Primele 7 semne că ai nevoie de ochelari de vedere

Dacă obișnuiești să mijești ochii pentru a vedea mai clar, există riscul să ai nevoie de ochelari de vedere. Probabil că știi care sunt cele mai frecvente simptome care indică nevoia de ochelari de vedere: nu poți vedea clar obiectele îndepărtate, te doare capul, apare oboseala oculară. Există însă și simptome care nu sunt asociate întotdeauna cu nevoia de ochelari de vedere. Dacă te-ai întrebat vreodată cum știi dacă ai nevoie de ochelari de vedere, programarea unei întâlniri cu un optometrist este singura modalitate de a afla cu certitudine. Cu toate acestea, există semne care ar putea să te ajute să iei o astfel de decizie.

Care sunt semnele că ai nevoie de ochelari de vedere?

Cele mai importante simptome care anunță că ai nevoie de ochelari de vedere sunt următoarele:

  • slăbirea vederii pe timp de noapte: dacă mersul din dormitor la baie în mijlocul nopții a devenit o problemă sau vederea pe timp de noapte în timp ce conduci pare mai dificilă decât în trecut, este posibil să te confruntați cu orbire nocturnă (nictalopie). Orbirea nocturnă se poate agrava în timp, așa că este o idee bună să mergi la optometrist cât mai repede posibil.
  • mijirea ochilor: uneori, strângerea ochilor poate îmbunătăți ușor vederea, dacă vrei să vezi ceva în detaliu.
  • lăcrimarea ochilor: ochii înlăcrimați pot fi un semn că ai probleme de vedere. Cu toate acestea, ochii apoși pot indica și alte probleme de sănătate, cum ar fi alergiile, ochii uscați sau chiar o afecțiune tiroidiană. Dacă îți lăcrimează ochii în mod excesiv, fă o programare la optometrist pentru a fi identificată cauza.
  • frecarea ochilor: dacă te freci la ochi pe tot parcursul zilei, este posibil să te confrunți cu oboseală oculară. Acest lucru poate fi un semn că ai probleme de vedere și este posibil să ai nevoie de ochelari sau lentile de contact.
  • vedere încețoșată: dificultatea de a focaliza pe obiecte neclare (de departe sau de aproape) poate însemna că ai nevoie de ochelari. Dacă ți se pare dificil să vezi semnele de circulație în timp ce conduci sau să citești textul dintr-o carte, este posibil să ai nevoie de ochelari.
  • vedere dublă: poate fi semnul unei afecțiuni oculare grave sau consecința altor afecțiuni de sănătate. Cauzele vederii duble variază în funcție de gravitate, dar simptomul nu trebuie niciodată ignorat.
  • dureri de cap frecvente: acest disconfort nu înseamnă automat că ai nevoie de ochelari. Cu toate acestea, durerile de cap frecvente, în special atunci când sunt resimțite după-amiază sau după ce ai stat multă vreme cu ochii în ecrane, pot fi un semn al unor probleme de vedere care ar putea fi tratate cu lentile de corecție. 

Probleme comune ale ochilor care necesită ochelari

Experimentarea oricăruia dintre aceste simptome ar putea însemna că ai nevoie de ochelari, iar într-un astfel de caz este recomandat să te programezi la un consult optometric gratuit în Slatina. Dar de ce ai nevoie de ochelari de vedere? Cel mai comun tip de problemă oculară este eroarea de refracție. O eroare de refracție apare atunci când forma ochiului împiedică focalizarea luminii primite pe retină. Erorile refractive includ: 

Astigmatismul

Astigmatismul apare atunci când corneea (stratul transparent din partea din față a ochiului) sau cristalinul (un disc transparent și curbat care se află în interiorul ochiului) are o formă anormală. Pe măsură ce lumina intră în ochi, anomalia face ca lumina să se curbeze și să provoace o eroare de refracție. Simptomele comune ale astigmatismului includ: 

  • vedere slabă pe timp de noapte;
  • strâmbarea ochilor pentru a vedea clar;
  • vedere încețoșată;
  • dureri de cap;
  • oboseală oculară.

Presbiopia

Presbiopia apare cel mai frecvent la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă și este o parte normală a procesului de îmbătrânire. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cristalinul devine mai puțin flexibil și nu mai poate focaliza lumina pe retină la fel de bine. Simptomele comune ale presbiopiei includ:

  • dureri de cap;
  • oboseala ochilor;
  • ținerea textului mai departe pentru a citi; 
  • dificultate în a vedea materialele de aproape.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu presbiopie pe măsură ce îmbătrânesc, de obicei după vârsta de 40 de ani. Presbiopia este diagnosticată cu ajutorul unui examen oftalmologic. Schimbările simple, cum ar fi citirea cărților cu caractere mari, mărirea dimensiunii fontului de pe telefon, utilizarea unei lămpi de citit și ținerea materialelor de citit la o distanță mai mare pot ajuta la ameliorarea simptomelor presbiopiei, dar nu sunt soluții pe termen lung. Ochelarii de lectură, lentilele progresive sau lentilele de contact multifocale sunt adesea recomandate pentru a trata presbiopia mai eficient. 

