Amenajarea grădinii casei într-un anumit stil poate oferi o anumită identitate locuinţei tale şi te poate aduce mai aproape de locurile în care ai fost şi îţi doreşti să revii. Dacă ai ajuns la stadiul de amenajare a grădinii sau dacă vrei să-i schimbi stilul, iată câteva variante.
Japonez
Grădinile japoneze sunt printre cele mai populare stiluri de amenajare a curţii interioare. Au fost concepute pentru relaxare, contemplaţie şi meditaţie şi au o tradiţie de milenii. Totul porneşte de la elementele esenţiale: apă, piatră, lemn şi plante. Traseele sunt esenţiale, deoarece, se urmăreşte ideea parcurgerii unui drum iniţiatic de fiecare dată. Din acest motiv, din acest tip de amenajare nu pot lipsi modele de paşi din piatră naturală pentru curte. Proporţiile depind de dimensiunile terenului. Plantele ideale pentru o grădină japoneză sunt cireşul şi bonsaiul. Pergolele sunt o altă marcă înregistrată japoneză și le poţi folosi ca porţi de trecere dintr-un spaţiu în altul sau ca sistem de susţinere a unor plante.
Urban
Amenajările urbane încurajează ieşirea în exteriorul casei pentru a petrece timp de calitate împreună cu familia ori prietenii. Fie că vorbim despre curtea unei case sau de o terasă deschisă, indiferent la ce etaj, grădinile urbane adaugă valoare locuinţei. Mobilierul de grădină este disponibil în forme şi culori moderne, care pot continua, în exterior, stilul general de design al casei. Dacă eşti la nivelul solului, poţi planta flori, arbuşti decorativi sau chiar plante aromatice. În spaţiile aglomerate, plantele înalte se pot transforma într-un gard viu care îţi asigură un grad mai mare de intimitate şi câteva grade jos în termometru, în timpul zilelor toride de vară, în special, dimineaţa şi seara. Pentru o cafea sau o gustare, este suficient să ai câteva scaune şi o măsuţă de grădină, în timp ce grătarul amenajat în exterior solicită mai multă infrastructură.
Rustic
O grădină amenajată rustic trebuie să includă elemente tradiţionale româneşti. Din fericire, oferta este mai mult decât generoasă, atât în ceea ce priveşte materialele de construcţii, cât şi pentru decor. Lemnul şi piatra sunt de bază, însă, pot fi integrate, cu uşurinţă, în idei creative cu zidărie, cărămidă, sticlă sau fier. Textilele din lână sunt foarte potrivite pentru pardoseli, pereţi şi chiar suporturi de flori suspendate. O bucătărie de vară realizată în stil rustic trebuie să aibă, pe lângă tradiţionalul grătar, şi un cuptor integrat. Scaunele şi mesele din butuci tăiaţi la dimensiuni sunt doar una din multele idei de amenajare din care te poţi inspira. Și, pentru că fiecare zonă a ţării are specificul ei, este suficient să vizitezi un muzeu sătesc pentru a adapta idei de acum câteva secole la tehnologiile moderne.
Minimalist
Într-o grădină minimalistă, se respectă regulile de bază ale acestui stil decorativ. Aglomeraţia trebuie să lipsească total, iar formele geometrice să fie aproape perfecte. Materialele de construcţii de cea mai bună calitate se încadrează în principiul mai mult cu puţin. Chiar şi plantele trebuie să aibă şi utilitate, nu numai aspect, de la aromatice până la exotice. Apa este un element natural uşor de integrat prin intermediul unor soluţii decorative, așa cum ar fi o cascadă luminată pe un perete vertical.
Mediteraneean
Cu stilul mediteraneean ne-am obişnuit din vacanţele estivale. Culorile se aleg dintre cele mai aprinse, pământul poate avea acea tentă roşiatică binecunoscută. Lămâii şi portocalii sunt pomi care se pot aclimatiza în anumite zone ale ţării noastre, și care oferă umbră, miresme şi chiar fructe, dacă sunt bine îngrijiţi. Ca elemente de decor, poţi introduce nodurile marinăreşti, chiar şi cu utilitate practică, de pildă, pentru evidenţierea unor trasee ca mână curentă. Orice element tradiţional provenit din Grecia, Italia sau Spania este perfect pentru acest proiect.