Istoria rasei de caini Fox Terrier

In cazul rasei Fox Terrier exista multa istorie. Cateii din aceasta rasa au fost animale de companie ai regilor, au fost catei de circ care au distrat multa lume si totodata, au castigat mai multe premii la spectacolele organizate de Clubul de Canini din Westminster decat orice alta rasa.

Cand vanatoarea de vulpi a devenit populara in Anglia, la sfarsitul secolului 18, vanatorii si-au dat repede seama ca au nevoie de un catel care sa poata intra in vizuina vulpilor pentru a le alunga pe acestea din ascunzatori, iar astfel au fost reprodusi cateii Fox Terrier cu par neted. In timp ce reproducatorii nu au pastrat multe documente legate de dezvoltarea rasei, este probabil ca patrupezii cu par neted sa fi fost creati dintr-o combinatie intre terrier negru si cafeniu cu blana neteda, ca cei Bull Terrier, Ogar si Beagle. In 1790, un colonel pe nume Thornton avea un portret pictat cu catelul sau Pitch, un Fox Terrier cu par neted, lucru care ne ofera o idee despre cum aratau acesti caini in trecut, desi s-au schimbat destul de putin de atunci. Cateii cu par neted ai secolului al XIX-lea, cunoscuti ca cei care au contribuit la dezvoltarea speciei au fost Old Jock, nascut in 1859 intr-o canisa din Anglia, si Belgrave Joe.

Pana la sfarsitul secolului 19, se stabilise un model distinctiv al acestei rase. Timp de mai multi ani, cateii cu par neted si cei cu par sarmos au fost considerati ca facand parte din aceeasi specie, insa fiind doua tipuri diferite. Diferenta principala dintre aceste doua tipuri o reprezinta tipul de blana si, intr-o oarecare masura, forma capului. In ciuda similitudinilor lor in ceea ce priveste dimensiunea, forma si temperamentul, mai mult ca sigur au avut stramosi diferiti.

Se crede ca descendentii cateilor Fox Terrier cu par sarmos ar fi cateii Terrier negru si cafeniu din Tara Galilor, Derbyshire si Durham. Reproducatorii timpurii au incrucisat cateii Fox Terrier cu par sarmos cu cei cu par neted, pentru a oferi cainilor cu par sarmos o pigmentare alba mai puternica, un cap cu o forma mai draguta si o silueta mai clasica. Totusi, acest tip de reproducere nu mai continua si nu a mai continuat de multi ani. Cateii cu par neted au aparut pentru prima data la un spectacol de canini inainte de cateii cu par sarmos cu aproximativ 15 – 20 de ani, iar la inceput au fost clasificati ca facand parte din categoria de caini sportivi.

Clubul Fox Terrier din Anglia a fost fondat in 1876. Membrii clubului au elaborat un standard de rasa care a ramas neschimbat timp de zeci de ani, cu exceptia scaderii in greutate a masculilor care participau la spectacole, de la 9 de kilograme la 8 kilograme. Cezar, un catel cu par sarmos, a fost indragit foarte mult de regele Angliei, Edward al VII-lea. Catelusul purta o zgarda cu inscriptia „Eu sunt Cezar. Eu apartin Regelui”.

Cand regele Edward a murit, in 1910, cainele Cezar a fost foarte indurerat si a stat in spatele sicriului pe tot parcursul inmormantarii. Primele documente care atesta importul cateilor cu par neted in SUA dateaza din 1879, cateii cu par sarmos fiind importati cativa ani mai tarziu. Clubul Fox Terrier din America, clubul “parinte” al rasei in aceasta tara, a fost fondat in 1885 si are distinctia de a fi primul club de specialitate care a devenit membru al Clubului American de Canini. Primul catel inregistrat de Clubul American de Canini a fost un catel pe nume Cricket, in 1885.

Clubul Fox Terrier din America a adoptat standardul de rasa din Anglia, in momentul stabilirii acestuia si abia dupa un secol au intrat in vigoare standardele separate pentru cele doua tipuri de caini din aceasta rasa. Aceste tipuri sunt inca destul de asemanatoare atunci cand vine vorba de a le descrie. In anii 1920, cateii cu par neted au devenit unii dintre cei mai recunoscuti caini de rasa pura, atunci cand Corporatia Radio din America (RCA) a folosit ca si logo o poza cu un catelus cu par neted, numit Nipper, cu capul cocosat, ascultand la un aparat de inregistrare.

Cateii cu par sarmos au devenit populari ca si animale de companie in anii 1930, cand a fost creata o serie de filme numita “The Thin Man” (Omul subtire). Un catel cu par sarmos pe nume Asta a participat in mod regulat in cadrul filmului, iar in acest mod popularitatea rasei a crescut. In 1985, Clubul American de Canini a recunoscut oficial rasa cu par neted si ceas cu par sarmos ca fiind rase separate, dar standardele pentru ambele rase sunt inca detinute de Clubul Fox Terrier din America.

Ambele rase cu par neted si cea cu par sarmos sunt mai rar intalnite, situandu-se pe locul 102 si 78 printre cele 155 de rase inregistrate de Clubul American de Canini. In timp ce s-ar putea sa nu vedeti frecvent catei din aceste rase ca si animale de companie, trebuie sa stiti ca acesti patrupezi sunt vedete in spectacole, patrupezii cu par sarmos castigand 13 premii ca fiind cei mai buni catei care au participat la spectacolul din Westminster, iar cateii cu par neted castigand 4 premii, acest lucru facand ca aceste rase sa fie cele mai castigatoare rase.

Mai multe informatii despre rasa Fox Terrier se pot citi pe RaseDeCaini.ro.

- PUBLICITATE -