Miopia

Miopia face de obicei ca obiectele aflate la distanță să apară neclare (deși miopia poate afecta și vederea de aproape). Aceasta apare atunci când forma ochiului face ca lumina să se focalizeze în fața retinei. Simptomele comune ale miopiei includ:

  • dificultate în a vedea de departe;
  • mijirea ochilor pentru a vedea clar;
  • oboseala ochilor.

Deși mai puțin frecvente, persoanele cu miopie se pot confrunta cu dureri de cap regulate. Cei cu miopie severă pot avea un risc mai mare de a suferi de alte afecțiuni oculare. Miopia este diagnosticată cu ajutorul unui examen oftalmologic complet. În caz de miopie, medicul poate prescrie ochelari sau lentile de contact. 

Hipermetropie 

Hipermetropia face ca obiectele aflate în apropiere să apară neclare (deși poate afecta și vederea la distanță). Aceasta apare atunci când forma ochiului face ca lumina să se focalizeze în spatele retinei. Simptomele comune ale hipermetropiei includ:

  • dificultate de a vedea de aproape:
  • dureri de cap (în special atunci când citești);
  • oboseală oculară.

Cum știi că ai nevoie de ochelari?

Poți primi o recomandare pentru ochelari de vedere în Slatina de la un optometrist, în baza testelor oftalmologice făcute pe aparatură performantă. Un astfel de consult te va ajuta să înțelegi cauza simptomelor pe care le ai și să creezi un plan pentru a ameliora sau chiar stopa aceste manifestări (poate fi vorba despre ochelari de vedere cu prescripție medicală, lentile de citire, lentile de contact sau o intervenție chirurgicală). 

Cum îți îngrijești ochii după consultul optometric

După un consult optometric, este esențial să urmezi cu strictețe indicațiile specialistului. Optometristul poate recomanda o serie de măsuri, fie că este vorba de purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact, utilizarea picăturilor de ochi sau chiar efectuarea unor exerciții de vedere. Aceste recomandări sunt personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de rezultatele consultului și de starea generală a ochilor.

Un alt aspect important este protejarea ochilor de soare. Expunerea prelungită la razele soarelui poate deteriora vederea pe termen lung, așa că este foarte important să purtăm ochelari de soare cu protecție UV, mai ales în zilele însorite. Aceștia nu doar că protejează ochii de razele ultraviolete, dar ajută și la prevenirea apariției ridurilor din jurul ochilor, cauzate de strângerea repetată a pleoapelor în lumina puternică.

Alimentația sănătoasă și hidratarea corectă joacă un rol crucial în menținerea sănătății oculare. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, și o hidratare adecvată susțin sănătatea ochilor. Alimentele bogate în vitaminele A, C și E, precum și în antioxidanți protejează ochii împotriva degenerării maculare și a cataractei.

În era digitală, ochii sunt expuși zilnic la lumina albastră emisă de ecranele digitale. Aceasta poate cauza oboseală oculară, deci este important să iei pauze regulate în timpul utilizării acestor dispozitive. Dacă lucrezi mult timp la calculator, aplică regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute ia o pauză de 20 de secunde și privește un obiect aflat la 20 de metri distanță. Aceasta este o metodă eficientă de a preveni oboseala oculară.

Implicațiile nevăzute ale neglijării problemelor de vedere

Neglijarea problemelor de vedere poate avea consecințe grave și adesea neobservate. Vederea nu afectează doar capacitatea de a citi sau de a distinge culorile, poate avea și alte consecințe:

  • deteriorarea performanței academice sau profesionale.
  • probleme de echilibru și coordonare: acest lucru poate crește riscul de accidente și vătămări, ceea ce poate fi extrem de periculos, mai ales pentru persoanele în vârstă. 
  • impactul asupra sănătății mentale: persoanele care au probleme de vedere sunt mai susceptibile să experimenteze anxietate, depresie.
  • dezvoltarea unor boli cronice, cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară: acestea pot duce, în timp, la pierderea totală a vederii. 

În concluzie, este esențial să acorzi atenție semnelor că ar putea exista o problemă de vedere și să faci un consult optometric periodic. Nu doar vederea ta este în joc, ci și performanța academică sau profesională, echilibrul și coordonarea, sănătatea mentală și chiar prevenirea unor boli cronice grave.

- PUBLICITATE -