de conștientă al persoanei care are nevoie de ajutor: verbal (vorbim cu persoana respectivă, o întrebăm dacă ne aude, cum se numește, etc) și tactil (o mișcăm puțin, dar nu brutal), acestea două fiind făcute simultan. Dacă persoana respectivă ne răspunde o încadrăm la conștiente, dacă nu, la inconștiente.

Imediat după ce am verificat zona și starea de conștientă a persoanei apelăm serviciile de urgență (112), pentru a cere ajutorul și a primi indicații până când ajunge ambulanța.

Foarte importantă este eliberarea căilor aeriene, hiperextensia capului (numai dacă persoana nu are traumatisme, în acest caz îi facem mult mai rău decât bine), aceasta se face cu o mână pe frunte și două degete sub bărbie, împingând capul pentru a alinia căile aeriene, sau subluxația mandibulei (în caz de traumatism), așezat în decubic dorsal (pe spate). Aceasta se face imobilizand capul cu genunchiul, trăgând ușor cu degetele mari mandibula în jos, pentru a putea observa dacă victima are o obstrucție (sa înecat cu ceva care îi blochează căile aeriene, încercăm sa-i scoatem, dacă putem, acel obiect, mâncare, etc).

Verificarea respirației: PRIVESC, ASCULT, SIMT. Ne punem obrazul la gura victimei și ne uităm spre stern pentru a vedea dacă se ridică, timp de 10 secunde.

Abia acum putem începe R.C.P. (manevrele de resuscitare). Măsurăm cu ambele mâini lungimea sternului cu degetele mari, ridicăm o singură mână (cealaltă rămânând cu degetul mare la jumătate), așezăm palma, iar cu cealaltă mână prindem palma (atenție la prima mână, degetele trebuie ținute sus) și facem 30 de compresii cu 2 insuflații pentru o persoană adultă.

- PUBLICITATE -