După revoluție, cele mai importante investiții în petrecerea timpului liber în Slatina au însemnat:
2004 – Fântâna arteziană din fața Oficiului Poștal 1 se transformă în „Fântâna Speranţei”. În 14 mai 2012 a fost redeschisă, după ce a trecut printr-un alt proces de modernizare. Mai mult, în Slatina au fost amenajate mai multe fântâni arteziene, pe Esplanadă, în Expo-Parc, în Parcul Eugen Ionescu, Parcul Pitești, bulevardul A.I. Cuza, sensurile giratorii din fața gării Slatina și cartierul Steaua.
2006 – este inaugurată Casa Căsătoriilor de pe Dealul Grădiște, un simbol al orașului. Mai mult, este reabilitat și vechiul turn de apă de pe deal.
2007 – Parcul Eugen Ionescu de la intrarea din orașul vechi este reabilitat complet. În parc funcționează o fântână arteziană dotată cu efecte sonore și opt jeturi în diverse culori, patru dintre acestea înălțându-se până la peste șapte metri deasupra solului. Parcul are alei pavate și un foișor din lemn, aici fiind amplasată și statuia dramaturgului, realizată de sculptorul Ioan Bolborea.
1 decembrie 2007 – Primul patinoar în aer liber din oraș, inaugurat în zona Aleea Muncii, în curtea Colegiului Național Vocațional „Nicolae Titulescu”. Patinoarul are 20 de metri lungime și 15 lățime, cu gheață artificială.
Mai 2008 – Parcul Pitești este redeschis publicului, după o reamenajare complexă.
2010 – Fostul cinematograf Alutus este transformat în Centrul Cultural „Eugen Ionescu”. Complexul cuprinde două săli de cinematograf cu tehnologie 3D și o sală de teatru.
2011 – sunt terminate lucrările la Esplanada Slatina. Din ultimul trimestru al anukui 2019 aceasta a intrat într-un proces de reabilitare și transformare completă.
1 Decembrie 2012 – De Ziua Naţională a României, pe Dealul Grădiște a fost arborat cel mai mare drapel din ţară, cu un catarg de 46 de metri şi cu partea de textilă de dimensiunea unui teren de tenis. Tricolorul poate fi observat atât în cursul zilei cât şi noaptea datorită unei instalaţii de iluminat arhitectural.
2013 – Infrastructura din centrul istoric este reabilitată.
1 iunie 2014 – este inaugurat bazinul de înot cu dimensiunile de 25/12,5 metri, o adâncime a apei cuprinsă între 1,20 – 1,80 metri, cu cinci culoare, în zona Zahana.
28 iulie 2015 – a avut loc inaugurarea oficială a Clubului Nautic „Plaja Olt”, amenajat la intrarea în oraş dinspre Craiova lângă podul peste râul Olt. Proiectul a presupus amenajarea a zece hectare de teren pe malul Oltului, plus alte 15 hectare luciu de apă: modernizare fostei zone de plajă cu amplasament pe o „insulă”, două piscine – una peste adulţi şi una pentru copii, debarcader pentru hidrobiciclete, bărci cu vele, caiac- canoe, construirea unor terenuri de sport – minifotbal, tenis, beach-volei, amenajare zonă minigolf, teren tir cu arcul, zonă de escaladat, pistă asfaltată pentru biciclete, pistă rolleri, tribune, vestiare, grupuri sanitare, centru fitness, centru SPA, 150 locuri parcare, ponton tip terasă cu restaurant.
16 august 2016 – este inaugurat Atelierul Intercultural Victoria. Proiectul a presupus modernizarea vechii săli de cinema şi a sălilor adiacente (camera cu balcon, casa de bilete, sala de proiecţie şi sala de vizionare), amenajarea curții interioare și a subsolului pentru găzduirea de expoziții. Sala de cinema are o capacitate de 75 de locuri la parter şi 20 de locuri la balcon. Este cel de-al doilea cinematograf din oraș renovat și transformat de primărie, al treilea, Cinematograful Lumina, aflat în proprietatea RADEF, rămâne închis și în paragină.
30 august 2019 – este inaugurat Parcul Tineretului, construit pe o parte din terenul fostei Unități Militare.
În ultimii 30 de ani, Pădurea Strehareți, unul dintre obiectivele turistice cele mai importante ale Slatinei, s-a degradat complet, iar Grădina Zoologică din complex a fost închisă definitiv în 2007.
Acceași soartă o are și Ștrandul Progresul, dar pentru acesta primăria are în plan demolarea și transformarea lui într-un parc.