Elevatoarele auto sunt niște utilaje grele inventate special pentru elevarea unor obiecte de mari dimensiuni precum automobilele, ce nu pot fi ridicate de la sol până la o înălțime optimă depanării prin alte mijloace. Înainte de invenția elevatoarelor auto, mecanicii săpau în interiorul atelierelor lor gropi adânci deasupra cărora parcau mașinile și în care se băgau pentru a ajunge mai ușor la componentele de dedesubtul caroseriei. Dar pe lângă faptul că nu era foarte sigură, această metodă nu era nici foarte practică. De aceea, la doar câteva decenii după crearea primului automobil a fost inventat și primul elevator auto.
În atelierele auto unde nu există elevatoare, se folosesc cricuri hidraulice, cu o putere de ridicare la fel de mare ca și a elevatoarelor, dar limitate la înălțimi mici, de doar câteva zeci de centimetri. De aceea, cele mai multe ateliere orientate spre profit, investesc încă de la început în elevatoare auto cu o putere mare de ridicare și capabile să ridice automobilele până la înălțimi confortabile pentru mecanicii care le depanează.
De câte tipuri sunt elevatoarele auto?
Cu toate că în ceea ce privește funcțiile lor niciun elevator nu diferă prea mult de alte utilaje similare, la ora actuală, se vând pe piața din România cel puțin cinci tipuri de elevatoare auto:
- elevatoare auto pentru vulcanizări;
- elevatoare auto de tip platformă;
- elevatoare auto de tip foarfecă;
- elevatoare auto cu două coloane;
- elevatoare auto cu patru coloane.
Dintre toate acestea, cele mai ieftine elevatoare auto sunt cele special create pentru vulcanizări, ușor de manipulat, dar cu puteri mici de ridicare și cu înălțimi maxime de elevare de până într-un metru. La polul opus în ceea ce privește prețul, cele mai scumpe elevatoare auto sunt cele cu patru coloane, potrivite pentru mașinile foarte grele, de tip SUV sau chiar microbuze, și cele de tip foarfecă, de direcție.
Toate aceste tipuri de elevatoare auto se pot achiziționa din magazinul online eqp.ro care pe lângă o gamă foarte variată de echipamente auto, comercializează și elevatoare profesionale, pentru toate tipurile de mașini și toate buzunarele.
Cât de important este prețul în alegerea unui elevator auto?
Pentru a decide cât de important este prețul când vine vorba de elevatoare auto, trebuie să te gândești mai întâi la ce îți dorești tu de la un astfel de utilaj. Dacă majoritatea clienților pe care îi servești conduc mașini de familie, cu o greutate mică, și dacă nu te deranjează să stai aplecat sau într-o poziție mai puțin comodă atunci când repari un automobil, atunci un elevator auto de vulcanizare este mai mult decât suficiente pentru afacerea ta.
Elevatoarele auto pentru vulcanizări sunt foarte practice deoarece pot fi mutate dintr-un loc în altul și de asemenea, nu ocupă în interiorul atelierului la fel de mult spațiu ca un elevator dotat cu coloane de ridicare. În plus, costă atât de puțin încât investiția în ele se poate amortiza la doar câteva luni de la achiziție, în funcție de numărul de clienți.
Cu un elevator auto pentru vulcanizare poți fără probleme să îndeplinești majoritatea operațiilor pe care le-ai face și cu un elevator auto cu putere mare de ridicare, fiind necesar în special atunci când trebuie să schimbi anvelopele unui autoturism. Pe de altă parte, ceea ce nu poți să faci cu un elevator auto pentru vulcanizare este să parchezi două mașini una sub alta, sau să execuți operații de reglare a direcției roților.
În locurile cu insuficient spațiu de parcare, pentru a putea parca două mașini una sub alta, se folosesc elevatoare auto cu patru coloane, puternice și fiabile, care se pot bloca ținând în siguranță un automobil suspendat. Iar pentru reglarea direcției roților, operațiune care trebuie efectuată după orice impact mai puternic cu un obstacol dur, sau la o perioadă de câteva luni în condițiile condusului unui automobil pe drumuri accidentate, se folosesc elevatoare de tip foarfecă, cu accesorii speciale ce permit reglarea direcției roților automobilelor.
Dacă un elevator auto pentru vulcanizare se poate cumpăra și cu un buget de aproximativ 5.000 de lei, prețul unuia pentru stivuirea automobilelor sau reglarea direcției roților poate ajunge și la sume de 75.000 de lei. Dar cu toate că diferențele de preț dintre ele sunt exorbitante, în funcție de nevoi, despre fiecare din aceste elevatoare auto putem spune că sunt la fel de profitabile.