Otilia Sterie – Suntem ceea ce ne dorim să fim

Suntem cu toții tineri deschiși, cu o vastă imaginație și idei mereu noi. Alte idei, care ne deosebesc de „ceilalți”, dar și capacități de punere în practică a acestora. Ne întrebăm oare câți dintre noi reușim să ne punem în practică aceste idei și să ne remarcăm prin farmecul nostru aparte care ne face să ne dorim și mai mult.

Otilia este o tânără înteprinzătoare care a simțit farmecul vieții încă din adolescență și nevoia să se dedice pasiunii ei în întregime și să își creeze prin acest lucru, “o lume” doar a ei prin care putea să interacționeze cât mai mult cu oamenii, oameni frumoși, cu o minte mereu deschisă la noi activități.

Otilia a fost remarcată încă de la vârsta de 19 ani, când a început să lucreze în învățământ, după terminarea Liceului Pedagogic, Slatina. A studiat la Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea din Pitești, urmând mai apoi să continue cu Facultatea de Litere din București, specializarea română-engleză. În urmă cu 6 ani, a preluat Consiliul Județean al Elevilor, Olt. Fiind o persoană destul de remarcată în monotonia orășelului nostru, Otilia, la propunerea Ministerului Educației a fost formată împreună cu alți 40 de profesori, din fiecare județ al țării, pentru a coordona această structură. Astfel, a luat naștere rețeaua de formatori ai CNE (Consiliul Național al Elevilor), în care s-a afirmat și ea. Mai mult, face parte din mai multe fundații și asociații cu rol important în formarea personalității tinerilor deschiși mereu la noi oportunități: formator asociat al Fundației “Noi orizonturi”, din Cluj, care oferă cursuri pentru profesori, “Lucrătorul de tineret”, fiind un alt proiect amplu, la care a fost formator.

Otilia Sterie este o persoană asertivă, mereu capabilă să ajute și să se implice în noi activități și planuri care îi dezvoltă pe tinerii cu care lucrează. „Sunt activă și empatică, deschisă și jovială. Elevii de liceu cu care lucrez îmi spun adesea că sunt o persoană zen”, afirmă Otilia, cu zâmbetul pe buze. Activitățile nonformale o reprezintă 100% și consideră că „învățământul nostru ar trebui să adopte o paradigmă nouă: învățare prin experimentare”. Este o tânără visătoare, ce degajă un aer pozitiv și visează la „ziua în care absolut toți tinerii vor veni la școală zâmbind, dornici de experiențe noi.”

Otilia este un mesager al învățării experiențiale și speră din toată inima la o școală dotată și implicare 100% a elevilor, dar și a părinților, însă „Schimbarea trebuie să o accepte întâi profesorii. Elevii sunt deschiși, maleabili, curioși… nu poți să nu-i adori!”, exclamă Otilia încântată de implicarea sa în CJE.

Astăzi, doar pasiunea pentru ceea ce faci te poate hrăni, de aceea, pentru Otilia Sterie, ceea ce face este singura ei răsplată. Relația sa cu tinerii și elevii cu care lucrează presupune respect, prietenie și devotament, ba chiar a adoptat modelul american și formează o echipă completă, fără bariere de vârstă, religie, etnie. Discriminarea o consideră un punct neînțeles, care nu o împiedică la dezvoltarea completă a tinerilor, fiindcă nu a întâlnit această barieră în activitățile sale:

„M-ar întrista!”, afirmă Otilia. „Persoana Zen” îi învață mereu pe tineri că oamenii au șanse egale, că, deși avem un sistem de valori diferit, trăim în aceeași societate și trebuie să învățăm să ne acceptam reciproc.

Otilia Sterie crede că atunci când oamenii vor înțelege că ceea ce fac cu viața lor este strict problema fiecăruia, vom face un mare pas înainte; când vom înțelege că dormim așa cum ne așternem și că fericirea depinde de alegerile pe care le facem zilnic și că părerea altuia este doar părerea sa, vom mai face un pas, iar când vom înțelege că viața este atât de scurtă pentru a mai fi răi sau invidioși, acesta va fi ultimul și vom fi pregătiți să parcurgem drumul întreg.

„Vezi tu, nu putem fi niciodată fericiți dacă nu suntem împăcați cu propria existență, dacă tot ceea ce facem zilnic e sa ne comparăm cu alții. Ne vom crea astfel frustrări sau false păreri  despre  noi.  Eu,  de  exemplu, mă consider un om fericit. Si sunt fericită! Pentru că am ceea ce mi-am dorit și muncesc pentru ceea ce mai vreau să am!

- PUBLICITATE -