La 5 aprilie 1987, Bucureşti, se năştea numitul Marius Virgil Constantin, dar avea să îşi petreacă următoarea perioadă a vieţii în municipiul Slatina. Iţele încurcate ale vieţii îl fac să se întoarcă în Bucureşti, în căutare de noi experienţe şi provocări. De ce citeşti acum despre el, şi pentru ce este recunoscut, urmează să aflăm împreună din următorul interviu.
Cine este Marius Virgil Constantin? Cum îl ştiu prietenii?
Marius Constantin este un freestyle skater profesionist din România, dublu campion european şi vicecampion mondial. Prietenii îl ştiu drept o persoană foarte sociabilă şi total dedicată mişcării freestyle skateboardingului, încercând, an de an, să aducă câte un trofeu acasă.
Nu! Nu glumeşte, până la vârsta de 28 de ani, Marius Constantin a reuşit să atingă culmile succesului şi ceea ce contează este că nu se va opri până nu va arăta tot ce poate. Cele mai importante rezultate au fost: Titlul de Campion European, 2015, Freestyle Skateboarding, AM, Paderborn Germania; Campion European, 2014, Freestyle Skateboarding, AM, Paderborn/Germania; Vicecampion mondial, 2013, World Freestyle Skateboarding Championship, AM, Anglia; Locul 9 la Campionatul Mondial de Freestyle Skateboarding, Germania, Paderborn, 2012 (Prima participare a României); Locul 2 la Best Run, Reşiţa 2011 şi alte spectacole şi demonstraţii în diferite locaţii din ţară şi străinătate.
O altă realizare este faptul că, de la începutul anului 2015, o firmă de skateboarding din Ungaria îi produce propria placă. Acest model de deck este creat la o presă din Ungaria, din șapte straturi de bambus şi alte două din carbon, conferindu-i o rezistenţă superioară şi avantajând orice trick.
Cât de greu a fost la început? Ce părere aveau oamenii despre pasiunea ta?
La început a fost extrem de greu cu echipamentul, nici acum nu se găseşte în România şi trebuie comandat din altă ţară. Faţă de street skateboarding, unde găseşti absolut totul, în freestyle este mult mai dificil. Oamenii nu prea înţelegeau mare lucru, dar le plăcea ceea ce vedeau. Folosind numai suprafeţe plate, vandalizarea bordurilor sau a scărilor a fost exclusă, ceea ce mi-a permis să îmi desfăşor activitatea în mai multă linişte.
Ai avut momente când ai vrut să renunţi?
Am avut şi câteva momente când am vrut să renunţ şi cred că toţi avem momente grele, dar de fiecare dată am reuşit să trec peste ele.
Cine este cel mai mare susținător al tău?
Cei mai mari susţinători ai mei ar fi, în primul rând, copiii care mă urmăresc pe Youtube, Facebook și mă încurajează de fiecare dată când postez ceva, dar şi sponsorii mei, care mă ajută întodeauna când am nevoie. (GoPro, Skullcandy, Cirus Skateboards, Benjamin.ro, Eroilor Mafia, Krack ).
Pentru a-i sprijini pe cei mici, Marius postează pe cele două conturi de Youtube pe care le admi-nistrează, tutoriale în care îi învaţă cum să facă trick-uri, cum să repare, înlocuiască sau monteze diferite piese. Unul dintre conturi, cel personal, numără în prezent peste 17.930 de abonaţi si peste 2.033.960 de vizualizări.
Unde te poate găsi lumea?
În principiu mă antrenez oriunde este o suprafaţă bună plată, dar fiind în Bucureşti în acest moment, mă dau în skateparkul Eroilor sau în parcurile Herastrău și Carol.
Faptul că în Slatina nu există un loc special de-dicat skaterilor l-a determinat pe Marius să ia atitudine şi să propună introducerea acestui proiect în atenția Primăriei Municipiului Slatina. Tinerii slătineni au fost foarte încântaţi de idee și s-au hotărât să facă o petiție în urma căreia au strâns 3000 de semnături.
Ce sfat le dai (ce le transmiţi) tinerilor care vor să îţi urmeze exemplul?
Sfatul meu pentru cei mici, care vor să se apuce de acest sport, este să nu aibă vicii care să îi tragă în jos, să ştie că sportul le aduce autodisciplină și mai ales că, după muncă multă vine şi răsplata!