La Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, în fiecare lună scena prinde viață datorită pieselor și actorilor care-și pun sufletul acolo, iar dacă sala ar putea vorbi, toți ne-am îndrăgosti de teatru. La sfârșitul anului trecut i-am găsit la centru pe Anca Țurcașiu și Andrei Duban.
Familiarizați cu orașul, doi actori mari, două suflete de artist, dar cel mai important, doi oameni în adevăratul sens al cuvântului, ne-au răspuns la câteva întrebări.
Ce părere aveți despre Slatina?
Anca Țurcașiu: „E un oraș foarte frumos, am întâlnit numai oameni minunați, îmi place cum e decorat acum, de Crăciun. Găsești o grămadă de outlet-uri cu niște haine mi-nunate și cred că e interesant să trăiești într-un oraș de provincie atât de viu. Față de celelalte în care noi umblăm și e totul trist, Slatina e un oraș vesel, îmi place.”
Andrei Duban: „Eu găsesc Slatina ca o a doua casă, pentru că mă simt foarte răsfățat aici, poate datorită organizatorilor care mă cheamă aici și la festivalul și la zilele orașului și la teatru, la Centrul Cultural Eugen Ionescu unde se întâmplă foarte multe lucruri artistice. Sunt foarte multe spectacole și este nemaipomenit că oamenii se preocupă să aducă toți actorii mari; nu mă includ și pe mine, dar aici au posibilitatea slătinenii să vadă toți artiștii mari în piese de teatru. Este meritul centrului cultural de aici că aduc piese din toată țara și așa au posibilitatea oamenii să vadă toți artiștii și nu numai. Este un oraș bogat, zic eu, a dat de-a lungul vremii cele mai frumoase femei, una din ele fiind Mădălina Ghenea care este o ambasadoare a frumuseții și ar trebui să se laude cu așa ceva. În general sunt foarte multe fete frumoase în Slatina și probabil de aceea îmi place să vin des.”
În legătură cu piesa de teatru, cum vă simiți în rolul pe care îl trăiți pe scenă?
Anca Țurcașiu: „Cu un asemenea partener ca Andrei nu puteam să mă simt decât absolut fabulos pentru că noi suntem de-o viață împreună pe scenă și acum, lăsând gluma la o parte, chiar ne cunoștem atât de bine încât ne știm și gândurile pe care le gândim și e foarte important să lucrezi cu cineva pe care îl cunoști, să poți să intri în profunzimea actului artistic de fiecare dată. Ideea e că fiind o piesă în doi e foarte greu să susții, să vorbești, să fii coerent și noi avem o vorbă: „asta e, orice ar fi, mergem mai departe” și ne susținem și ne sprijinim, ceea ce este extrem de important. Dacă partenerul tău este de încredere, știi că nu o să te trădeze, că salvează orice fel de situație, că orice s-ar întâmpla el este acolo, e sprijinul tău.”
Andrei Duban: „Eu mă bucur de seriozitatea și de hărnicia colegei mele care este mult mai harnică și mai serioasă decât mine, fără de ea nu aș fi putut să învăț textul așa cum l-a scris George Smarandache. Mă bucur că sunt într-o experiență de genul acesta, 100% românească, o piesă scrisă de un român alături de o româncă într-un teatru din România.”
Un sfat pentru tinerii actori sau cei care vor să urmeze actoria?
Andrei Duban: „Pe tinerii actori i-aș sfătui să-și găsească un job în IT, mult mai bine plătit, iar actoria să rămână o pasiune și un lucru de suflet. Într-o țară în care nu se pune preț pe cultură, aici este un bastion cultural în care încă oamenii umplu sălile, ceea ce pentru noi, artiștii, este o imensă reușită și realizare.”
Anca Țurcașiu: „Eu văd lucrurile mult mai pozitiv și sunt convinsă că fiecare om pe pământ trebuie să-și urmeze visul; să nu fie împiedicat de nimeni din jur să facă asta, copilul să fie împiedicat de părinți sau de circumstanțe, de prejudecăți. Este o aiureală fără de margini pentru că orice copil s-a născut cu o menire de geniu, de sclipire a lui în lumea asta și trebuie lăsat să zboare. Copilul l-ai născut, i-ai dat aripi și trebuie să-l lași să zboare în direcția pe care și-o alege el.”
Andrei Duban: „Vezi tu, tineretul din ziua de azi a luat ad literam ce ai spus tu, așa că toți au început să zboare afară din țară. Au ascultat sfatul Ancăi Țurcașiu și toți au zburat în țările civilizate.”
Anca Turcașiu: „Faceți teatru, iubiți teatrul, mergeți să vedeți teatru. Se poate trăi foarte bine; dacă o faci cu pasiune și cu determinare ajungi acolo unde trebuie, te duci la castingurile care trebuie, muncești, te zbați, ajungi să faci teatru, dacă o faci cu ambiție și cu determinare.”
Andrei Duban: „Vezi tu, în orice altă meserie de pe lumea asta lucrezi cu ceva concret, cu cifre, cu rețete, cu grafice, în teatru lucrezi cu inima și cu sufletul, atât. Noi vindem iluzii. Lucrurile astea nu sunt palpabile, nu poți să le cuantifici în nimic, iar dacă faci lucrurile cu sufletul și cu corpul tău, nimeni nu are dreptul să-ți interzică acest lucru. Știi cum e, „se naște greu, dar poate și de aia are valoare, pentru că se naște greu.”
- Anca Țurcașiu și Andrei Duban, alături de Eva Moise și Valeriu Ciurea, au jucat în piesa „Mincinosul norocos” de George Smarandache. Regia: Valeru Ciurea.