Lyra îi încântă pe slătineni de aproape un deceniu

Spuneți-ne câteva lucruri despre dumneavoastră. „Mă numesc Ilie Hău, sunt profesor de muzică, profesor de clarinet la școala de muzică, și în prezent sunt dirijor al formației de stradă Lyra band.”

Cum a apărut Lyra? „Lyra a luat viață în anul 2009, ca o necesitate de acoperire a zonei muzicale specifică de promenadă și de ceremonial. Lyra are două componente: Fanfara Lyra și formația de stradă Lyra Band.”

Care este diferența dintre fanfara Lyra și formația de stradă Lyra Band? „Fanfara este formația profesionistă, care participă și susține din punct de vedere muzical ceremoniile și activitățile culturale-sociale organizate de autorități la nivelul municipiului, iar formația de stradă Lyra Band este de asemenea profesionistă, fiind constituită din membri specializați în instrumentul respectiv, cu studii de specialitate. Formația de stradă susține de nouă ani programe și stagiuni de promenadă în municipiul Slatina, în locuri publice. De asemenea, susține un concert la fiecare sfârșit de an, intitulat <Bucuria Crăciunului>, anul acesta fiind a zecea ediție.”

De ce ați ales acest nume? „Lyra este un vechi instrument muzical grecesc, care era folosit drept emblemă a celor care erau membri ai fanfarei militare. Având în vedere că cei cu care a început această orchestră erau proveniți din acea fanfară militară, am considerat potrivit să mergem pe aceeași variantă.”

Cu câți membri a început formația? „Cu 12 membri, care inițial încetaseră această activitate. Acum, fanfara are 15 persoane, iar orchestra are 12 persoane.”

Cât de greu a fost să o înființați? „A fost destul de greu, deoarece a fost nevoie de resursă umană specializată, resurse materiale, instrumente, accesorii, repertoriu muzical și o ținută specifică, bineînțeles.”

Cum se desfășoară repetițiile? „Repetițiile au loc constant, mai ales când ne aflăm în preajma evenimentelor, sau atunci când introducem ceva nou în repertoriu.”

Care a fost primul dumneavoastră spectacol? „Primul spectacol a avut loc în anul 2008, în luna mai, când noi încă nu eram siguri că vom reuși să înființăm formația; atunci când s-a inaugurat în Slatina Parcul Pitești. Apoi, în luna decembrie, a avut loc <Bucuria Crăciunului>, iar din 2009 a luat viață oficial și Lyra.”

Ce evenimente ați avut anul acesta? „Anul acesta am avut activitățile standard cu fanfara, care sunt bine conturate, iar cu formația de stradă am avut stagiunea estivală din oraș și cel mai nou tip de manifestare pe care am abordat-o, <Oktoberfest>, din luna octombrie, un festival pe măsura așteptărilor noastre. Iar acum urmează ediția a zecea din <Bucuria Crăciunului>, în 17 decembrie la Centrul Cultural <Eugen Ionescu>.”

Ce așteptări aveți de la anul viitor? „Vom participa, bineînțeles, la activitățile din oraș, sperăm să ieșim și din județ și ne-ar plăcea să începem să colaborăm și cu alte formații de acest fel.”

- PUBLICITATE -