Slatina, la 30 de ani de la Revoluție – Sport

În ultimii 30 de ani, confruntat cu o lipsă aproape totală de finanțare, sportul slătinean s-a distins mai mult prin realizări individuale, în special la tenis de masă, rezultatele remarcabile la sporturile de echipă fiind aproape inexistente.

Fotbal

La fotbal, în vara anului 1994, după 6 sezoane (4 în Divizia B și 2 în Divizia C), echipa fanion a orașului, Metalurgistul Slatina, retrogradează în campionatul judeţean după care se desfinţează. Abia peste doi ani, în 1996 – 1997, o altă echipă locală, F.C. Grup Aluminiu Slatina, reușeste să promoveze în liga a treia.

Un rezultat ieșit din comun este obținut în ediția 2004-2005, când echipa de fotbal Oltul Slatina reușește să promoveze în Liga a II-a, de unde retrogradează după numai un sezon.

Aveau să treacă patru ani până când succesoarea Oltului, Alro Slatina reușește să promoveze, în sezonul 2009-2010, în Liga a II-a. Pe 22 septembrie 2010, Alro Slatina reușea cea mai mare performanță din istorie, eliminând FC Vaslui în șaisprezecimile Cupei României. Partida s-a disputat pe stadionul Metalurgistul din Slatina, la meci asistând peste 4.000 de spectatori. Alro s-a impus la loviturile de departajare cu 4-3, după ce în timpul regulamentar și prelungiri scorul a fost 0-0.

Un sezon mai târziu, 2011-2012, a doua echipă din Slatina, CSM, promovează în liga a II-a. După promovare, echipa și-a schimbat denumirea în FC Olt Slatina, iar la finalul sezonului s-a desființat, numele de FC Olt fiind preluat de Alro. În 2015 și această echipă se desființează și se retrage în timpul campionatului.

Secția de fotbal a CSM Slatina fost reactivată în ianuarie 2018, noua echipă fiind componentă a Ligii a III-a din acest an.

Handbal

La handbal, în 2008, echipa locală KZN Slatina a promovat în Liga Națională, unde a rezistat un singur sezon. Ultimul meci din istoria echipei, care s-a desființat ulterior retrogradării, are loc în mai 2009, Tomis Constanţa – KZN Slatina 40-19.

În mai 2017 echipa de handbal a CSM Slatina câștigă duelul programat pe teren propriu cu CSU Timișoara, scor 39-22 (17-11), un rezultat care o trimite pentru prima dată în istorie în Liga Națională alături de cele mai valoroase echipe din handbalul feminin românesc.

Echipa este la sfârșitul anului 2019 la cel de-al doilea sezon în prima ligă, fiind clasată pe locul 11 din 14 competitoare.

La volei, la începutul anilor 2000, Electrocarbon Slatina a jucat câteva sezoane în prima ligă, dar, inclusiv după o încercare de fuziune cu Steaua, echipa s-a desființat.

- PUBLICITATE -