Teatru: Cu ușile închise

Premiera spectacolului „Cu ușile închise” de Jean-Paul Sartre, a avut loc joi, 17 Noiembrie 2016, la Centrul Cultural Eugen Ionescu, Slatina, în regia lui Remus Iordache.

Din distribuție au făcut parte actorii Remus Iordache, Dana Mitru, Andreea Bădeanu și Alexandru Oneață.

Jean-Paul Sartre a construit prin această piesă o paradigmă complexă pentru eternitate și damnare. Din versiunea sa lipsesc cazanele cu smoală și diavolii cu furci, Ines fiind prima care își dă seama că în acel Iad fiecare este călăul celorlalți doi.

Ceea ce este impresionant este profunzimea personajelor de care ne dăm seama când încep să își destăinuie păcatele în încercarea de a-i descoperi atât pe ceilalți, cât și pe ei înșiși. Garcin, jucat de Remus Iordache, se transformă pe parcursul piesei din bărbatul politicos și liniștit în lașul care a fost pe parcursul vieții, iar Estelle, jucată de Andreea Bădeanu, cea care îl susține întotdeauna, se dovedește a fi nu numai o femeie vanitoasă, ci și o ucigașă. În interpretarea Danei Mitru, Ines ilustrează tot ceea ce este rău în omenire, având un caracter vindicativ, fără remușcări. De aceste personaje este detașat băiatul de serviciu, jucat de Alexandru Oneață care avea rolul de a-i întâmpina la intrarea în Iad și de „a le sta la dispoziție”.

Pe parcursul piesei ușa rămâne închisă, ca o evidențiere a faptului că nu puteau scăpa unii de alții. Și totuși, aproape de momentul final, când ușa se deschide, niciunul dintre personaje nu alege să plece, fiind deja dependenți de tortura reciprocă.

Piesa este la fel de relevantă azi pe cât era la debutul ei din 1944, având același impact asupra spectatorilor pe care îl avea și în trecut.

Redactori:

Tatiana Moț

Miruna Mihai

- PUBLICITATE -
„Cu ușile închise” de Jean-Paul Sartre este la fel de relevantă azi pe cât era la debutul ei din 1944, având același impact asupra spectatorilor pe care îl avea și în trecut. Teatru: Cu ușile închise