Alimente interzise pentru pisici

Ai o pisică? Știai că există alimente interzise pentru pisici? Aceste alimente le pot provoca de la vărsături și diaree la diverse boli. Unele sunt chiar toxice. Din acest motiv, este foarte important să știi ce mâncare îi poți oferi pisicii tale și ce nu. 

În cele ce urmează, îți vom dezvălui care sunt alimentele interzise pentru pisici și de ce pot fi periculoase pentru sănătatea lor. Unele dintre ele este posibil să le cunoști deja și să știi că pot fi dăunătoare, dar este posibil ca multe altele să te surprindă. 

Sistemul digestiv al pisicilor este diferit de cel al câinilor și sau al oamenilor. Pisica nu poate consuma aceeași hrană pe care o consumă un câine sau pe care o consumă oamenii. Severitatea va depinde în mare măsură de nivelul de toxicitate al alimentelor și de cantitatea pe care o consumă, dar, în unele cazuri, pot provoca moartea.

Care sunt alimentele interzise pentru pisici?

Alimentele pe care le vei descoperi mai jos îți pot face pisica să se simtă rău sau îi pot provoca o problemă reală de sănătate.

Lapte. Dacă pisicile nu tolerează lactoza, aceasta le poate provoca vărsături și diaree.

Carne sau pește crud, deoarece atât în carne, cât și în pește pot exista paraziți precum toxoplasma sau anisakis.

Cârnați și conserve. Conținutul ridicat de sare poate afecta rinichii pisicilor.

Alimentele grase precum slănina sau untul pot provoca pancreatită.

Pisicile nu pot metaboliza nici alimentele zaharoase precum brioșele și fursecurile.

Ceapă, usturoi și praz. Conțin o substanță (tiosulfat) care, în doze mari sau consumată regulat, poate provoca anemie. De asemenea, poate provoca vărsături și diaree.

Struguri și stafide. Consumate în cantități mari, afectează sistemul renal, transformându-se în unele dintre cele mai dăunătoare alimente interzise pentru pisici.

Banane. O feliuță nu le va afecta, dar o cantitate prea mare le poate provoca diaree.

Citricele, cum ar fi portocala și lămâia, le provoacă disconfort la stomac.

Măruntaie de pește. Oferirea lor în cantități mari sau frecvent poate distruge depozitele de vitamina B1 ale pisicilor, ceea ce poate duce la paralizie sau rigiditate musculară

Cartofi cruzi. Cartofii nefierți conțin o substanță (solanină) toxică. Cu toate acestea, odată fierți, sunt siguri și buni pentru pisici.

Ouă crude. Conțin o substanță (avidină) care previne absorbția vitaminei B. În plus, pot avea paraziți.

Ciuperci. Unele soiuri sunt toxice pentru pisici, deci este mai bine să le eviți.

Produse conservate. Datorită conținutului lor ridicat de sare sunt interzise pentru pisici.

Cele mai periculoase alimente pentru pisici

Ciocolată. Conține o substanță toxică (teobromină) care poate provoca de la vărsături și diaree la bătăi rapide ale inimii, insuficiență de organ și, dacă mănâncă o cantitate mare, chiar moarte. Este unul dintre cele mai periculoase alimente pentru pisici și câini.

Cafea. Cofeina este toxică pentru pisici și le afectează inima și sistemul neurologic.

Alcool. Nu îl pot metaboliza și este foarte toxic. Ingerarea sa provoacă vărsături, diaree, respirație scurtă, tremurături … Poate fi fatal.

Sare. Hipertensiune arterială și probleme la rinichi.

Avocado. Pe de o parte, are prea multe grăsimi care pot duce la pancreatită și, pe de altă parte, conține o substanță (persină) foarte toxică.

Smochine. Conțin o substanță toxică, psoralen.

Fructele uscate, cum ar fi nucile și arahidele, pot provoca intoxicații, afectându-le sistemul nervos și muscular, cu simptome precum tremurături, slăbiciune sau paralizie.

Semințele, frunzele și pielea unor fructe, cum ar fi mărul, piersica, caisul, kaki sau prunele pot fi toxice.

Oase și așchii de carne și pește, deoarece se pot sufoca sau răni și chiar își pot perfora esofagul și intestinul.

Dacă pisica ta a mâncat oricare dintre aceste alimente interzise pentru pisici, ia legătura cu medicul veterinar. În funcție de cantitatea și nivelul de toxicitate ingerate, va fi necesar un anumit tratament. În cazuri mai severe, pot fi necesare spălăturile stomacale.

Pentru ca pisica ta să nu aibă probleme de sănătate, este indicat să te gândești mereu la faptul că ea nu poate mânca ce mănânci tu. Dacă vrei să o răsfeți, dă-i zilnic hrană naturală super-premium pentru pisici de la Lenda.

În magazinul online Lenda.ro, vei găsi o gamă variată de hrană naturală pentru pisici, perfectă pentru a-ți răsfăța zilnic felina. Această hrană este fabricată în Spania, cu ingrediente 100% naturale de la fermele din Galicia. Este o hrană care nu conține grâu, lapte, carne roșie sau soia, nici hormoni, nici organisme modificate genetic. Conține nutrienții necesari pentru o bună dezvoltare a pisicii. Alege-o și bucură-te de pisica ta, care va fi mereu plină de energie.

- PUBLICITATE -